Lees het hier

Wat is het verschil tussen sedumcassettes en sedummatten?

Met de komst van kant-en-klare sedumdaken heeft het fenomeen groendak een flinke impuls gekregen. Een sedumdak bestaat uit vetplanten die nauwelijks water en onderhoud nodig hebben en in de vorm van cassettes of matten direct op uw dak kunnen worden gelegd. Vergelijk dat eens met een daktuin waarbij grassen, planten, struiken en bomen ingezaaid en aangeplant moeten worden. De aanleg van zo’n daktuin is heel arbeidsintensief. Zo moet er eerst een dikke laag aarde op uw dak worden aangebracht om de planten en struiken voldoende wortel te laten schieten. En wanneer u ook bomen in uw daktuin overweegt, zult u nog meer aandacht aan de voedingsbodem op uw dak moeten besteden. U heeft bovendien een zware en stevige dakconstructie nodig om de daktuin met al die aarde eronder te kunnen dragen. En wat te denken van het vele onderhoud dat zo’n daktuin vergt? Er groeit niet minder onkruid dan in een ‘gewone’ tuin en ook het snoeiwerk is vergelijkbaar.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Sedumcassettes of sedummatten?

Een sedumdak is een groendak dat volledig uit vetplanten bestaat. Deze vetplanten kunt u eventueel zelf in een laag tuinaarde op uw dak (de zogenoemde substraatlaag) aanbrengen. Maar het kan nog gemakkelijker en sneller. U kunt het sedum ook in complete cassettes of matten op uw dak leggen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Wat zijn sedumcassettes?

substraatcassetten

Sedumcassettes worden ook wel sedumtegels genoemd. Dit zijn plantenpotten die in de vorm van een vierkant of rechthoek tegen elkaar aan worden geplaatst. De meeste cassettes beschikken over een ingebouwd drainagesysteem dat het regenwater uit de potten afvoert.

Wat zijn sedummatten?

Sedummatten zijn qua vorm te vergelijken met grasmatten. Het sedum is in de mat verwerkt. De matten zijn bodembedekkend en voor ongeveer 95% voorzien van vetplanten. Hierbij worden er verschillende soorten sedum zo met elkaar gecombineerd, dat uw dak elk jaargetijde deels in bloei staat.

Lees meer over sedummatten
sedumcassettes vs sedummatten

Voor-en nadelen van sedumcassettes

De voordelen van sedumcassettes:

  • de potjes in de cassettes zitten aan elkaar vast, waardoor ze minder snel gaan schuiven; hierdoor blijven ze ook op schuine daken goed zitten
  • de sedumcassettes zijn sneller op het dak te plaatsen

De nadelen van sedumcassettes:

  • sedumcassettes moeten precies op het dak passen.
  • de sedumcassettes zijn wat duurder, dan het losse lagen systeem

De voor-en nadelen van sedummatten

sedumcassettes vs sedummatten

De voordelen van sedummatten:

  • de vetplanten in sedummatten zijn bijna volledig volgroeid, zodat u er een kant-en-klaar sedumdak mee kunt maken
  • sedummatten kunnen op maat van uw dak worden gesneden en ogen hierdoor beter dan sedumcassettes, die zomaar deels over het dak kunnen uitsteken
  • in sedummatten zijn de soorten sedums zo met elkaar gecombineerd, dat uw groendak het hele jaar door constant in bloei staat.

In vergelijking met sedumcassettes hebben sedummatten maar één nadeel: het is meer werk om de losse lagen op het dak te plaatsen. Het kost daarom vrij veel inspanning om sedummatten op uw dak te krijgen. Hier staat een groot voordeel tegenover: sedummatten functioneren en bloeien langer dan sedumcassettes. Wilt u een onderhoudsvriendelijk groendak waar u ook op lange termijn plezier van hebt? Kies dan voor sedummatten, en niet voor sedumcassettes.

Een sedumdak is een onderhoudsvriendelijk groendak

Gelet op het vele werk dat met een intensief groendak zoals een daktuin is gemoeid, is het niet vreemd dat de populariteit van extensieve groendaken zoals een sedumdak toeneemt. Toegegeven, er zijn ook andere soorten vegetatie dan vetplanten waarmee u een extensief groendak kunt aanleggen. Denk hierbij aan mossen, kruiden en grassen. Maar die worden in de praktijk vaak gecombineerd met vetplanten om het groendak voldoende kleur en variatie te geven. En waarom dan niet gelijk voor een groendak met alleen sedum kiezen, wanneer het sedum toch in de kleurstelling overheerst en daarmee het uiterlijke beeld van uw groendak bepaalt? Die mossen, kruiden en grassen heeft u niet nodig om uw groendak beter te laten functioneren en brengen ook nog eens extra onderhoud met zich mee.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een sedumdak op uw huis? En over de mogelijke samenstelling van sedummatten? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

Vrijblijvende offerte aanvragen
Sedumstekken