Sedummatten uit eigen kwekerij

Sedum kwekerij

Door onze eigen sedumdaken te kweken, hebben we volledige controle over de kwaliteit en duurzaamheid van de planten. We kunnen zorgvuldig selecteren welke sedumvariëteiten het meest geschikt zijn voor de lokale klimatologische omstandigheden in Haarle. Dit betekent dat de groendaken die we aanbieden niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook goed bestand zijn tegen de Nederlandse weersomstandigheden.

Onze benadering benadrukt ons toewijdingsniveau aan milieuvriendelijke oplossingen en duurzaamheid. Door zelf sedumdaken te kweken, verminderen we onze ecologische voetafdruk en zorgen we voor een lokale en verantwoorde productie.

Vrijblijvende offerte
Sedummatten kwekerij

Ontdek onze sedummatten kwekerij

Groendaken winnen terrein. Die vergroening van onze daken is eigenlijk geen verrassing. Want duurzaamheid is niet alleen in, maar wordt ook steeds gemakkelijker. Zo kunt u met behulp van sedummatten in relatief korte tijd uw eigen groendak maken. Groene vingers zijn hiervoor geen vereiste, een beetje handigheid volstaat. Ziet u het niet zitten om uw grijze dak zelf te vervangen voor een duurzame, groene variant met sedummatten? Laat Groendaktotaal die matten dan op uw dak leggen. U krijgt er dan direct een verantwoorde onderbouw bij, want die is wel nodig om uw groendak goed te laten functioneren.

Kwekerij
Topkwaliteit sedummatten

Sedum is de Latijnse benaming voor de vetplant. Dat is een robuuste plant die tegen alle mogelijke weersinvloeden kan en bovendien nauwelijks water nodig heeft. Er zijn veel verschillende soorten vetplanten die in verschillende jaargetijden bloeien, zodat uw groendak bij de juiste samenstelling van sedummatten het hele jaar door bloeit. Sedum is daarom de ideale begroeiing voor uw groendak. Groendaktotaal kweekt de sedummatten zelf op. Door de professionele én grootschalige manier waarop wij dit doen, kunnen wij die matten tegen een hoge kwaliteit en een betaalbare prijs aanbieden. Wij ontmoeten u graag in onze sedummatten kwekerij.

De voordelen van een sedummatten kwekerij

Kwekers van sedummatten nemen alle risico’s van mislukte zaai- of pootacties van u over. Zij kweken de vetplanten zelf op en doen dit vakbekwaam en zorgvuldig. Dit heeft voor u als afnemer van een sedumdak de volgende voordelen:

  • De vetplanten in sedummatten zijn al bijna volgroeid; u ziet dus veel sneller resultaat
  • Het uitrollen van sedummatten kost veel minder tijd dan het inzaaien of poten van vetplanten
  • De sedummatten zijn zo samengesteld dat uw groendak elk jaargetijde een mooi kleurentapijt vormt.

U kunt bij elke groenwinkel zaden of stekjes van vetplanten kopen. Hiermee kunt u uw sedumdak in principe zelf inzaaien of poten. Maar dat vergt wel groene vingers en ook enige kennis van de manier waarop vetplanten wortel schieten en opgroeien. Ook moet u dan de juiste soorten sedum zelf uitzoeken om het hele jaar een mooi kleurenpalet op uw dak te krijgen. Verder moet u na het stekken zes tot zeven maanden geduld oefenen, want zo lang duurt het voordat de vetplanten zijn volgroeid. Na inzaaien duurt dit uiteraard nog langer.

Sedum kwekerij

Gespecialiseerde & professionele kweker

Bestel sedummatten rechtstreeks bij een gespecialiseerde kweker. Wij laten de vetplanten namelijk afharden in de weersomstandigheden zoals wij die in Nederland gewend zijn. Hierdoor is uw groendak straks beter bestand tegen de vorst. De planten in uw sedummatten zijn daar immers al op de kwekerij aan gewend geraakt.

Bezoek onze webshop

Het opkweken van van sedummatten

Opkweken sedummatten

Een sedummatten kwekerij zoals Groendaktotaal kweekt de vetplanten direct vanaf de matten op. Deze matten zijn gemaakt van een biologisch afbreekbare stof zoals een natuurlijk schuim of vezels van kokos. Hierbij kiezen we per mat voor een uitgekiende samenstelling van het sedum.

Van alle 250 soorten vetplanten die er wereldwijd bestaan, zijn er zo’n honderd geschikt voor de aanleg van groendaken. Sedummatten kwekerijen bouwen zoveel kennis en ervaring van het gedrag van sedum op daken op, dat dit aanbod in de loop van de tijd selectiever en dus kleiner wordt. Met als resultaat een nog hogere kwaliteit. Het is natuurlijk wel belangrijk dat we alleen sedummatten met vetplanten leveren die het beste tegen de soms extreme weersomstandigheden op daken kunnen. Denk hierbij aan grote temperatuurschommelingen, striemende regen, een dik pak sneeuw, vorst en intense zonnestraling.

Sedum kweken op cassettes

Groendaktotaal kweekt sedum niet alleen op matten, maar ook op cassettes. Evenals de sedummatten leveren wij ook deze sedumcassettes kant en klaar op. U kunt ze desgewenst zelf op uw dak leggen, ook wanneer u maar één rechterhand heeft. Een sedumcassette is opgebouwd uit de volgende drie lagen:

  • De onderste laag is een drainagelaag die ervoor zorgt dat de vetplanten niet te nat in de cassette staan
  • De laag bovenop de drainagelaag is de substraatlaag; dit is de voedingsbodem waarin de vetplanten opgroeien
  • De derde en bovenste laag bestaat uit de vetplanten zelf.
Sedumdak cassettes

Wanneer u voor sedummatten kiest, moet u eerst een drainagelaag en substraatlaag op uw dak aanbrengen voordat u daar bovenop de matten kunt uitrollen. Omdat die twee onderlagen al in de cassettes zijn verwerkt, is die voorbereiding bij een groendak in de vorm van sedumcassettes niet nodig. Wilt u meer weten over de verschillen tussen de kweek van sedum op matten en die op cassettes? Kom dan gerust eens een kijkje nemen op de sedumkwekerij van Groendaktotaal. Zoals onze naam al zegt kweken wij sedum speciaal op voor groendaken. U kunt onze zelf gekweekte sedummatten of sedumcassettes indien gewenst direct mee naar huis nemen of door ons op uw dak laten aanleggen.