Sedumdak

Sedumdak in verschillende varianten

Wilt u graag een sedumdak op uw huidige dak? Dat kan gemakkelijk bij Groendaktotaal! We leveren kant-en-klare oplossingen zodat u gemakkelijk en snel uw sedum op uw dak kan plaatsen. Uiteraard is het ook mogelijk om een offerte aan te vragen!

Sedumdaken kunnen op verschillende soorten daken toegepast worden. Neem een kijkje tussen onze voorbeelden.

Vrijblijvende brochure aanvragen

Wat is sedum?

Sedum is een vetplant. Deze plantjes kunnen goed tegen extreme en wisselende weersomstandigheden zoals kou, hitte, droogte en wind. De beschermlaag op het blad zorgt dat sedum minder gevoelig is voor deze elementen. De belangrijkste eigenschap van sedum is dat deze plant water in zijn blad vasthoudt en dit in de zomer gebruikt. Hierdoor is sedum goed bestand tegen langere perioden van droogte. Sedum groeit het liefst in de volle zon, hoewel er soorten zijn die juist van schaduw houden. Sedum is mogelijk op verschillende daken:

Vrijblijvende offerte aanvragen
Sfeerafbeelding sedumdak met vlinder en bij

Waarom kiest u voor sedum op uw dak?

Sedum is de ideale dakbedekking van een groendak. Omdat deze vetplantjes zo goed tegen allerlei soorten weersomstandigheden kunnen, hebben ze weinig onderhoud nodig. Deze taaie vetplanten zal weer en wind doorstaan. Bovendien bestaan er zoveel soorten sedum, dat u er een mooi gevarieerd en kleurrijk groendak mee kunt samenstellen. Niet alle soorten groeien even snel en hoog. Ook verschillen de verschillende soorten sedum onderling in levensduur. Door de sedumbeplanting op uw groene dak met zorg, kennis van zaken en smaak te laten samenstellen, kunt u er een kleurrijke daktuin mee maken. U kunt het sedum op uw dak combineren met kiezels of gras. Van de 250 soorten sedumplanten zijn er ongeveer 50 geschikt om er een groendak mee aan te leggen. Meestal worden hierbij de volgende soorten gecombineerd:

 • Sedum album Coral Carpet
 • Sedum Acre
 • Sedum hispanicum
 • Sedum sexangulare.
 • Sedum Oreganum
 • Sedum lydium

Deze combinatie van sedumplanten geeft uw dak een fraai kleurenpalet.

Vrijblijvende offerte aanvragen
groendaktotaal vacatures

Welke voordelen biedt een Sedumdak?

Voordelen Sedumdak

Een dakbedekking van sedum is een originele oplossing voor milieubewuste mensen met een duurzame levensstijl. En het oog wil ook wat; een kleurig sedum dak oogt fraaier dan een dak met dakpannen of bitumen. De voordelen van een sedumdak zijn eigenlijk te veel om op te noemen. Hierbij een greep uit die voordelen:

 • Het isoleert zowel warmte als geluid
 • Er is weinig onderhoud benodigd
 • Het draagt bij aan een gewenst binnenklimaat. ’s Winters blijft de kou buiten, zomers blijft de warmte buiten
 • Het gaat twee keer langer mee t.o.v. een traditioneel dak
 • Het zuivert regenwater en lucht; productie van zuivere zuurstof
De voordelen van een sedumdak

Welk onderhoud heeft mijn sedumdak nodig?

Een sedum dak is zo goed als onderhoudsvrij. Ook wanneer het lang droog weer is, hoeft u de vetplanten in principe niet te sproeien. Onkruid krijgt in strak aangelegde sedummatten of sedumcassettes geen kans. Eén keer per jaar het sedum wat bijvoeden met een speciale meststof is wel een goed idee. En wanneer u voor dat doel dan toch het dak op moet, kunt u gelijk dode plantenresten, boombladeren en eventuele rommel van uw dak halen en uw regenwaterafvoer schoonmaken. Meer onderhoud heeft een sedumdak niet nodig.

Lees meer over het onderhouden van uw sedumdak
sedumdak voorbeeld

Kan op mijn huis sedum?

Een sedum dak is een voorbeeld van een groendak en valt onder de zogenoemde extensieve daken. Dit zijn daken met een maximale opbouw van 15 centimeter en met een beplanting die niet hoger groeit dan 50 centimeter. Sedumplantjes zijn zowel voor platte als schuine daken geschikt. Een dakbedekking van sedum kan zowel op een huis, schuur of garage worden aangelegd. In principe is bijna elk dak geschikt voor een sedum dakbedekking. Voorwaarde is wel dat uw dak het gewicht van de onderbouw en de sedumbeplanting kan dragen. Laat een specialist van Groendaktotaal daarom de draagcapaciteit van uw dak beoordelen.

Hoe schuin mag een dak zijn?

Een sedumdak in de vorm van sedummatten die op uw dak worden uitgerold, zal niet snel verschuiven. Heeft uw schuine dak een hellingshoek van maximaal 35%? Dan blijven die matten zonder noemenswaardige maatregelen keurig op hun plek liggen. Wanneer uw dak steiler is dan 35%, zijn er speciale voorzieningen nodig om de sedummatten op hun plek te houden. Denk hierbij aan substraatplaten, substraatroosters of bouwkundige oplossingen.

De relatief lichte uitvoering van een sedum dak maakt uw onderdak al snel geschikt voor dit type groendak. Pas boven een gewicht van 40 kilo per vierkante meter ontstaat het risico dat uw dak doorbuigt. Het gewicht van een sedum dak blijft daar normaal gesproken ruim onder. Bij een hellende dakconstructie moet u het gewicht van de schuin boven elkaar uitgelegde sedummatten bij elkaar optellen om het risico te bepalen dat het sedum van uw dak afschuift.

Ontdek de eindeloze voordelen

01
Unieke uitstraling van uw vastgoed

Unieke uitstraling van uw vastgoed

02
Zeer milieuvriendelijk

Zeer milieuvriendelijk

03
Verlengt levensduur dakbedekking

Verlengt levensduur dakbedekking

04
Geluidswerend

Geluidswerend

05
Isoleert in zomer en winter

Isoleert in zomer en winter

Wat is het verschil tussen sedumcassettes en sedummatten?

Sedumcassettes zijn plantenpotten die op een rechthoekige manier aan elkaar zijn vastgemaakt. In de potten zitten sedumstekjes. Sedummatten zijn te vergelijken met grasmatten.

Sedumcassettes hebben twee specifieke voordelen. Zo zitten de potjes in een cassette aan elkaar vast, waardoor ze ook op schuine daken nog beter op hun plek blijven zitten dan sedummatten. Het tweede voordeel is dat sedumcassettes lichter zijn dan sedummatten, waardoor ze nog minder eisen stellen aan de onderliggende dakconstructie dan sedummatten.

Tegenover deze twee voordelen van Sedumcassettes staan ook twee nadelen. De stekjes in de potjes van een cassette kunnen elkaar bij het uitgroeien beknellen. Ook groeien en bloeien vetplanten in cassettes wat minder lang dan vetplanten in een mat.

sedumdak voorbeeld

Evenals sedumcassettes hebben ook sedummatten specifieke voor- en nadelen. Een groot voordeel is dat de vetplanten in de matten bijna volledig volgroeid zijn, zodat uw sedum dak na het aanbrengen van de matten al bijna kant en klaar is. Ook kunt u sedummatten op maat van uw dak snijden, zodat er geen sedum over uw dak steekt. Om sedumcassettes mooi strak op uw dak uit te lijnen, is een stuk ingewikkelder. Soms is niet te voorkomen dat een cassette iets over de dakrand uitsteekt. Het derde en misschien wel grootste voordeel van sedummatten in vergelijking met sedumcassettes is dat de verschillende soorten vetplanten zo met elkaar in een sedummat zijn gecombineerd, dat elk jaargetijde een ander deel van uw dak in bloei staat.

Tegenover deze drie voordelen hebben sedummatten in vergelijking met cassettes maar één nadeel: een sedummat kan al snel 30 kilo wegen en is daarmee een stuk zwaarder dan een cassette. Het kan daarom enige inspanning kosten om sedummatten op uw dak te krijgen. Maar daar staat dan wel een vierde voordeel tegenover: sedummatten doen het langer goed dan sedumcassettes. Ze groeien en bloeien langer en zijn dus duurzamer.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een sedum dak op uw huis? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!