Sedumdak tuinhuis

Een prachtig sedumdak op uw tuinhuis

Vrijblijvende offerte aanvragen
Sedumdak tuinhuis

Een tuinhuis met sedumdak

Wilt u uw tuinhuis een groene uitstraling te geven? Denk dan eens na over een sedumdak op uw tuinhuis. U kunt namelijk met sedum een fleurig en kleurig dak op uw tuinhuis creëren. Uw tuinhuis vormt dan een vloeiend geheel met de rest van uw tuin.

Een sedumdak bestaat uit vetplanten en vergt weinig onderhoud. Omdat vetplanten het water goed in hun bladeren vasthouden, hebben ze voldoende aan het regenwater om te overleven. U hoeft in een periode van droogte het sedumdak van uw tuinhuis dus niet mee te sproeien met de rest van uw tuin.

Waar kan een Sedumdak op?

Heeft u al een tuinhuis met een traditioneel ‘grijs’ dak van dakpannen, teer of bitumen? Dan kunt u dat eenvoudig vergroenen door er sedummatten of secumcassettes op te leggen. Omdat het gewicht van sedum relatief laag is, hoeft u het dak van uw tuinhuisje niet te verzwaren om er sedum op aan te kunnen brengen.

De onderbouw van een sedumdak vergt de nodige aandacht. Denk hierbij aan de voeding voor de sedumplanten (de substraatlaag) en de drainagelaag voor de afvoer van overtollig hemelwater. De specialisten van Groendaktotaal kunnen u vertellen hoe een groendak moet worden opgebouwd.

Vrijblijvende offerte aanvragen
Sedumdak op tuinhuis

Waarom een Sedumdak op uw tuinhuis

Een sedumdak op uw tuinhuis is duurzaam. Zo’n dak gaat twee keer zo lang mee als een traditioneel grijs dak en zuivert het regenwater en de omgevingslucht. En het is ‘het stukje tuin in uw tuin’ waar u het minste omkijken naar heeft. In een strak aangelegd sedumpakket (met behulp van sedummatten of sedumcassettes) groeit geen onkruid. En de vetplanten zelf behoeven ook nauwelijks aandacht. De planten zijn bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden en hebben heel weinig water nodig. Omdat vetplanten het water zo goed vasthouden, dragen ze bij aan een geleidelijke opname en afvoer van regenwater. Het regenwater dat de vetplanten zelf niet nodig hebben, komt via verdamping geleidelijk in de atmosfeer terecht. Het water dat dieper de vegetatielaag en substraatlaag in zakt, komt uiteindelijk via de drainagelaag in de waterafvoer van uw tuinhuisje terecht. Deze geleidelijke afvoer van het hemelwater verkleint ook de kans op lekkages in uw tuinhuis.

Uit welke vetplanten bestaat het sedumdak van uw tuinhuis?

Van de 250 soorten vetplanten die er wereldwijd bestaan, zijn er ongeveer 50 geschikt om een sedumdak mee samen te stellen. Dit aanbod is ruim voldoende om er een kleurig groendak mee aan te leggen. Groendaktotaal maakt een combinatie van sedumplanten die ervoor zorgt dat u in elk jaargetijde een bloeiend dak op uw tuinhuis heeft. Evenals andere planten of bloemen hebben ook vetplanten zonlicht nodig om te kunnen bloeien. Ligt uw tuinhuis deels in de schaduw? Dan is een sedumdak nog steeds een goede optie. Er bestaan namelijk sedumsoorten die ook met weinig zonlicht goed gedijen en zelfs bloeien. Het aanleggen van een sedumdak is vakwerk. Het maakt daarbij niet uit of het om het dak van een woning, een schuur of een tuinhuis gaat. Vooral de opbouw van een groendak zoals een sedumdak vraagt de nodige aandacht. Ongeacht de vegetatie bestaat een groendak altijd uit de volgende vijf lagen:

  • dakbeschermvlies
  • drainagelaag
  • wortelwerend filtervlies
  • substraatbodem
  • vegetatielaag