Vraag een vrijblijvende offerte aan!
Wij leveren degelijke, veilige en kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Wij geven in onze offertes altijd vaste prijzen af zonder stelposten. Hierdoor geen verrassingen achteraf of tussentijds.
Wilt u liever ontzorgd worden? Onze gespecialiseerde teams verzorgen de aanleg van uw sedumdak van A tot Z. Wij zorgen voor de juiste materialen, perfecte uitvoering en een groene dakbedekking waar u jarenlang plezier van heeft. Van particulier dak tot bedrijfspand: wij realiseren het.
Daarnaast bieden we advies op maat, ondersteunen we bij subsidieaanvragen en helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes. Dankzij onze jarenlange ervaring weten wij precies hoe we elk project efficiënt en vakkundig aanpakken.
Ga naar de eerste stapEen sedumdak aanleggen is niet alleen een duurzame keuze, het is ook een slimme investering in comfort, biodiversiteit en het milieu. Bij Groendaktotaal begrijpen we als geen ander wat erbij komt kijken om een groendak goed en efficiënt te realiseren. Dankzij onze eigen kwekerij en jarenlange ervaring leveren we alles wat u nodig heeft voor een professioneel resultaat – of u het nu zelf aanlegt of het door onze specialisten laat doen.
Volg de onderstaande stappen zorgvuldig zodat u gemakkelijk uw sedumdak kan aanleggen.
Met dit stappenplan legt u eenvoudig en verantwoord zelf een sedumdak aan. Volg de stappen zorgvuldig en maak gebruik van het all-in-one-pakket van Groendaktotaal voor het beste resultaat.
Voordat u begint, is het belangrijk te bepalen of uw dak geschikt is voor de aanleg van een sedumdak. Een sedumdak weegt gemiddeld tussen de 50 en 70 kg per vierkante meter. Zorg dat uw dakconstructie dit gewicht aankan, ook in verzadigde toestand na regenval. Controleer daarnaast de dakhelling: tot 45 graden is geschikt, steilere hellingen vereisen extra maatregelen.
Let ook op de dakbedekking: bitumen, EPDM en beton zijn geschikt. Dakpannen en kunststofbedekking zijn dat niet. Twijfelt u? Groendaktotaal helpt u graag met een dakcheck of advies op maat.
Een sedumdak bestaat altijd uit de volgende lagen:
De substraatlaag moet vier centimeter dik zijn wanneer u sedummatten aanlegt en zes centimeter dik wanneer u losse planten aanbrengt. Zodra u alle benodigdheden klaar heeft liggen, kunt u beginnen me de aanleg van uw groendak. Pas hierbij het volgende stappenplan toe.
Voor een goed functionerend sedumdak zijn verschillende lagen nodig. Groendaktotaal biedt complete groendakpakketten aan, afgestemd op uw daktype. De standaardopbouw bestaat uit:
Met ons all-in-one-concept ontvangt u alles in één levering, inclusief duidelijke instructies en indien gewenst persoonlijk advies.
Shop direct uw producten hier!Een goede voorbereiding is essentieel. Verwijder vuil, bladeren, takken en scherpe voorwerpen van het dakoppervlak. Controleer op beschadigingen of oneffenheden in de dakbedekking en herstel deze indien nodig. Een schoon dak zorgt voor een goede hechting van de lagen en verkleint de kans op lekkage of verstopping.
Gebruik geen water om te reinigen, zodat het oppervlak droog is bij de aanleg.
Voor een goede waterafvoer is het belangrijk om de regenpijp te beschermen. Plaats een boldraadrooster over de afvoeropening. Breng vervolgens een grindstrook van circa 20 cm breed aan rondom deze afvoer. Deze voorkomt dat substraat en plantresten in de regenpijp spoelen. Overweeg een bladvanger als extra voorzorg tegen verstopping door bladeren of dood plantmateriaal.
Nu begint het aanleggen van het sedumdak écht. Begin met het uitrollen van het beschermvlies over het hele dakoppervlak. Dit vlies voorkomt worteldoorgroei en beschermt uw dakbedekking. Snijd het materiaal waar nodig op maat en zorg dat de banen elkaar minimaal 10 cm overlappen.
Let goed op dat het folie ook langs dakranden en opstanden netjes aansluit.
Leg de drainagelaag bovenop het beschermvlies. Deze laag voert overtollig regenwater af en slaat een deel tijdelijk op, wat gunstig is voor de vegetatie tijdens droge periodes. Rol de drainagemat uit, snijd deze op maat en laat de randen elkaar licht overlappen. Zet de mat eventueel tijdelijk vast met wat substraat of grind om verschuiven te voorkomen.
Het filtervlies komt bovenop de drainagelaag en zorgt ervoor dat kleine substraatdeeltjes niet in de drainage terechtkomen. Dit voorkomt verstoppingen en draagt bij aan een langdurig goed functionerend systeem. Rol het vlies uit, snijd op maat en laat ook hier de naden goed overlappen. Zorg voor een naadloze aansluiting over het volledige oppervlak.
Strooi het substraat gelijkmatig uit over het filtervlies. Gebruik 4 cm bij gebruik van sedummatten en 6 cm bij losse beplanting. Verdeel het substraat egaal met de hand of een schep, maar gebruik geen scherp gereedschap dat de onderlagen of dakbedekking kan beschadigen.
Let op dat u langs de dakranden en bij afvoeren een grindstrook vrijhoudt van ongeveer 20 cm breed.
Nu is het tijd om het sedum aan te brengen. Dit kan op drie manieren:
Na het aanbrengen besproeit u het dak licht met water. Dit helpt het substraat te stabiliseren en zorgt dat het sedum goed aanslaat. Bij droog weer is extra bewatering in de eerste weken aan te raden.