Sedumdak aanleggen

Breng zelf uw Sedumdak aan!

Wilt u een sedumdak aanleggen maar weet u niet precies hoe dit moet? Groendaktotaal heeft het voor u uitgewerkt! Een sedumdak aanleggen is een proces wat zorgvuldig uitgevoerd moet worden. Mocht u dit zelf willen doen hebben wij voor u een handleiding uitgewerkt waardoor u vlot uw groendak hebt aangelegd.

Het levert u de volgende voordelen op:

  • Verbeterde isolatie
  • Geleidelijke waterafvoer
  • Zuivert de lucht
Ga naar de eerste stap
Subsidie sedumdak Bloemendaal

Stap 1: Is het sedumdak geschikt voor uw project

Een sedumdak is gemiddeld 50 tot 70 kilo per vierkante meter. Dit is relatief licht, daardoor is het voordeel dat er geen veranderingen hoeven in de bestaande dakconstructie. Een kanttekening is dat het dak niet schuiner mag zijn dan 45 graden. Dit kan namelijk negatief werken op het sedum en het kan zorgen verzakking naar beneden van de sedumcassettes en sedummatten. Daken welke niet geschikt zijn voor een sedumdak zijn:

  • Een dak van dakpannen, deze vormen geen stabiele en vlakke ondergrond voor de sedummatten.
  • Kunststof, deze kunnen het niet dragen.

Stap 2: Schaf alle benodigdheden aan

Een sedumdak bestaat altijd uit de volgende lagen:

De substraatlaag moet vier centimeter dik zijn wanneer u sedummatten aanlegt en zes centimeter dik wanneer u losse planten aanbrengt. Zodra u alle benodigdheden klaar heeft liggen, kunt u beginnen me de aanleg van uw groendak. Pas hierbij het volgende stappenplan toe.

Shop direct uw producten hier!
Topkwaliteit sedummatten

Stap 3: Maak het bestaande dak schoon.

Door je volledig schoon te hebben zal het sedumdak gemakkelijker aan te leggen zijn. Dit vermindert de kans op lekkages.

Stap 4: Dek de regenpijp af

Om opstoppingen te voorkomen zal er een boldaadrooster op de regenpijp moeten komen. Plaats grof grind in een strook rond dit rooster, zodat het substraat er niet in kan spoelen. Eventueel kan er ook nog een bladvanger geplaatst worden om te voorkomen dat bladeren of eventueel dode plantjes in de regenpijp blijven zitten.

Stap 5: Breng het folie aan

Sedumdak constructie - stap 1

We gaan starten met het daadwerkelijk aanleggen van het sedumdak! Rol als eerste stap van de sedum dakbedekking het beschermfolie uit op het dak en knip dit vlies zonodig met een schaar op maat.

Stap 6: Breng de drainage aan

Rol de drainage rol uit, knip het op maat met een schaar. Leg dit over het folie heen.

Sedumdak constructie - stap 3

Stap 7: Breng het filtervlies aan

Sedumdak constructie - stap 4

Rol het filtervlies uit en knip deze, net zoals het folie en de drainagerol, op maat. Leg deze over de Drainage heen.

Stap 8: Breng het daksubstraat aan

Verdeel het substraat zo gelijkmatig mogelijk over het dak. Gebruik hierbij geen (scherp) gereedschap om beschadiging van het dak te voorkomen.

Sedumdak constructie - stap 6

Stap 9: Breng het sedum aan

Sedumdak constructie - stap 7

Heeft u planten, dan poot u deze in het substraat, heeft u een vegetatiemat, dan rolt u die uit over het substraat. Besproei daarna het substraat lichtjes met water zodat het vocht op kan slaan.