Sedumak op een schuur

Plaats uw sedumdak op een schuur

Vrijblijvende offerte aanvragen
Sedumdak schuur

Waar bestaat een sedumdak uit?

Een sedumdak bestaat uit vetplantjes en gaat twee keer zo lang mee als een traditioneel dak. Andere voordelen van een sedumdak zijn dat zo’n dak nauwelijks onderhoud vergt, zowel warmte als geluid goed isoleert, regenwater en omgevingslucht zuivert en zuurstof produceert.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontdek de eindeloze voordelen

01
Unieke uitstraling van uw vastgoed

Unieke uitstraling van uw vastgoed

02
Zeer milieuvriendelijk

Zeer milieuvriendelijk

03
Verlengt levensduur dakbedekking

Verlengt levensduur dakbedekking

04
Geluidswerend

Geluidswerend

05
Isoleert in zomer en winter

Isoleert in zomer en winter

Voor een duurzame omgeving

Een sedumdak levert dus een grote bijdrage aan de verduurzaming en vergroening van uw woning en omgeving. Is het dak van uw huis nog niet aan vervanging toe maar wilt u toch alvast ervaring met een sedumdak op doen? Begin dan met het dak van uw schuur. U kunt een sedumdak meestal gewoon bovenop de bestaande dakconstructie van uw schuur aanleggen. Bij een hellend dak wordt hierbij een wat andere werkwijze toegepast dan bij een plat dak. Vraag daarom eerst advies aan de specialisten van Groendaktotaal alvorens u aan de slag gaat.

Schuin sedumdak voorbeeld

Waarom een sedumdak op uw schuur?

Vetplantjes doen het in alle weersomstandigheden goed en hebben heel weinig water nodig. Daarom is sedum een duurzame, onderhoudsarme en relatief goedkope variant van een groendak. Een sedumdak gaat bovendien veel langer mee dan uw traditionele grijze dak van dakpannen, teer of bitumen. Zeker wanneer u een plat dak op uw schuur heeft, is het overwegen van een sedumdak meer dan de moeite waard. Platte daken gaan nogal eens lekken nadat er veel regen of sneeuw is gevallen. Zeker wanneer een pak sneeuw in één keer ontdooit, krijgt uw platte dak vaak meer water te verwerken dan het in korte tijd kan afvoeren. Er blijft dan een laag water op uw dak staan dat de kieren en naden in de dakbedekking en daarna in de dakconstructie opzoekt. Vaak met een lekkage in uw schuur als gevolg. Op een sedumdak houden de vetplantjes het water op een natuurlijke manier in hun bladeren vast. Het water dat de vetplantjes niet opnemen wordt geleidelijk via de regenpijp afgevoerd.

Vrijblijvende offerte

Kan sedum zowel op een plat als een schuin dak?

Of het dak op uw schuur nu schuin of plat is, in beide gevallen moet de onderliggende dakconstructie het gewicht van een sedumdak kunnen dragen. Sedummatten of sedumcassettes wegen zo’n 70 kilogram per vierkante meter. Ter vergelijking: een dak met een laagje grind erop (het zogenoemde grinddak) weegt 85 kilogram per vierkante meter. Dus wanneer er grind op uw schuur ligt, weet u zeker dat de dakconstructie van uw schuur de belasting van een sedumdak aan kan. Op een plat dak oefent de dakbedekking alleen een verticale belasting uit. Zoals in de vergelijking hiervoor tussen een grinddak en een sedumdak. Op een schuin dak komt daar de schuine belasting bij. Die schuine belasting is een optelsom van de gewichten die van boven naar beneden op elkaar op het schuine dak worden gestapeld. Die lasten versterken op een hellende ondergrond elkaars effect. Hierdoor kan het sedum (of een andere groene dakbedekking) van een schuin groendak gaan schuiven en van het dak afvallen. De praktijk leert dat een schuin dak minimaal 35% schuin moet lopen, wil de vegetatie die er bovenop ligt gaan schuiven. Bij een hellingshoek lager dan 35% is dat risico verwaarloosbaar klein. Er zijn dan in principe geen aanvullende maatregelen nodig om verschuiving van de sedummatten te voorkomen.

U kunt ook kiezen voor een mix van sedum, gras en kruiden. Het gewicht van dit type groendak is 80 kilogram per vierkante meter. Dat komt dus dichter in de buurt van het gewicht van een grinddak, maar is nog altijd iets lichter.

In de meeste gevallen voldoet de bestaande dakconstructie van een schuur prima om die met behulp van sedummatten of sedumcassettes te vergroenen. Aanpassingen aan het dak zijn dan niet nodig. Dat is een voordeel van sedumdaken in vergelijking met een intensief groendak in de vorm van een daktuin met grotere planten en struiken. Zo’n daktuin is zo zwaar dat de onderliggende dakconstructie verzwaard moet worden om die tuin te kunnen dragen.