Opbouw

Uit welke onderdelen bestaat een sedumdak?

Een goed aangelegd sedumdak bestaat uit meerdere essentiële lagen: een beschermvlies, drainagelaag, filtervlies, substraatlaag, vegetatielaag en een grindrand. Deze lagen werken samen om een gezond, duurzaam en functioneel groendak te vormen. Bij Groendaktotaal leveren we hoogwaardige materialen die perfect op elkaar zijn afgestemd.

We helpen u graag bij de keuze van de juiste opbouw, zodat uw groene dak optimaal presteert en bijdraagt aan een groenere leefomgeving. Hieronder leggen we uit hoe een sedumdak is opgebouwd en welke rol elke laag speelt.

Vrijblijvende brochure aanvragen

De opbouw

Laag 1 van 5
Dakbeschermvlies
Beschutting

Dakbeschermvlies

Een goede basis, een goede waterdichte dakbedekking, verdient beschutting. Die vindt u terug in een dakbeschermvlies (de witte laag op de foto). Het beschermt uw dakleer tegen krimpen en uitzetten.

Laag 2 van 5
De ‘noppen’
Drainagelaag

De ‘noppen’

De zwarte ‘schoennoppen’ op de foto vormen een drainagelaag. Ze voeren het overtollige water van het groendak af.

Laag 3 van 5
Wortelwerend
Filtervlies

Wortelwerend

Het grijze filtervlies weert voedingsdeeltjes uit 
de drainagelaag die verstopping veroorzaken. 
Ook voorkomt deze filter ongewenste 
wortelgroei in uw afvoersysteem.

Laag 4 van 5
Verankerende voeding
Substraatbodem

Verankerende voeding

Dan volgt de substraatlaag. Ook wel ‘voedingsbodem’ genoemd. Hij bevat voedingsstoffen, water en zuurstof en ‘verankert’ wortels voor de begroeiing.

Laag 5 van 5
Kleur kiezen
Vegetatielaag

Kleur kiezen

Tijd voor de finishing touch. De vegetatielaag. Die kan bestaan uit mossen, kruiden, grassen, vetplanten… Aan u de keuze. Groendaktotaal levert 10-12 soorten en kleuren sedum. De sedummat is voor minimaal 90% dichtgegroeid bij het leveren en plaatsen.

De basis leggen

Beschermvlies: bescherming voor uw dakbedekking

De eerste stap in de opbouw van een sedumdak is het aanbrengen van een beschermvlies. Deze laag fungeert als een beschermende barrière tussen uw dakbedekking en de wortels van de planten. Het voorkomt worteldoorgroei, zodat de dakbedekking niet beschadigd raakt en verlengt de levensduur van zowel uw dak als het groendak. Dit vlies vormt een barrière tussen de dakbedekking en de overige lagen, waardoor beschadiging van het dak wordt voorkomen. Het beschermt de dakbedekking tegen doorworteling en voorkomt slijtage door schurende materialen. Het dakbeschermvlies van Groendaktotaal is van hoge kwaliteit en garandeert een lange levensduur van zowel uw dak als het sedumdak.

Drainagelaag: efficiënte waterafvoer en -opslag

Een goed functionerende drainagelaag is essentieel voor een gezond sedumdak. Deze laag voert overtollig water af en voorkomt waterophoping, wat schade aan de dakconstructie kan veroorzaken. Tegelijkertijd slaat de drainagelaag water op, zodat het sedum ook in droge periodes voldoende vocht heeft. De drainagematten van Groendaktotaal zijn speciaal ontwikkeld om waterafvoer en -opslag optimaal te combineren en zorgen voor een stabiel en gezond groendak.

Gratis brochure aanvragen
Sedumdak maken

De voedingsbodem

sedumdak maken

Filtervlies: voorkomt verstoppingen

Om te voorkomen dat substraatdeeltjes in de drainagelaag terechtkomen en deze verstoppen, wordt een filtervlies aangebracht. Dit vlies laat water door, maar houdt fijne substraatdeeltjes tegen. Hierdoor blijft de waterafvoer goed werken en blijft het groendak in topconditie. Het filtervlies van Groendaktotaal is een onmisbare laag in de opbouw van uw sedumdak.

Substraatlaag: voedingsbodem voor sedumplanten

De substraatlaag is de voedingsbodem van het sedumdak. De substraatlaag moet minimaal 4 cm dik zijn bij het gebruik van sedummatten en minimaal 6 cm dik bij losse sedumbeplanting, zodat de wortels voldoende ruimte hebben om zich goed te ontwikkelen en de planten gezond kunnen groeien. Dit speciale daktuinsubstraat biedt de juiste balans tussen voedingsstoffen, waterdoorlatendheid en stabiliteit. De dikte van deze laag is afhankelijk van het type vegetatie:

  • Bij sedummatten is een laag van minimaal 4 cm nodig.
  • Bij losse sedumbeplanting wordt een laag van minimaal 6 cm aanbevolen.

Het extensieve daktuinsubstraat van Groendaktotaal is specifiek samengesteld voor sedumdaken en zorgt ervoor dat de planten optimaal kunnen groeien.

Vrijblijvende offerte aanvragen

De finishing touch

Vegetatielaag: een groen dak met sedummatten of -cassettes

De vegetatielaag vormt het zichtbare en groene deel van het sedumdak. Groendaktotaal biedt twee oplossingen:

Sedumplanten zijn perfect voor groendaken: ze zijn bestand tegen droogte, vereisen weinig onderhoud en bieden een ecologische meerwaarde door bijen en vlinders aan te trekken.

Grindrand: nette afwerking en extra stabiliteit

Een grindrand langs de randen van het sedumdak zorgt voor een nette afwerking en voorkomt dat substraat en planten in de regenafvoer terechtkomen. Groendaktotaal adviseert een grindrand van minimaal 10 cm en maximaal 20 cm breed voor een optimale werking. Daarnaast helpt het om de dakranden te verankeren, waardoor het sedumdak stabiel blijft liggen. Groendaktotaal adviseert een grindrand van 10 tot 20 cm breed voor een optimale werking.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Zelf aanleggen of laten plaatsen?

Bij Groendaktotaal bieden we complete groendakoplossingen die u eenvoudig zelf kunt aanleggen met ons all-in-one-concept. Dit concept bevat alle benodigde lagen, waaronder het beschermvlies, de drainagelaag, het filtervlies, de substraatlaag en de sedummatten of cassettes, zodat u zonder zorgen een compleet en functioneel sedumdak kunt installeren. Wilt u het liever laten uitvoeren door professionals? Onze specialisten staan klaar om uw sedumdak vakkundig te plaatsen. Neem contact met ons op voor advies of een offerte op maat!

Vrijblijvende offerte aanvragen
groendak kwekerij