Alles over sedummatten

Op zoek naar sedummatten voor uw dak

Wilt u een onderhoudsarm groendak? Kies dan voor een dak met sedummatten. Een sedummat bestaat uit vetplantjes op een substraatlaag van vier centimeter. Vetplantjes hebben de prettige eigenschap dat ze in alle weersomstandigheden goed gedijen en heel lang zonder water kunnen. Ze houden water in hun blad vast en gebruiken dat in de zomer. Bij Groendaktotaal kunt u volgroeide sedummatten bestellen. Hiermee tovert u uw grijze dak om in een duurzaam en onderhoudsvriendelijk groendak. Het resultaat is wel afhankelijk van de onderbouw. Groendaktotaal is deskundig in het aanleggen van een kwalitatief hoogwaardige onderbouw met daarboven op de sedummatten die u wenst. Het aanleggen van daken is een vak. Dit geldt ook voor groendaken. Maar wanneer u zelf handig bent en zorgvuldig te werkt gaat, kunt u de sedummatten ook zelf op uw dak aanleggen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Bloeiende sedummatten

sedummatten

Er bestaat een grote variatie aan sedumplanten waarmee u een prachtig bloeiend sedumdak aan kunt leggen. Het gaat hierbij om ongeveer 50 soorten van de in totaal 250 soorten sedumplanten die er bestaan. Groendaktotaal verwerkt onder anderede volgende zes soorten sedumplanten in een sedummat:

  • Sedum acre
  • Sedum album Coral Carpet
  • Sedum hispanicum
  • Sedum lydium
  • Sedum oreganum
  • Sedum sexangulare

Elke soort sedum bloeit ongeveer vijf weken. Omdat elke soort in een andere periode bloeit, kunt u met de juiste combinatie van soorten een sedumdak creëren dat van april tot september bloeit. En dat in allerlei verschillende kleuren, zodat u een mooi kleurenpalet op uw dak krijgt. Een groendak is dus zeker niet alleen groen!

Lees hier meer over onze sedum soorten

Opbouw van een sedumdak met sedummatten

Het mooie van sedummatten is dat u zelf niet hoeft na te denken over de manier waarop uw plantjes op uw groendak komen. Die zijn allemaal al verwerkt in de mat, in het juiste patroon. Bovendien zijn de vetplantjes in een sedummat op het moment van plaatsing op uw dak al voor 90% volgroeid. Om ze te kunnen vervoeren worden sedummatten als een graszoderol opgerold. Vervolgens worden die matten op uw dak weer uitgerold en heeft u uw groendak. Maar voordat ook maar één sedummat wordt uitgerold, zijn er al de nodige voorbereidende werkzaamheden op uw dak geweest. Een sedumdak kan alleen functioneren wanneer de onderbouw van uw groendak tip top in orde is. Inclusief het sedum zelf noemen we die onderbouw ook wel opbouw. De opbouw van een kwalitatief verantwoord sedumdak bestaat uit de volgende lagen:

  • beschermfolie
  • drainagelaag
  • wortelwerend filtervlies
  • substraat
  • vegetatielaag

De vegetatielaag betreft het sedum zelf, dus de sedummatten die als laatste (bovenste) laag op uw groendak worden aangelegd.

Lees meer over de opbouw van een sedumdak
Sedummixmatten

Ontdek de eindeloze voordelen

01
Unieke uitstraling van uw vastgoed

Unieke uitstraling van uw vastgoed

02
Zeer milieuvriendelijk

Zeer milieuvriendelijk

03
Verlengt levensduur dakbedekking

Verlengt levensduur dakbedekking

04
Geluidswerend

Geluidswerend

05
Isoleert in zomer en winter

Isoleert in zomer en winter

Sedummatten aanleggen

Is de opbouw van uw onderdak in orde, inclusief de substraatlaag? Dan kunt u nu de sedummatten op uw dak aanleggen. Hiermee brengt u de laatste laag op uw sedumdak aan: de vegetatielaag. Volg het onderstaande stappenplan om dit op de juiste manier te doen.

  1. Leg binnen twee dagen na levering de sedummatten, zo krijgen ze weer licht en lucht. Dit zal de groei stimuleren van de sedummatten.
  2. Creëer een veilige werkplek. Bij het aanleggen van een sedumdak werkt u op hoogte. Dat is uiteraard niet zonder risico’s. Zorg dat u tijdens het aanleggen van uw sedumdak niet van de ladder of het dak valt. Gebruik een deugdelijke ladder en zet die vast tegen de dakrand, zodat die niet kan schuiven of onder uw voeten kan wegglijden. Een dak is al snel hoger dan 2,5 meter. Dat is de wettelijke ondergrens voor het gebruik van valbeveiliging. Gebruik valbeveiliging bij het beklimmen en afdalen van de ladder. Het is ook aan te raden om valbeveiliging op het dak zelf te gebruiken, wanneer u geen dakrandbeveiliging heeft. Bij voorkeur door een werklijn aan de gordel van uw valbeveiliging te bevestigen. Wanneer u die werklijn in het midden van uw dak vastmaakt aan een ankerpunt en de lengte niet langer is dan de afstand tussen dat ankerpunt en de dakrand, kunt u niet van het dak vallen. Wees u ervan bewust dat valbeveiliging een val niet voorkomt, maar alleen breekt. Door uw valbeveiliging aan een werklijn te bevestigen, voorkomt u dat u valt.
  3. Controleer de bestaande dakopbouw. We gaan ervan uit dat u de onderbouw van uw dak al ‘sedumdakproof’ heeft gemaakt. De substraatlaag is aangebracht en klaar om sedummatten op aan te brengen. Check ook of de regenwaterafvoer mooi vrij ligt. Breng ook een korf of bolrooster aan op uw afvoer, wanneer u dat nog niet heeft gedaan.
  4. Breng grind aan rond de korf en langs de dakrand. Leg rond de korf op uw regenwaterafvoer en de randen van uw dak een strook grof grind van ongeveer 20 centimeter aan. Dit voorkomt dat het substraat bij een flinke regenbui wegspoelt en dat de sedumplanten onder loodslabben of dakkappen opkruipen. Het grind zorgt er ook voor dat u het sedum mooi binnen de perken houdt. Leg het grind bovenop het wortelwerend vlies, dus niet op de substraatlaag. Met het grind bakent u dus ook de substraatlaag op uw sedumdak af.
  5. Verdeel de sedummatten gelijkmatig over het dak. Sedummatten worden net als graszoden in rollen geleverd. U versnijdt de sedumrollen op het dak zelf op maat in sedummatten van de juiste lengte. Leg de sedumrollen voorzichtig op uw dak, met de flap van de rol naar boven. Zodra u een mat met de juiste lengte van de rol hebt gesneden, tilt u die met twee personen op en legt u die op de juiste plek. Rol een nieuwe sedumrol uit met de flap zo strak mogelijk tegen de grindstrook bij de dakrand. Hiermee bereikt u dat de matten mooi aansluiten op het grind en netjes recht komen te liggen. Werk dus zoveel mogelijk vanaf de dakrand naar het midden van het dak toe. Leg de sedummatten strak tegen elkaar, maar zonder overlap. Knip de matten op maat uit de rol met een scherpe mattenschaar of mattenmes.
  6. Vul eventuele kieren en randen op met substraat. Hoe netjes u ook te werk gaat, er zullen altijd wel ergens kieren tussen de sedummatten overblijven. Of open randen tussen de grindstrook en de matten. Dit komt omdat een dak niet altijd volledig rechthoekig is, waardoor de twee tegenover elkaar liggende dakranden niet volledig evenwijdig lopen. Wanneer u de sedumrol dan strak tegen de grindstrook van de ene dakrand aansluit, zult u bij de tegenoverliggende dakrand niet helemaal recht uitkomen. Hierdoor ontstaat een open rand of kier. Vul die op met het substraat dat u na het aanleggen van de substraatlaag overhield. Het sedum hecht zich snel aan het substraat, zodat alle kieren, naden en randen mooi dichtgroeien.
  7. Geef de sedummatten na aanleg direct water. Bent u tevreden over de manier waarop de sedummatten op uw nieuwe, kersverse sedumdak liggen? Zijn alle kieren en naden mooi opgevuld met substraat? Sproei dan wat water over de matten. Het substraat onder het sedum slaat dit water op, zodat de vetplanten wortel kunnen schieten in een vochtige voedingsbodem. Omdat sedumplanten maar heel weinig vocht nodig hebben, kunnen ze hiermee heel lang vooruit.

 

Lees meer over het aanleggen van een sedumdak

Sedummatten onderhouden

Een sedumdak is weliswaar onderhoudsvriendelijk, maar niet onderhoudsvrij. Zo kan er beplanting en scheuten (zoals eikels) van bomen tussen het sedum terechtkomen en kan er daar ook onkruid groeien. Controleer uw sedumdak periodiek op alles wat daar niet thuishoort en verwijder dit dan. Houd ook de randen van uw sedumdak netjes schoon en vrij van beplanting. Dit is nodig voor een goede waterafvoer. Knip het sedum langs de randen van uw groendak bij wanneer de vetplantjes te ver doorgroeien. Grind op de dakrand is effectief om die vrij te houden van plantengroei en rommel. Het regenwater zakt door het grind heen. Het grind belemmert dus niet de waterafvoer op uw dak. Controleer twee keer per jaar de dakgoten en regenpijpen die het regenwater van uw groendak afvoeren. Houd die netjes schoon en zorg ervoor dat het water zich niet kan ophopen. Zorg dat er geen substraatkorrels van uw groendak in de regenpijpen komen en dat de beplanting er niet tegenaan groeit.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van sedummatten op uw huis? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

Lees meer over het onderhoud van een sedumdak