Hoe werkt het?

Zelf sedumstekken planten

Heeft u groene vingers en geniet u het meest van een tuin die u zelf heeft aangelegd? Dan kunt u overwegen om ook uw groendak zelf aan te leggen. Tenminste, wanneer u toch al van plan was om het grijze dak van uw huis of schuur te vervangen voor een groen exemplaar. En voor zo’n plan liggen de redenen voor het oprapen. Want een groendak heeft veel voordelen. Groen op uw dak zorgt voor een betere waterafvoer, isoleert goed, zuivert lucht en water en draagt bij aan biodiversiteit. Dit is nog maar een greep uit de vele voordelen van een groendak.

Hoe leg je een sedumdak aan?

Kwaliteit en duurzaamheid van een sedumdak

Sedumstekken planten

De kwaliteit en duurzaamheid van een groendak vallen of staan met de gelaagde opbouw van het dak. Een groendak bestaat uit de volgende vijf lagen:

  • dakschermvlies
  • drainagelaag
  • wortelwerend filtervlies
  • substraatbodem
  • vegetatielaag

De laatste twee lagen komt u in een ‘normale’ tuin ook tegen. Een groendak vraagt in vergelijking met een ‘gewone’ tuin speciale aandacht voor de bescherming van het dak en de regenwaterafvoer. De eerste drie lagen zorgen er samen voor dat uw groendak deze aandacht krijgt. Hierdoor blijft uw dak heel, de waterafvoer goed gereguleerd en het groen op uw dak floreren.

Bekijk onze producten in de shop!

Het echte daktuinieren

Het echte ‘daktuinieren’ begint natuurlijk pas bij de aanleg van de vegetatielaag. Hierna wordt uitgelegd wat goede vegetatie voor een sedumdak is en hoe u die zelf kunt stekken. Besteedt u de aanleg van uw sedumdak toch liever uit aan specialisten? Omdat tuinieren niet bepaald uw hobby is, maar u wel wilt profiteren van de vele voordelen van een groendak? Bel dan Groendaktotaal, specialist in sedumdaken. Wij zorgen ervoor dat uw groendak naadloos op uw woning past en deskundig wordt aangelegd, inclusief de onderbouw. Zodat u er zelf geen omkijken naar heeft. Het aanleggen van een groendak is een vak. De vakmensen van Groendaktotaal adviseren u graag over de mogelijkheden.

Sedumstekken

Ontdek de eindeloze voordelen

01
Unieke uitstraling van uw vastgoed

Unieke uitstraling van uw vastgoed

02
Zeer milieuvriendelijk

Zeer milieuvriendelijk

03
Verlengt levensduur dakbedekking

Verlengt levensduur dakbedekking

04
Geluidswerend

Geluidswerend

05
Isoleert in zomer en winter

Isoleert in zomer en winter

Sedumstekken planten

Sedum is de verzamelnaam van de vetplanten-familie. De vetplant staat bekend om zijn robuustheid. Deze plantensoort kan in de meest extreme weersomstandigheden overleven. Zijn taaie, leerachtige bladeren beschermen de vetplant tegen hitte, droogte en kou. Sedum draait zijn blad niet om voor grote temperatuurschommelingen. Hij slaat het water op in zijn blad en kan daarom lange perioden zonder regen. En dat is voor een groendak wel zo handig, aangezien u niet zomaar even uw dak op gaat om de plantjes te sproeien.

Een sedumdak is onderhoudsarm om verschillende redenen. U hoeft de vetplanten geen water te geven na een lange periode van droogte. De vetplanten groeien na aanleg in de vorm van stekjes beperkt door, daarom is snoeien evenmin nodig.

De vetplanten bestaan in verschillende soorten welke elk in een ander seizoen bloeien. Tijdens het samenstellen van een sedumdak kunt u hier op anticiperen. Daardoor krijgt u een sedumdak dat het hele jaar door bloeit. Groendaktotaal beschikt over sedumstekjes bestaande uit zes verschillende soorten vetplanten. Deze vetplanten bloeien ieders in een andere periode.

Zelf sedumstekken planten

Wilt u zelf een groendak aanleggen door sedumstekken te planten? Er zijn voor dit doel kant-en-klare pakketten met sedumstekken te koop. Een sedumstek is niets anders dan een klein afgescheurd stukje sedum. Die stekken strooit u uit over de substraatlaag (voedingsbodem) van uw groendak. U kunt de stekken daarna netjes inharken op de toplaag van deze voedingsbodem. Binnen twee jaar groeien de stekjes samen uit tot een volwaardig groendak. Uw dak is dan volledig groen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van sedumstekjessedummatten of sedumcassettes op uw huis of schuur? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!