• groendak-totaal-005
 • groendak-totaal-007
 • groendak-totaal-008
 • groendak-totaal-006
 • Home
 • Groendak op Bitumen

Groendak op Bitumen

Groendak op bitumen

U bent overtuigd van de voordelen van een groendak en overweegt het traditionele grijze of zwarte dak van uw huis of schuur te vergroenen. Wist u dat een groendak in veel gevallen direct bovenop het bestaande dak kan worden aangelegd?

groendak bedrijf

Het is zonde van uw geld om bij de aanleg van een groendak onnodig uw complete dakconstructie te vervangen. Beoordeel alvast uw bestaande dak op de geschiktheid voor de aanleg van een groendak. Let hierbij op de volgende drie zaken:

 • de schuinte van het dak
 • het gewicht dat de dakconstructie moet kunnen dragen
 • het materiaal van uw huidige dakbedekking.

Weet u niet goed hoe u uw huidige dak op deze aspecten moet beoordelen? Bijvoorbeeld omdat u niet weet hoe zwaar een groendak is en wat het gewicht is dat uw huidige dak aan kan? Vraag dan advies aan de experts van Groendaktotaal. Wij komen desgewenst uw dak vrijblijvend beoordelen. U krijgt van ons dan een passend advies over de mogelijkheden van een groendak op uw huis of schuur. Lees vooral verder wanneer u alvast meer wilt weten voor bijvoorbeeld groendak op bitumen.

De schuinte van het dak

Dakbedekking zoals bitumen, teer, dakpannen of riet wordt op zo’n manier op het dak bevestigd dat het zelfs bij storm meestal veilig op zijn plaats blijft liggen. Dakpannen en riet blijven dan ook gewoon op een schuin dak liggen en glijden daar niet vanaf. Met dakbedekking van een natuurlijk materiaal zoals grassen, kruiden, mossen en vetplanten is dat een ander verhaal. De vegetatie van een groendak moet zich na aanleg nog hechten aan het dak door wortel te schieten in de voedingslaag (het substraat). En in principe kan ook een laag vegetatie inclusief substraat naar beneden schuiven.

Op een schuin dak met een maximale hellingshoek van 40° blijft een groendak van bijvoorbeeld sedummatten gewoon liggen. Uw dak moet dan wel zijn voorzien van een goed functionerende waterafvoer en een waterdichte dakbedekking. Ook moet uw dakconstructie stevig genoeg zijn om het groendak er bovenop te kunnen dragen, waarover straks meer.

Offerte aanvragen

Het gewicht dat de dakconstructie moet kunnen dragen

Een groen (sedum)dak weegt ongeveer 75 kilogram per vierkante meter. Dat is 13 tot 15 kilogram per centimeter laagdikte van substraat en beplanting samen. De gemiddelde dikte van een groendak bedraagt circa 5 centimeter. Bij dit gewicht wordt uitgegaan van een nat dak, omdat dat zwaarder weegt dan een droog dak. De ervaring leert dat veel goed onderhouden traditionele daken dit gewicht gemakkelijk kunnen dragen.

Op een plat dak oefent een groendak een constante verticale belasting op de onderliggende dakconstructie uit. Het verraderlijke van een schuin groendak is dat de belasting een optelsom is van de gewichten die van boven naar beneden zijn opgestapeld. Schuin naar beneden toe neemt hierdoor de belasting op het dak en het risico van afschuiving toe.

opbouw sedumdak

Het materiaal van uw huidige dakbedekking

De dakbedekking van een plat dak bestaat meestal uit bitumen, EPDM of PVC. Is het dak dat u wilt vergroenen al wat ouder en grijs of zwart van kleur? Dan is de kans groot dat er bitumen op ligt. Bitumen is niet wortelbestendig en daarom ongeschikt als directe ondergrond voor een groendak. EPDM is een duurzaam en synthetisch rubber dat wel 50 jaar meegaat en wél wortelbestendig is.

Of u uw bitumen dakbedekking eerst moet laten vervangen door bijvoorbeeld EPDM om een groendak aan te kunnen leggen, is nog maar de vraag. Zo maakt een wortelwerend filtervlies onderdeel uit van een zorgvuldig opgebouwd groen (sedum)dak.

Vraag de experts van Groendaktotaal of uw bitumen dakbedekking wel of niet hoeft te worden verwijderd alvorens uw groendak wordt aangelegd. Zij kunnen gelijk de geschiktheid van uw dakconstructie als drager van een groendak beoordelen.

Meer weten?

Wij leveren degelijke, veilige en kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Wij geven in onze offertes altijd vaste prijzen af zonder stelposten. Hierdoor geen verrassingen achteraf of tussentijds.

Waarom Groendaktotaal?

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Vakbekwaam dak- en gevelbegroeiing
 • Voor alle soorten daken een goede oplossing
 • Een goede partner voor totale dakrenovatie
 • De klant staat centraal
 • Groendaktotaal, het adres voor een groendak, sedumdak, sedum dakbedekking of sedummatten

Contactgegevens

Groendaktotaal
Schippersweg 2
7448 RT Haarle
info@groendaktotaal.nl