
Groendak aanleggen
Een groendak biedt veel voordelen. Zo’n dak isoleert goed, gaat de opwarming van de directe omgeving tegen, zorgt voor een geleidelijke waterafvoer en zuivert de lucht. Denk wel goed na over het verschil tussen een extensief groendak en een intensief groendak. Een extensief groendak bestaat uit vetplantjes, mossen of kruiden die weinig water en onderhoud nodig hebben. Een intensief groendak is een complete tuin op uw dak met grassen, struiken en mogelijk zelfs bomen. Zo’n daktuin kost minstens evenveel onderhoud als uw ‘gewone’ tuin rond uw huis.
Met een extensief groendak van sedum (vetplanten) draagt u bij aan de vergroening en verduurzaming van uw leefomgeving, maar maakt u het zichzelf nog gemakkelijk ook. Wanneer u het sedum in de vorm van matten of cassettes aanschaft, kunt u in vrij korte tijd uw bestaande grijze dak vergroenen. Hierna krijgt u tips en aandachtspunten voor het zelf aanleggen van een groendak. Om zeker te zijn van een degelijk en duurzaam resultaat, kunt u uw groendak het beste laten aanleggen door een deskundig groenbedrijf. Zoals Groendaktotaal, dat is gespecialiseerd in de aanleg van sedumdaken.
Stap 1: beoordeel of uw dak geschikt is voor een sedumdak
Met 50 tot 70 kilogram per vierkante meter is een sedumdak relatief licht. Met als voordeel dat uw bestaande dakconstructie meestal geen aanpassing behoeft om het sedum te kunnen dragen. U kunt een sedumdak bovenop het beton of bitumen van uw huidige grijze dak aanleggen. Om te voorkomen dat de matten of cassettes met sedum van uw dak afglijden, mag uw dak niet schuiner zijn dan 45 graden.
Een dak van dakpannen is niet geschikt als ondergrond voor een sedumdak. Kunststof kunnen het extra gewicht van een groendak niet dragen. Dakpannen vormen geen vlakke en stabiele ondergrond voor sedummatten of sedumcassettes. U kunt de dakpannen wel vervangen door een andere dakbedekking en op die nieuwe ondergrond vervolgens een groendak aanleggen.
Stap 2: ga na of u voor uw groendak een vergunning nodig heeft
Weegt het groendak dat u wilt aanleggen zwaarder dan tweehonderd kilo per vierkante meter of is de substraatlaag (voedingslaag) dikker dan twintig centimeter? Dan heeft u voor de aanleg ervan een bouwvergunning nodig. De meeste groendaken zijn dermate licht en dun dat u die bouwvergunning niet hoeft aan te vragen. Let er bij de inschatting van het gewicht wel op dat u hierbij uitgaat van een met water verzadigd groendak.
Stap 3: kies uw sedumplanten uit
Er zijn veel soorten sedumplanten waarmee u een prachtig bloeiend sedumdak aan kunt leggen. Van de tweehonderdvijftig soorten sedumplanten zijn er zeker vijftig voor dit doel geschikt. Groendaktotaal verwerkt meestal de volgende zes soorten sedumplanten in een sedummat:
- Sedum acre
- Sedum album Coral Carpet
- Sedum hispanicum
- Sedum lydium
- Sedum oreganum
- Sedum sexangulare.
Omdat elke soort in een andere periode (van ongeveer vijf weken) bloeit, kunt u met de juiste combinatie van soorten een sedumdak maken dat van april tot september bloeit.
Stap 4: schaf alle benodigdheden aan
Een groendak bestaat altijd uit de volgende lagen:
- beschermfolie (beschermvlies)
- drainagelaag (drainagemat)
- filterlaag (filtervlies)
- substraatlaag(daktuinaarde)
- vegetatielaag (bijvoorbeeld sedummatten of sedumcassettes).
- grindrand
Tussen haakjes staan de materialen die u voor elke laag nodig heeft. De substraatlaag moet vier centimeter dik zijn wanneer u sedummatten aanlegt en zes centimeter dik wanneer u losse planten aanbrengt.
Stap 5: leg uw groendak aan
Zodra u alle benodigdheden klaar heeft liggen, kunt u beginnen me de aanleg van uw groendak. Pas hierbij het volgende stappenplan toe.
- Maak uw bestaande dak goed schoon.
- Breng op het gat van de regenpijp een boldraadrooster aan.
- Plaats grof grind in een strook rond dit rooster, zodat het substraat er niet in kan spoelen.
- Rol de beschermfolie uit op het dak en knip dit vlies zonodig met een schaar op maat.
- Uitrollen drainagerol, op maat te knippen met een schaar.
- Rol het filtervlies uit, op maar te knippen met een schaar.
- Verdeel het substraat zo gelijkmatig mogelijk over het dak. Gebruik hierbij geen (scherp) gereedschap om beschadiging van het dak te voorkomen.
- Poot uw planten in het substraat of rol een vegetatiemat over het substraat uit.
- Besproei het substraat lichtjes met water, zodat dit vocht op kan slaan.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een sedumdak op uw huis? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!