Alles over vegetatiedaken

Wat is een vegetatiedak?

Vegetatiedaken of groene daken zijn platte of hellende daken met begroeiing. Een belangrijk onderscheid hierbij is die tussen intensief en extensief begroeide daken. Een intensief begroeid dak kan uitgroeien tot een complete achtertuin op uw dak, met bomen en al. En net als in een normale achtertuin is in droge perioden kunstmatige bevloeiing nodig om de vegetatie in goede staat te houden.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Wat groeit op een vegetatiedak?

Vegetatiedak

Op een extensief begroeid vegetatiedak groeien meestal alleen mossen (een mosdak) of vetplantjes (een sedumdak). Mossen en vetplantjes hebben weinig diepte van aarde nodig om te wortelen en weinig water om te overleven. Een dunne substraatlaag is voldoende om een vegetatiedak met mos of sedum te creëren. Maar juist omdat die laag zo dun is, mag u niet te veel verwachten van het isolerende effect van extensief begroeide vegetatiedaken. Ze delen echter wel in de voordelen die intensief begroeide daken ook hebben, zoals een vertraagde waterafvoer en een zuiverend effect op de omgevingslucht. En omdat ze veel lichter zijn dan extensief begroeide daken, stellen ze geen bijzondere eisen aan de dakconstructie.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Vegetatiedaken en isolatie

Een groendak houdt de warmte in huis beter vast. Ook voorkomt een vegetatiedak in de zomer door de verdamping van het water in de vegetatie een snelle opwarming van uw woning en de directe omgeving. Hoewel het isolerende vermogen van een intensief begroeid vegetatiedak (een complete daktuin) groter is, doen deze isolerende effecten zich ook voor bij een extensief begroeid vegetatiedak met een dunne substratielaag (zoals een mos- of sedumdak). Omdat een sedumdak veel minder onderhoud vergt dan een intensief begroeide daktuin, is het isolerende effect van een sedumdak gemakkelijker te continueren. U heeft er gewoon veel minder omkijken naar en geniet desondanks toch van een comfortabeler binnenklimaat en een lagere energierekening.

Voorbeeld vegatataiedak

Ontdek de eindeloze voordelen

01
Unieke uitstraling van uw vastgoed

Unieke uitstraling van uw vastgoed

02
Zeer milieuvriendelijk

Zeer milieuvriendelijk

03
Verlengt levensduur dakbedekking

Verlengt levensduur dakbedekking

04
Geluidswerend

Geluidswerend

05
Isoleert in zomer en winter

Isoleert in zomer en winter

Voordelen van isolatiedaken

Ongeacht het isolerende effect heeft een vegetatiedak de volgende voordelen:

  • vertraging van de regenwaterafvoer: Hierdoor wordt de piekafvoer van regenwater op het riool beperkt.
  • bevordering van de verdamping:  Het vocht in de vegetatie verdampt geleidelijk; omdat hierbij veel warmte aan de lucht wordt onttrokken, heeft die verdamping een verkoelend effect
  • zuivering van de lucht:  De vegetatie zoals mos of sedum (of andere planten of struiken) bindt fijnstof aan zich, waardoor de omgevingslucht schoner wordt.
  • vergroening van de omgeving: Mensen die in hoogbouw wonen of werken genieten van het uitzicht op de lager gelegen groendaken.
  • bescherming van de dakbedekking:  De vegetatie verkleint de temperatuurverschillen van een zwart bitumineus dak, wat de levensduur van het dak ten goede komt. Ook beschermt de begroeiing van een groendak de dakbedekking tegen veroudering door UV-licht.
Vegatatiedak

Opbouw van vegetatiedaken

Een intensief begroeid vegetatiedak kent een heel andere opbouw dan een extensief begroeid vegetatiedak.

Een intensief begroeid vegetatiedak heeft als aanvulling op het regenwater kunstmatige bevloeiing nodig. Op de waterkerende en worteldichte laag van een intensief vegetatiedak komt een dikke, zware laag aarde waarin zelfs bomen kunnen groeien (tuindak). Deze laag stelt bijzondere eisen aan de onderliggende constructie. Intensieve daken vergen gemiddeld tien keer per jaar onderhoud, met dank aan de veelzijdige beplanting.

Een extensief begroeid vegetatiedak kan leven van regenwater. De dakconstructie moet waterdicht en worteldicht zijn gescheiden van het vegetatiedak. Op deze scheidingslagen komt een relatief dunne substraatlaag met daarin sedumplantjes, mos-sedum, sedumkruiden en/of graskruiden. Een extensief vegetatiedak is dermate licht, dat het geen bijzondere eisen aan de sterkte van de onderliggende dakconstructie stelt. Het onderhoud is ook veel minder intensief dan bij een intensief vegetatiedak: hooguit twee keer per jaar.

Kijken we naar de kosten van een vegetatiedak, dan zien we dat een intensief begroeid vegetatiedak zowel qua aanleg als onderhoud veel duurder is dan een extensief begroeid vegetatiedak zoals een sedumdak.

De aanleg van een sedumdak kost normaal gesproken tussen de €40 en €60 per vierkante meter. Voor een intensief begroeide daktuin kunnen de aanlegkosten per vierkante meter veel hoger oplopen. Maar omdat een daktuin zoveel variatie kent, valt er over de kosten daarvan op voorhand geen exacte inschatting te maken. De kosten van een daktuin hangen sterk af van de specifieke wensen van de opdrachtgever, zoals het gebruik van een bepaald soort steen.

Groendaktotaal kweekt de vegetatie voor groendaken zelf op. Hierdoor kunnen wij de vetplantjes voor uw nieuwe sedumdak goedkoper leveren en liggen onze tarieven lager dan gemiddeld. De korte lijntjes waarmee wij werken dragen ook bij aan een kostenefficiënte aanpak, waarmee we de kosten voor u zo laag mogelijk kunnen houden.

Het loont de moeite om na te gaan of u in aanmerking kunt komen voor een subsidie op uw vegetatiedak.