
Sedumdak
Groene daken mogen zich verheugen in een toenemende belangstelling. Deze ontwikkeling past bij de eveneens groeiende belangstelling voor duurzaamheid; een groendak gaat twee keer zo lang mee dan een traditioneel dak en isoleert erg goed. Een groendak is meestal een sedumdak. In dit artikel wordt uitgelegd waarom.
Wilt u weten of u op uw huis ook een sedumdak kunt laten aanleggen? Neem dan vrijblijvend contact op met Groendaktotaal, uw specialist, leverancier en installateur van groene daken en sedum daken.
Wat is sedum?
Sedum is een vetplant. Deze plantjes kunnen goed tegen extreme en wisselende weersomstandigheden zoals kou, hitte, droogte en wind. De beschermlaag op het blad zorgt dat sedum minder gevoelig is voor deze elementen. De belangrijkste eigenschap van sedum is dat deze plant water in zijn blad vasthoudt en dit in de zomer gebruikt. Hierdoor is sedum goed bestand tegen langere perioden van droogte. Sedum groeit het liefst in de volle zon, hoewel er soorten zijn die juist van schaduw houden. Sedum is mogelijk op verschillende daken:
Waarom kies je voor een Sedumdak?
Sedum is de ideale dakbedekking van een groendak. Omdat deze vetplantjes zo goed tegen allerlei soorten weersomstandigheden kunnen, hebben ze weinig onderhoud nodig. Deze taaie vetplanten zijn bijna niet dood te krijgen. Bovendien bestaan er zoveel soorten sedum, dat u er een mooi gevarieerd en kleurrijk groendak mee kunt samenstellen. Niet alle soorten groeien even snel en hoog. Ook verschillen de verschillende soorten sedum onderling in levensduur. Door de sedumbeplanting op uw groene dak met zorg, kennis van zaken en smaak te laten samenstellen, kunt u er een kleurrijke daktuin mee maken. U kunt het sedum op uw dak combineren met kiezels of gras. Van de 250 soorten sedumplanten zijn er ongeveer 50 geschikt om er een groendak mee aan te leggen. Meestal worden hierbij de volgende soorten gecombineerd:
- Sedum album Coral Carpet
- Sedum Acre
- Sedum hispanicum
- Sedum sexangulare.
- Sedum Oreganum
- Sedum lydium
Deze combinatie van sedumplanten geeft uw dak een fraai kleurenpalet.
Welke voordelen biedt een sedumdak?
Een dakbedekking van sedum is een originele oplossing voor milieubewuste mensen met een duurzame levensstijl. En het oog wil ook wat; een kleurig sedum dak oogt fraaier dan een dak met dakpannen of bitumen. De voordelen van een sedumdak zijn eigenlijk te veel om op te noemen. Hierbij een greep uit die voordelen:
- Het isoleert zowel warmte als geluid
- Er is weinig onderhoud benodigd
- Het draagt bij aan een gewenst binnenklimaat. ’s Winters blijft de kou buiten, zomers blijft de warmte buiten
- Het gaat twee keer langer mee t.o.v. een traditioneel dak
- Het zuivert regenwater en lucht; productie van zuivere zuurstof
Kan op mijn huis ook een sedumdak?
Een sedum dak is een voorbeeld van een groendak en valt onder de zogenoemde extensieve daken. Dit zijn daken met een maximale opbouw van 15 centimeter en met een beplanting die niet hoger groeit dan 50 centimeter. Sedumplantjes zijn zowel voor platte als schuine daken geschikt. Een dakbedekking van sedum kan zowel op een huis, schuur of garage worden aangelegd. In principe is bijna elk dak geschikt voor een sedum dakbedekking. Voorwaarde is wel dat uw dak het gewicht van de onderbouw en de sedumbeplanting kan dragen. Laat een specialist van Groendaktotaal daarom de draagcapaciteit van uw dak beoordelen.
Hoe schuin mag mijn sedumdak zijn?
Een sedumdak in de vorm van sedummatten die op uw dak worden uitgerold, zal niet snel verschuiven. Heeft uw schuine dak een hellingshoek van maximaal 35%? Dan blijven die matten zonder noemenswaardige maatregelen keurig op hun plek liggen. Wanneer uw dak steiler is dan 35%, zijn er speciale voorzieningen nodig om de sedummatten op hun plek te houden. Denk hierbij aan substraatplaten, substraatroosters of bouwkundige oplossingen.
De relatief lichte uitvoering van een sedum dak maakt uw onderdak al snel geschikt voor dit type groendak. Pas boven een gewicht van 40 kilo per vierkante meter ontstaat het risico dat uw dak doorbuigt. Het gewicht van een sedum dak blijft daar normaal gesproken ruim onder. Bij een hellende dakconstructie moet u het gewicht van de schuin boven elkaar uitgelegde sedummatten bij elkaar optellen om het risico te bepalen dat het sedum van uw dak afschuift.
Wat is de opbouw van een sedumdak?
Wanneer u sedummatten direct op uw onderdak zou uitrollen, krijgt u helaas geen goed functionerend groendak. Het succes van uw sedum dak valt of staat met een zorgvuldige opbouw. Deze opbouw bestaat uit de volgende vijf lagen:
- het dakbeschermvlies; Dit vlies is nodig om uw dakleer te beschermen tegen uitzetten en krimpen, zodat uw onderdak waterdicht blijft.
- de drainagelaag; Deze laag voert het overtollige regenwater van uw groendak af.
- het wortelwerend filtervlies; Dit vlies voorkomt dat de drainagelaag verstopt raakt door voedingsdeeltjes en voorkomt tevens wortelgroei in uw afvoersysteem.
- de substraatlaag; Deze laag geeft de vegetatie van uw groendak voeding, water en zuurstof en zorgt ervoor dat planten wortel kunnen schieten.
- de vegetatielaag; Bij sedum daken bestaat de vegetatielaag dus uit vetplantjes. U kunt die in de vorm van sedumcassettes of sedummatten op de substraatlaag aanbrengen. Zelf kleine sedumstekjes in de substratielaag planten kan ook, maar is nogal arbeidsintensief. Bovendien is de kans groot dat (lang) niet alle stekjes samen uitgroeien tot een mooi aaneengesloten en bloeiend sedumpakket.
Wat is het verschil tussen sedumcassettes en sedummatten?
Sedumcassettes zijn plantenpotten die op een rechthoekige manier aan elkaar zijn vastgemaakt. In de potten zitten sedumstekjes. Sedummatten zijn te vergelijken met grasmatten.
Sedumcassettes hebben twee specifieke voordelen. Zo zitten de potjes in een cassette aan elkaar vast, waardoor ze ook op schuine daken nog beter op hun plek blijven zitten dan sedummatten. Het tweede voordeel is dat sedumcassettes lichter zijn dan sedummatten, waardoor ze nog minder eisen stellen aan de onderliggende dakconstructie dan sedummatten.
Tegenover deze twee voordelen van Sedumcassettes staan ook twee nadelen. De stekjes in de potjes van een cassette kunnen elkaar bij het uitgroeien beknellen. Ook groeien en bloeien vetplanten in cassettes wat minder lang dan vetplanten in een mat.
Evenals sedumcassettes hebben ook sedummatten specifieke voor- en nadelen. Een groot voordeel is dat de vetplanten in de matten bijna volledig volgroeid zijn, zodat uw sedum dak na het aanbrengen van de matten al bijna kant en klaar is. Ook kunt u sedummatten op maat van uw dak snijden, zodat er geen sedum over uw dak steekt. Om sedumcassettes mooi strak op uw dak uit te lijnen, is een stuk ingewikkelder. Soms is niet te voorkomen dat een cassette iets over de dakrand uitsteekt. Het derde en misschien wel grootste voordeel van sedummatten in vergelijking met sedumcassettes is dat de verschillende soorten vetplanten zo met elkaar in een sedummat zijn gecombineerd, dat elk jaargetijde een ander deel van uw dak in bloei staat.
Tegenover deze drie voordelen hebben sedummatten in vergelijking met cassettes maar één nadeel: een sedummat kan al snel 30 kilo wegen en is daarmee een stuk zwaarder dan een cassette. Het kan daarom enige inspanning kosten om sedummatten op uw dak te krijgen. Maar daar staat dan wel een vierde voordeel tegenover: sedummatten doen het langer goed dan sedumcassettes. Ze groeien en bloeien langer en zijn dus duurzamer.
Welk onderhoud heeft mijn sedumdak nodig?
Een sedum dak is zo goed als onderhoudsvrij. Ook wanneer het lang droog weer is, hoeft u de vetplanten in principe niet te sproeien. Onkruid krijgt in strak aangelegde sedummatten of sedumcassettes geen kans. Eén keer per jaar het sedum wat bijvoeden met een speciale meststof is wel een goed idee. En wanneer u voor dat doel dan toch het dak op moet, kunt u gelijk dode plantenresten, boombladeren en eventuele rommel van uw dak halen en uw regenwaterafvoer schoonmaken. Meer onderhoud heeft een sedumdak niet nodig.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een sedum dak op uw huis? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!