• groendak-totaal-008
 • groendak-totaal-007
 • groendak-totaal-005
 • groendak-totaal-006
 • Home
 • Sedumdak met zonnepanelen

Sedumdak met zonnepanelen

Is uw dak aan vervanging toe en wilt u zonnepanelen op uw nieuwe dak? Neem dan direct een groen sedumdak. Op een groendak halen zonnepanelen namelijk een veel hoger rendement dan op een traditioneel grijs dak. Over een heel jaar leveren zonnepanelen op een sedumdak gemiddeld 9 tot 16% meer energie op dan op een grijs dak van bitumen of dakpannen. In de zomer doen zonnepanelen het op een groendak zelfs bijna 30% beter dan op andere daken. Wij leggen en leveren zelf geen zonnepanelen maar alleen een groendak.

Met een groendak houdt u het in de zomer binnen lekker koel en bespaart u op energie omdat u geen airco nodig heeft. Door er zonnepanelen op te installeren maakt u van uw groendak ook nog eens een efficiënte energiefabriek.

Zonnepanelen komen het beste tot hun recht op een sedumdak. Een sedumdak is een specifieke variant van een groendak en bestaat uit vetplantjes, eventueel gecombineerd met mossen en kruiden. Wilt u weten hoe u uw nieuwe groendak het beste kunt combineren met zonnepanelen en welke eisen dit aan uw dak stelt? Neem dan contact op met de specialisten van Groendaktotaal. Wij leveren verschillende soorten sedumdaken in de kleuren die u het mooiste vindt.

Waarom een sedumdak op uw woning?

Of u nu wel of geen zonnepalen op uw dak laat leggen, een sedumdak is de beste keus wanneer u een groendak wilt. Een sedumdak bestaat uit vetplantjes en gaat twee keer langer mee dan een traditioneel dak. Andere voordelen van een sedumdak zijn dat zo’n dak nauwelijks onderhoud vergt, zowel warmte als geluid goed isoleert, regenwater en omgevingslucht zuivert en zuurstof produceert.

U kunt de vetplantjes van een sedumdak desgewenst combineren met mossen en kruiden. Dat geeft wat meer variatie op uw groendak, zonder dat u er daardoor meer werk mee heeft. Toch is ook alleen sedum voldoende om uw groendak voldoende kleurig en fleurig te maken. Er bestaan tientallen verschillende soorten vetplantjes in allerlei verschillende kleuren. Groendaktotaal levert sedummatten waarin de vetplantjes zo met elkaar zijn gecombineerd, dat uw dak in elk seizoen een prachtige kleurendeken heeft. Met een sedumdak geeft u uw omgeving letterlijk meer kleur!

Offerte aanvragen

Waarom doen zonnepanelen het op een sedumdak beter?

De zonnecellen van zonnepanelen functioneren bij lage temperaturen beter dan bij hoge temperaturen. Op een traditioneel bitumen dak kan de temperatuur hartje zomer oplopen tot wel 70 °C. De temperatuur op een groendak komt ook in de zomer zelden boven de 35 °C. In ieder geval wordt een groendak nooit warmer dan de omgevingstemperatuur. Dit komt omdat de plantjes het regenwater eerst opslaan en later verdampen. Bij die verdamping wordt veel warmte aan de omgeving onttrokken. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop mensen afkoelen als zij zweten. Planten zweten eigenlijk ook.

Bij elk graad boven de 25 °C verliezen zonnepanelen 0,5 tot 0,75% aan rendement. Laten we even een zwart bitumen dak van 70 °C als voorbeeld nemen. Op een dak met die temperatuur verliezen uw zonnepanelen dus minimaal 23% rendement. Dit terwijl het rendementsverlies van een zonnepaneel op een groendak vrijwel nooit boven de 8% komt. Los van de temperatuur is er nog een reden waarom zonnepanelen het op een groendak beter doen dan op een grijs of zwart dak. De vegetatie op een groendak filtert verontreinigende stoffen en deeltjes uit de omgevingslucht. Deze stoffen en deeltjes kunnen de werking van de zonnecellen verstoren. De zuiverende werking van een groendak draagt dus bij aan het functioneren van uw zonnepanelen.

Kunnen zonnepanelen op elk groendak?

Zonnepanelen komen het beste tot hun recht op zogenoemde extensieve groendaken. Dat zijn daken met een vegetatie die weinig onderhoud nodig heeft. Denk hierbij aan vetplanten, mossen, kruiden of een combinatie daarvan. Een intensief groendak is een daktuin met struiken, grassen en mogelijk zelfs bomen die veel meer onderhoud vragen. Een sedumdak met alleen vetplantjes hoeft u nooit water te geven. Vetplanten houden regenwater heel lang vast.

Om goed te functioneren moeten zonnepanelen zoveel mogelijk in de zon en zo weinig mogelijk in de schaduw liggen. Op een dak met strak aangelegde sedummatten is dat gemakkelijker te realiseren dan op een daktuin met hoge struiken of zelfs bomen. 

De zonnepanelen creëren schaduwen op uw groendak. Hierdoor ontstaat er meer biodiversiteit, wat uw dak nog meer variatie geeft. Sommige vetplanten doen het in de schaduw beter dan andere. Groendaktotaal houdt bij de samenstelling van uw sedumdak rekening met de schaduwplekken van zonnepanelen.

 

Meer weten?

Wij leveren degelijke, veilige en kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Wij geven in onze offertes altijd vaste prijzen af zonder stelposten. Hierdoor geen verrassingen achteraf of tussentijds.

Waarom Groendaktotaal?

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Vakbekwaam dak- en gevelbegroeiing
 • Voor alle soorten daken een goede oplossing
 • Een goede partner voor totale dakrenovatie
 • De klant staat centraal
 • Groendaktotaal, het adres voor een groendak, sedumdak, sedum dakbedekking of sedummatten

Contactgegevens

Groendaktotaal
Schippersweg 2
7448 RT Haarle
info@groendaktotaal.nl