Alles over Sedum dakbedekking

Sedum dakbedekking

Groene daken geven de grijze stadsbebouwing meer kleur, dragen bij aan een betere waterafvoer en isoleren ook nog eens uitstekend. Steeds meer mensen overwegen daarom het dak van hun huis, uitbouw, schuur of garage te vergroenen. En dragen op die manier een steentje bij aan de vergroening en verduurzaming van hun directe leefomgeving. Er komen steeds meer soorten groendaken op de markt, dus keus genoeg. In verschillende prijs-kwaliteitverhoudingen en voor elk wat wils. Wilt u een onderhoudsvriendelijk groendak dat geen water nodig heeft en dat u niet hoeft te schoffelen? En dat zo weinig weegt, dat u uw onderdak niet hoeft te verstevigen of vervangen? Ga dan voor een groendak met sedum als dakbedekking. Wilt u meer weten over sedum dakbedekking en de voordelen daarvan? Lees dan vooral verder.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontdek de eindeloze voordelen

01
Unieke uitstraling van uw vastgoed

Unieke uitstraling van uw vastgoed

02
Zeer milieuvriendelijk

Zeer milieuvriendelijk

03
Verlengt levensduur dakbedekking

Verlengt levensduur dakbedekking

04
Geluidswerend

Geluidswerend

05
Isoleert in zomer en winter

Isoleert in zomer en winter

Sedum; een onverwoestbare plant

Sedum is de plantenkundige term voor de bekende vetplant. U kent ze vast wel, die planten met die dikke leerachtige bladeren die vaak naast de cactussen bij mensen voor het raam staan. Of die door hobbyisten worden gekweekt, in een kas in hun achtertuin. Wist u dat vetplanten het ook buiten uitstekend doen, in alle mogelijke weersomstandigheden? En dat u ze ook bij warm en droog zomerweer geen water hoeft te geven? Met dank aan een beschermende laag op het blad is sedum uitstekend bestand tegen hitte, kou, droogte en neerslag. Ook snelle en grote veranderingen in temperatuur of neerslag kan de vetplant uitstekend aan. Dat sedum zo weinig water nodig heeft, komt omdat deze plant het water in zijn bladeren vasthoudt en in de zomer gebruikt. Een lange periode van droogte is voor deze plant daarom geen probleem. U hoeft een groendak met sedum dakbedekking dan ook niet te sproeien. De meeste soorten sedum groeien het liefst in de volle zon. Ligt uw dak meestal in de schaduw? Dan kunt u uw sedum dakbedekking samenstellen met sedumsoorten die juist van schaduw houden.

Vrijblijvende offerte
Sedum dakbedekking

Waarom een sedum dakbedekking?

Sedum dakbedekking

Er bestaan zoveel soorten sedum, dat u de kleurstelling van uw groendak zelf kunt bepalen. Omdat elke soort sedum in een ander jaargetijde bloeit, geeft dat elk seizoen weer een nieuw en boeiend kleurenpalet op uw dak. Ook kunt u sedum op uw dak mooi combineren met kiezels of gras. Van de 250 soorten sedumplanten zijn er ongeveer 50 geschikt als dakbedekking. Maar een sedum dakbedekking biedt nog veel meer voordelen. Wat denkt u van een uitstekende isolatie tegen hitte, kou en lawaai? Met een dakbedekking van sedum op uw huis is het binnenklimaat zowel in de winter als zomer aangenaam. Het sedum houdt ’s winters de kou buiten en ’s zomers de warmte. Een sedumdak is ook nog eens gezond en duurzaam. Een groendak met een sedumdakbedekking gaat namelijk twee keer zo lang mee dan een traditioneel grijs dak van bijvoorbeeld bitumen. En een sedumdak is gezond omdat het regenwater en omgevingslucht zuivert.

Kan op mijn huis ook sedum dakbedekking?

Een groot voordeel van een groendak van sedum is dat uw bestaande onderdak hiervoor meestal al geschikt is. Dit komt omdat het gewicht van de vetplantjes beperkt is. Ook is de voedingsbodem die onder het sedum moet, de zogenoemde substraatlaag, relatief dun en daardoor licht. Dat is een groot verschil met groendaken waarop grassen, bomen en struiken groeien. Daar moet veel meer tuinaarde onder, met als gevolg dat het onderdak van zo’n tuindak erg stevig moet zijn. De opbouw van groendaken met een sedum dakbedekking is maximaal 15 centimeter dik. De vetplantjes zelf worden niet hoger dan 50 centimeter. De kans is groot dat uw bestaande dak dit pakket kan dragen, maar laat dit voor alle zekerheid wel beoordelen door een specialist. U kunt sedum ook laten aanleggen op een schuin dak. Er kunnen dan wel maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat het groenpakket met vetplantjes en al naar beneden schuift. Hiervoor bestaan heel praktische oplossingen. Laat u zich ook hierover adviseren door een specialist.

Lees meer over het gewicht van een sedumdak
Sedum dakbedekking

Kan sedum dakbedekking ook op een schuindak?

U kunt sedum ook laten aanleggen op een schuin dak. Juist omdat vetplanten relatief licht zijn, is een sedumdak op een hellend onderdak veel beter mogelijk dan een daktuin met grotere, zwaardere planten en struiken. Als de hellingshoek van uw schuine onderdak niet hoger is dan 20%, zijn er niet eens speciale maatregelen nodig om te voorkomen dat het sedum van uw dak afschuift. Is uw dak schuiner of vertrouwt u er toch niet helemaal op dat de sedum dakbedekking keurig op zijn plek blijft liggen? Dan zijn er gelukkig heel praktische oplossingen om het zekere voor het onzekere te nemen. Met wat kleine aanpassingen aan uw dak voorkomt u dat het sedum van uw dag afglijdt. Raadpleeg hierover een specialist van Groendaktotaal.

Neem contact op

Hoe krijg ik het sedum op mijn dak?

U kunt een sedum dakbedekking op de volgende drie manieren op uw dak krijgen:

  • door sedum op uw dak in te zaaien
  • met behulp van sedummatten
  • met behulp van sedumcassettes

Sedum inzaaien

Sedum inzaaien

Om zelf uw dak met sedum in te zaaien, heeft u blaadjes (stekjes) van vetplanten nodig. Deze stekjes noemen we scheuten. Heeft u al vetplanten? Haal daar dan scheuten vanaf en zaai die vervolgens uit op uw dak. Wanneer u nog geen vetplanten heeft, kun u ook sedumscheuten in een groenwinkel kopen. Zaai scheuten van verschillende soorten sedum in om een mooi kleurenpalet op uw dak te krijgen. Zorg ervoor dat u de scheuten inzaait op een vochtige voedingsbodem (substraatlaag). Wanneer de stekjes goed wortel schieten kunnen ze ook goed uitgroeien tot volwaardige vetplanten. Met een kleurrijke dakbedekking als resultaat. Zelf een sedumdak inzaaien is behoorlijk arbeidsintensief en u moet er ook groene vingers voor hebben. Heeft u weinig tot geen ervaring met het inzaaien van (vet)planten? Dan is de kans groot dat een deel van de vetplanten niet (goed) opkomt. Ook duurt het een tijdje voordat u resultaat ziet.

Lees meer over sedumdak zaaien

Sedummatten of sedumcassettes

Bij Groendaktotaal kunt u complete sedummatten of sedumcassettes bestellen. De sedummatten rolt u uit op uw dak en kunt u daar op maat afsnijden. De cassettes bestaan uit elkaar vastgemaakte potten met vetplanten die u als een puzzel op uw dak legt, met de puzzelstukjes (cassettes) zo dicht mogelijk tegen elkaar aan. In de meeste cassettes is een drainagesysteem ingebouwd. Dit systeem voert het regenwater af uit de potten.

Sedumcassettes zijn lichter dan sedummatten en zijn daarom geschikter voor lichte dakconstructies zoals bijvoorbeeld luifels. Dergelijke constructies hebben soms te weinig draagvermogen voor de zwaardere sedummatten. Ook op schuine daken kunnen sedumcassettes handiger zijn dan sedummatten. Omdat de potten in de cassette aan elkaar vastzitten, zullen ze op een schuin dak mogelijk beter blijven zitten dan matten.

Tegenover de voordelen van sedumcassettes staan echter ook een aantal voordelen van sedummatten, waar de cassettes niet aan kunnen tippen. In tegenstelling tot de vetplanten in sedumcassettes, zijn de vetplanten in sedummatten bijna volledig volgroeid. Na het uitrollen van de matten op uw dak, is uw sedumdak direct klaar. Een ander voordeel van sedummatten boven sedumcassettes is dat u de matten op maat van uw dak kunt snijden, waardoor het resultaat beter oogt. Sedumcassettes zijn moeilijker op maat van uw dak te krijgen, omdat u de cassettes niet af kunt snijden. Afhankelijk van de maatvoering van uw dak kan het dus gebeuren dat er cassettes over de dakrand uitsteken.