• groendak-totaal-006
 • groendak-totaal-007
 • groendak-totaal-005
 • groendak-totaal-008
 • Home
 • Sedum dakbedekking

Sedum dakbedekking

Groene daken geven de grijze stadsbebouwing meer kleur, dragen bij aan een betere waterafvoer en isoleren ook nog eens uitstekend. Steeds meer mensen overwegen daarom het dak van hun huis, uitbouw, schuur of garage te vergroenen. En dragen op die manier een steentje bij aan de vergroening en verduurzaming van hun directe leefomgeving. Er komen steeds meer soorten groendaken op de markt, dus keus genoeg. In verschillende prijs-kwaliteitverhoudingen en voor elk wat wils. Wilt u een onderhoudsvriendelijk groendak dat geen water nodig heeft en dat u niet hoeft te schoffelen? En dat zo weinig weegt, dat u uw onderdak niet hoeft te verstevigen of vervangen? Ga dan voor een groendak met sedum als dakbedekking. Wilt u meer weten over sedum dakbedekking en de voordelen daarvan? Lees dan vooral verder.

Offerte aanvragen

Sedum, een onverwoestbare plant

Sedum is de plantenkundige term voor de bekende vetplant. U kent ze vast wel, die planten met die dikke leerachtige bladeren die vaak naast de cactussen bij mensen voor het raam staan. Of die door hobbyisten worden gekweekt, in een kas in hun achtertuin. Wist u dat vetplanten het ook buiten uitstekend doen, in alle mogelijke weersomstandigheden? En dat u ze ook bij warm en droog zomerweer geen water hoeft te geven? Met dank aan een beschermende laag op het blad is sedum uitstekend bestand tegen hitte, kou, droogte en neerslag. Ook snelle en grote veranderingen in temperatuur of neerslag kan de vetplant uitstekend aan. Dat sedum zo weinig water nodig heeft, komt omdat deze plant het water in zijn bladeren vasthoudt en in de zomer gebruikt. Een lange periode van droogte is voor deze plant daarom geen probleem. U hoeft een groendak met sedum dakbedekking dan ook niet te sproeien. De meeste soorten sedum groeien het liefst in de volle zon. Ligt uw dak meestal in de schaduw? Dan kunt u uw sedum dakbedekking samenstellen met sedumsoorten die juist van schaduw houden.

Sedum dak bedekking

Waarom een sedum dakbedekking?

We hebben net al twee voordelen van een sedum dakbedekking genoemd: vetplanten zijn onverwoestbaar en hebben zo weinig vocht nodig dat u niet met een gieter, tuinslang of sproei-installatie in de weer hoeft om ze voldoende water te geven. Vanwege de ook in Nederland steeds lagere grondwaterstand is alleen al dit laatste voordeel niet onbelangrijk. Maar sedum op uw dak heeft meer voordelen. Er bestaan zoveel soorten sedum, dat u de kleurstelling van uw groendak zelf kunt bepalen. Omdat elke soort sedum in een ander jaargetijde bloeit, geeft dat elk seizoen weer een nieuw en boeiend kleurenpalet op uw dak. Ook kunt u sedum op uw dak mooi combineren met kiezels of gras. Van de 250 soorten sedumplanten zijn er ongeveer 50 geschikt als dakbedekking. Maar een sedum dakbedekking biedt nog veel meer voordelen. Wat denkt u van een uitstekende isolatie tegen hitte, kou en lawaai? Met een dakbedekking van sedum op uw huis is het binnenklimaat zowel in de winter als zomer aangenaam. Het sedum houdt ’s winters de kou buiten en ’s zomers de warmte. Een sedumdak is ook nog eens gezond en duurzaam. Een groendak met een sedumdakbedekking gaat namelijk twee keer zo lang mee dan een traditioneel grijs dak van bijvoorbeeld bitumen. En een sedumdak is gezond omdat het regenwater en omgevingslucht zuivert.

Kan op mijn huis ook een sedum dakbedekking?

Een groot voordeel van een groendak van sedum is dat uw bestaande onderdak hiervoor meestal al geschikt is. Dit komt omdat het gewicht van de vetplantjes beperkt is. Ook is de voedingsbodem die onder het sedum moet, de zogenoemde substraatlaag, relatief dun en daardoor licht. Dat is een groot verschil met groendaken waarop grassen, bomen en struiken groeien. Daar moet veel meer tuinaarde onder, met als gevolg dat het onderdak van zo’n tuindak erg stevig moet zijn. De opbouw van groendaken met een sedum dakbedekking is maximaal 15 centimeter dik. De vetplantjes zelf worden niet hoger dan 50 centimeter. De kans is groot dat uw bestaande dak dit pakket kan dragen, maar laat dit voor alle zekerheid wel beoordelen door een specialist. U kunt sedum ook laten aanleggen op een schuin dak. Er kunnen dan wel maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat het groenpakket met vetplantjes en al naar beneden schuift. Hiervoor bestaan heel praktische oplossingen. Laat u zich ook hierover adviseren door een specialist. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van sedum dakbedekking op uw huis? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

Meer weten?

Wij leveren degelijke, veilige en kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Wij geven in onze offertes altijd vaste prijzen af zonder stelposten. Hierdoor geen verrassingen achteraf of tussentijds.

Waarom Groendaktotaal?
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Vakbekwaam dak- en gevelbegroeiing
 • Voor alle soorten daken een goede oplossing
 • Een goede partner voor totale dakrenovatie
 • De klant staat centraal
 • Groendaktotaal, het adres voor een groendak, sedumdak of sedummatten
Contactgegevens

Groendaktotaal
Schippersweg 2
7448 RT Haarle
tel: 0548 - 595076
fax: 0548 - 595129
info@groendaktotaal.nl