wat betekent het?

Natuurinclusief bouwen en sedumdaken

De aandacht voor natuurinclusief bouwen groeit, maar wat betekent het eigenlijk? Wij van Groendaktotaal leggen uit wat natuurinclusief bouwen betekent, wat de voordelen zijn en hoe wij bezig zijn met natuurinclusief bouwen!

Wat is natuurinclusief bouwen?

Bij natuurinclusief bouwen worden groene elementen geïntegreerd in de gebouwde omgeving. Denk hierbij aan sedumdaken, groene gevels en groene binnenplaatsen. Bij natuurinclusief bouwen wordt rekening gehouden met de natuurlijke omgeving en het behouden en bevorderen van biodiversiteit. Een ander belangrijk aspect van natuurinclusief bouwen is het gebruik van duurzame materialen en praktijken. Denk hierbij aan het gebruik van gerecyclede materialen en energiezuinige technologieën, allemaal gericht op het verminderen van de ecologische voetafdruk van de gebouwde omgeving.

Speelhuis sedumdak

Voordelen van natuurinclusief bouwen

Hellend sedumdak op woning

Natuurinclusief bouwen creëert groene en rustgevende omgevingen die er mooi uitzien. Daarnaast heeft natuurinclusief bouwen drie belangrijke voordelen voor het milieu:

  • Biodiversiteit: De groene elementen, zoals sedumdaken en groengevels, biedt leefgebieden en voedselbronnen voor planten, insecten en dieren. Dit helpt om de biodiversiteit te behouden en bevorderen.
  • Verbeterde luchtkwaliteit: Bomen, planten en gras helpen de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit draagt bij aan een schonere en gezondere leefomgeving voor de bewoners van stedelijke gebieden.
  • Regenwaterbeheer: Sedumdaken en infrastructuren helpen bij het opvangen en vasthouden van regenwater door een uitstekend regenwaterafvoer. Dit vermindert het risico op overstromingen en verminderd overbelasting van riolen.

Groendaktotaal en natuurinclusief bouwen

Bij Groendaktotaal zijn wij op onze kwekerij nu al zes maanden actief bezig met het testen van inheemse planten en bloemen die geschikt zijn voor natuurinclusieve bouwprojecten. Bij Groendaktotaal kweken we sedumdaken en leggen we sedumdaken aan. Door onze eigen sedumdaken te kweken, hebben we volledige controle over de kwaliteit en duurzaamheid van de planten. De sedumdaken van Groendaktotaal zijn perfect voor natuurinclusieve bouwprojecten.

We geloven sterk in het belang van het gebruik van lokale plantensoorten, omdat ze goed zijn aangepast aan het lokale klimaat en boden, en ze de plaatselijke biodiversiteit ondersteunen. We zijn trots op onze inspanningen en kijken ernaar uit om nog meer te bereiken op dit gebied.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Sedumdaken en natuurinclusief bouwen

soorten sedum

Sedumdaken zijn een uitstekend voorbeeld van hoe natuurinclusief bouwen de natuurlijke omgeving kan integreren in de gebouwde omgeving. Deze groene daken bestaan uit een laag vetplanten, zoals sedum. Sedumdaken dragen bij aan het creëeren van gezonde, duurzame en veerkrachtige stedelijke omgevingen.

Bij Groendaktotaal selecteren we op onze kwekerij zorgvuldig welke sedumvariëteiten het meest geschikt zijn voor de lokale klimatologische omstandigheden. Onze sedumdaken zijn goed bestand tegen de Nederlandse weeromstandigheden. Een sedumdak heeft een groot aantal voordelen en is een perfecte manier om mee te doen aan natuurinclusief bouwen.

Vrijblijvende offerte aanvragen