
Isolatiewaarde Groendak
Isolatiewaarde groendak
Een groendak heeft tal van voordelen. Denk aan een betere afvoer van regenwater, een zuiverende werking op de omgevingslucht en een grotere biodiversiteit in uw directe leefomgeving. Allemaal prachtig, maar hoe zit het met de isolerende werking van een groendak? Is de isolatiewaarde van een groendak hoger dan van een traditioneel grijs dak? In deze tijd van duurzaamheid, energiezuinigheid en klimaatakkoorden zijn dit vragen die er toe doen. De antwoorden kunnen voor u de doorslag geven in uw afweging om uw dak wel of niet te vergroenen.
Groendaken zijn er in vele soorten en maten. Van een licht extensief groendak van sedum (vetplanten) tot een complete daktuin met een dik vegetatiepakket, inclusief bomen en struiken. De isolatiewaarde van uw groendak hangt sterk af van de uitvoeringsvariant die u kiest. Maar ook van de exacte ligging van uw woning of schuur waarvan u het dak wilt vergroenen. Ligt uw dak het grootste deel van de dag in de schaduw, dan zal het verkoelende effect in de zomer niet zo groot zijn dan wanneer uw dak vrijwel de hele dag de volle zon krijgt.
Is de isolatiewaarde voor u een belangrijk criterium om wel of niet te investeren in een groendak? Neem dan contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend advies. Onze specialisten kunnen u een inschatting geven van het isolerende effect van een groendak in uw situatie, rekening houdend met verschillende uitvoeringsvarianten. Om u alvast te kunnen oriënteren op de isolatiewaarde van groendaken, beantwoorden we hierna de volgende vragen:
- waaruit bestaat het isolerende effect van groendaken?
- wat is de isolatiewaarde van groendaken in zomer en winter?
- heeft een sedumdak ook een isolerend effect?
Waaruit bestaat het isolerende effect van groendaken?
De temperatuur van een traditioneel grijs dak van bijvoorbeeld bitumen kan in de zomer zomaar oplopen tot 70 graden Celsius. Dat komt omdat grijze of zwarte dakbedekking bijna alle zonne-energie absorbeert en naar de onderliggende dakconstructie geleidt. Planten absorberen daarentegen maar 60% van de zonne-energie en geleiden slechts 13% van de opgenomen energie door naar de daklagen onder de vegetatie. Dit komt in de eerste plaats omdat planten 27% van de zonne-energie reflecteren, waardoor die warmte niet in uw dak en huis kan komen. Maar planten doen nog iets met de energie van de zon en daarin lijken ze op mensen: ze zetten die om in de verdamping van water. Bij mensen noemen we dit zweten en bij planten ook! De planten zweten de hitte uit via de huidmondjes in hun blad. Daarin zit het water dat bij dit zweten wordt verdampt. Voor die verdamping is veel energie nodig en die onttrekken de planten uit hun directe omgeving. Hierdoor koelt de directe omgeving van de planten af.
Van de 73% zonne-energie die planten opnemen, wordt 60% omgezet in verdamping (‘zweet’). Hierdoor resteert nog maar 13% zonne-energie die de planten afstaan aan de onderliggende dakconstructie. Groendaken hebben onder de bovenste vegetatielaag nog enkele andere lagen zitten, zoals de substraatbodem (voedingslaag). Wanneer het substraat goed droog is, levert dat een aardige bijdrage aan de isolatie. Dit betekent dat van de 13% zonne-energie die de vegetatie van een groendak afstaat aan de dakconstructie maar een beperkt deel echt uw woning of schuur in komt. En dan hebben we het nog niet over de lagen onder de substraatlaag, zoals het wortelwerend vlies en de drainagelaag. Tussen deze lagen zit meestal een laagje lucht dat op zijn beurt ook bijdraagt aan de isolatiewaarde van uw groendak.
Wat is de isolatiewaarde van groendaken in zomer en winter?
In de winter is de isolatiewaarde van een groendak afhankelijk van de vochtigheid van de verschillende lagen waaruit het dak is opgebouwd. In de zomer is het isolerende effect van een groendak optimaal, omdat de vegetatielaag (de beplanting) en de lagen daaronder dan droog zijn. De warmte wordt hierdoor goed weerkaatst. Te veel vocht in uw groendak breekt het isolerende effect af. Het uitzweten van vocht door planten heeft in de zomer weliswaar een koelend en dus gewenst effect, maar in de winter juist niet omdat hierdoor onnodige zonne-energie verloren gaat. Die energie is nodig om de kou tegen te houden en uw huis zo warm mogelijk te houden. Vergelijk het maar met vocht in uw binnenmuren. De eerst warmte-energie die uw cv-installatie ’s winters produceert, verliest u dan omdat uw muren deze energie gebruiken om hun vocht te verdampen. De planten van een groendak doen exact hetzelfde met zonne-energie.
Heeft een sedumdak ook een isolerend effect?
Een intensief begroeide daktuin met struiken en mogelijk zelfs bomen heeft in principe een groter isolerend effect dan een extensief groendak zoals een sedumdak. Zowel de vegetatielaag als de substraatlaag zijn bij een daktuin veel dikker dan bij een sedumdak. Desondanks blijkt uit onderzoek dat het isolerende effect van een sedumdak zeker de moeite waard is. In de meeste onderzoeken scoren sedumdaken een isolatiewaarde (R-waarde) van 0,3 of hoger. Bij een sedumdak in vochtige omstandigheden ligt de R-waarde van de beplanting op 0,1, de R-waarde van de substraatlaag op 0,6 en de R-waarde van de kunststof drainagelaag op 0,4.