Binnen 1 dag uw persoonlijke offerte

Sedumdak met zonnepanelen

Is uw dak aan vervanging toe en wilt u zonnepanelen op uw nieuwe dak? Neem dan direct een groen sedumdak. Op een sedumdak halen zonnepanelen namelijk een veel hoger rendement dan op een traditioneel grijs dak. Over een heel jaar leveren zonnepanelen op een sedumdak gemiddeld 9 tot 16% meer energie op dan op een grijs dak van bitumen of dakpannen. In de zomer doen zonnepanelen het op een groendak zelfs bijna 30% beter dan op andere daken.

Let op: wij leggen & leveren zelf geen zonnepanelen, enkel het sedumdak.

Vrijblijvende offerte aanvragen
Sedumdak met zonnepanelen

Zonnepanelen op een sedumdak: een efficiënte combinatie

Met een sedumdak houdt u het in de zomer binnen lekker koel en bespaart u op energie omdat u geen airco nodig heeft. Door er zonnepanelen op te installeren maakt u van uw sedumdak ook nog eens een efficiënte energiefabriek.

Zonnepanelen komen het beste tot hun recht op een sedumdak. Een sedumdak is een specifieke variant van een groendak en bestaat uit vetplantjes, eventueel gecombineerd met mossen en kruiden. Wilt u weten hoe u uw nieuwe groendak het beste kunt combineren met zonnepanelen en welke eisen dit aan uw dak stelt? Neem dan contact op met de specialisten van Groendaktotaal. Wij leveren verschillende soorten sedumdaken in de kleuren die u het mooiste vindt.

Zonnepanelen sedumdak

Waarom een sedumdak op uw woning?

Sedumdak op woning

Of u nu wel of geen zonnepalen op uw dak laat leggen, een sedumdak is de beste keus wanneer u een groen dak wilt. Een sedumdak bestaat uit vetplantjes en gaat twee keer langer mee dan een traditioneel dak. Andere voordelen van een sedumdak zijn dat zo’n dak nauwelijks onderhoud vergt, zowel warmte als geluid goed isoleert, regenwater en omgevingslucht zuivert en zuurstof produceert.

U kunt de vetplantjes van een sedumdak desgewenst combineren met mossen en kruiden. Dat geeft wat meer variatie op uw groendak, zonder dat u er daardoor meer werk mee heeft. Toch is ook alleen sedum voldoende om uw groendak voldoende kleurig en fleurig te maken. Er bestaan tientallen verschillende soorten vetplantjes in allerlei verschillende kleuren. Groendaktotaal levert sedummatten waarin de vetplantjes zo met elkaar zijn gecombineerd, dat uw dak in elk seizoen een prachtige kleurendeken heeft. Met een sedumdak geeft u uw omgeving letterlijk meer kleur!

Ontdek de eindeloze voordelen

01
Unieke uitstraling van uw vastgoed

Unieke uitstraling van uw vastgoed

02
Zeer milieuvriendelijk

Zeer milieuvriendelijk

03
Verlengt levensduur dakbedekking

Verlengt levensduur dakbedekking

04
Geluidswerend

Geluidswerend

05
Isoleert in zomer en winter

Isoleert in zomer en winter

Waarom presteren zonnepanelen beter op een sedumdak?

De zonnecellen van zonnepanelen functioneren bij lage temperaturen beter dan bij hoge temperaturen. Op een traditioneel bitumen dak kan de temperatuur hartje zomer oplopen tot wel 70 °C. De temperatuur op een sedumdak komt ook in de zomer zelden boven de 35 °C. Een sedumdak wordt nooit warmer dan de omgevingstemperatuur, doordat de plantjes het regenwater eerst opslaan en later verdampen. Bij die verdamping wordt veel warmte aan de omgeving onttrokken.

Bij elk graad boven de 25 °C verliezen zonnepanelen 0,5 tot 0,75% aan rendement. Laten we even een zwart bitumen dak van 70 °C als voorbeeld nemen. Op een dak met die temperatuur verliezen uw zonnepanelen dus minimaal 23% rendement. Dit terwijl het rendementsverlies van een zonnepaneel op een sedumdak vrijwel nooit boven de 8% komt. Daarnaast filtert de vegetatie op een groendak de verontreinigende stoffen en deeltjes uit de omgevingslucht. Deze stoffen en deeltjes kunnen de werking van de zonnecellen verstoren. De zuiverende werking van een sedumdak draagt dus bij aan het functioneren van uw zonnepanelen.

Groendak zonnepanelen

Kunnen zonnepanelen op elk sedumdak?

EPDM dakbedding groendak

Zonnepanelen komen het beste tot hun recht op zogenoemde extensieve groendaken. Dat zijn daken met een vegetatie die weinig onderhoud nodig heeft. Denk hierbij aan vetplanten, mossen, kruiden of een combinatie daarvan. Een intensief groendak is een daktuin met struiken, grassen en mogelijk zelfs bomen die veel meer onderhoud vragen. Een sedumdak met alleen vetplantjes hoeft u nooit water te geven. Vetplanten houden regenwater heel lang vast.

Om goed te functioneren moeten zonnepanelen zoveel mogelijk in de zon en zo weinig mogelijk in de schaduw liggen. Op een dak met strak aangelegde sedummatten is dat gemakkelijker te realiseren dan op een daktuin met hoge struiken of zelfs bomen.

De zonnepanelen creëren schaduwen op uw groendak. Hierdoor ontstaat er meer biodiversiteit, wat uw dak nog meer variatie geeft. Sommige vetplanten doen het in de schaduw beter dan andere. Groendaktotaal houdt bij de samenstelling van uw sedumdak rekening met de schaduwplekken van zonnepanelen.