Dakbegroeiing

Wat is dakbegroeiing?

Dakbegroeiing betekent dat u grassen, kruiden, plantjes, struiken, sedum of bomen op uw dak laat groeien. Eigenlijk kunt u alles wat in een normale tuin groeit, ook op uw dak laten vegeteren. Maar wel met twee belangrijke verschillen: een dak kan niet hetzelfde gewicht aan als de bodem onder uw achtertuin en op uw dak is het onderhoud meestal ook wat lastiger uit te voeren dan in uw achtertuin. In de derde plaats kan een schuin dak de nodige uitdagingen met zich meebrengen, wanneer u daar een groendak van wilt maken. Het is dus zaak om goed na te denken over de begroeiing die op uw dak mogelijk is. Laat u hierbij adviseren door de specialisten van Groendaktotaal voor dakbegroeiing. Wij komen uw dak graag bekijken om na te gaan welke beplanting daar het beste op past.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Daktuin of licht vegetatiedak?

Dakbegroeiing

Tussen grassen en bomen zit een scala aan mogelijke begroeiingen van uw groendak. Om wat overzicht te creëren is het handig om hierbij onderscheid te maken tussen een:

  • intensief groendak of een
  • extensief groendak

Een intensief groendak is een daktuin die nog het meeste lijkt op een ‘normale’ achtertuin. In een dikke laag aarde wortelen struiken en/of bomen die een behoorlijke hoogte en omvang kunnen bereiken. Zo’n daktuin is alleen mogelijk als uw dakconstructie het gewicht van al die aarde, struiken en bomen kan dragen. In de praktijk wordt een intensief groendak meestal aangelegd op grote gebouwen waarvan het dak laag boven de grond zit (zoals een ondergrondse parkeergarage) en een grote draagkracht heeft.

Vrijblijvende offerte

Ontdek de eindeloze voordelen

01
Unieke uitstraling van uw vastgoed

Unieke uitstraling van uw vastgoed

02
Zeer milieuvriendelijk

Zeer milieuvriendelijk

03
Verlengt levensduur dakbedekking

Verlengt levensduur dakbedekking

04
Geluidswerend

Geluidswerend

05
Isoleert in zomer en winter

Isoleert in zomer en winter

Dakbegroeiing, welke soorten?

De ene vetplant is de andere niet. Wanneer u voor een sedumdak kiest, heeft u volop mogelijkheden om allerlei vetplantjes met elkaar te combineren tot het kleurige, fleurige en geurende geheel waarmee u uw groendak graag wilt opfleuren. Smaken verschillen nu eenmaal en daar houden de specialisten van Groendaktotaal graag rekening mee. Er bestaat een grote variatie aan sedumplanten waarmee u een prachtig bloeiend sedumdak aan kunt leggen. Het gaat hierbij om ongeveer 50 soorten van de in totaal 250 soorten sedumplanten die er bestaan. Groendaktotaal verwerkt meestal de volgende zes soorten sedumplanten in een sedummat:

  • Sedum acre
  • Sedum album Coral Carpet
  • Sedum hispanicum
  • Sedum lydium
  • Sedum oreganum
  • Sedum sexangulare

Welke sedummat u ook kiest, in alle gevallen hanteert Groendaktotaal een vaste opbouw van een groendak. Die opbouw bestaat uit vijf lagen: een beschermlaag, een drainagelaag, een wortelwerend filtervlies, een substraatbodem en een vegetatielaag (de sedummatten). Deze opbouw garandeert een goed functionerend en onderhoudsvriendelijk groendak.

Sedummixmatten