• groendak-totaal-002
 • groendak-totaal-001
 • groendak-totaal-004
 • groendak-totaal-003
 • Een groendak / sedumdak is,
  een mooie manier om uw
  leefomgeving te verbeteren

 • Een natuurlijke leefomgeving
  door een kwalitatief hoogwaardig
  sedumdak

 • Een groendak is
  pas interessant als
  het betaalbaar is

 • Uw groendak snel,
  goedkoop en eenvoudig
  laten aanleggen

 • Uw groendak snel en eenvoudig aan laten leggen
 • Uw 
sedumdak snel en eenvoudig aan laten leggen
 • Uw groendak snel en eenvoudig aan laten leggen

 • Uw sedumdak snel en eenvoudig aan laten leggen

Dakbegroeiing

Een groendak betekent dat u grassen, kruiden, plantjes, struiken, sedum of bomen op uw dak laat groeien. Eigenlijk kunt u alles wat in een normale tuin groeit, ook op uw dak laten vegeteren. Maar wel met twee belangrijke verschillen: een dak kan niet hetzelfde gewicht aan als de bodem onder uw achtertuin en op uw dak is het onderhoud meestal ook wat lastiger uit te voeren dan in uw achtertuin. In de derde plaats kan een schuin dak de nodige uitdagingen met zich meebrengen, wanneer u daar een groendak van wilt maken. Het is dus zaak om goed na te denken over de begroeiing die op uw dak mogelijk is. Laat u hierbij adviseren door de specialisten van Groendaktotaal voor dakbegroeiing. Wij komen uw dak graag bekijken om na te gaan welke beplantig daar het beste op past.

Daktuin of licht vegetatiedak?

Tussen grassen en bomen zit een scala aan mogelijke begroeiingen van uw groendak. Om wat overzicht te creëren is het handig om hierbij onderscheid te maken tussen een:

 • intensief groendak of een
 • extensief groendak

Een intensief groendak is een daktuin die nog het meeste lijkt op een ‘normale’ achtertuin. In een dikke laag aarde wortelen struiken en/of bomen die een behoorlijke hoogte en omvang kunnen bereiken. Zo’n daktuin is alleen mogelijk als uw dakconstructie het gewicht van al die aarde, struiken en bomen kan dragen. In de praktijk wordt een intensief groendak meestal aangelegd op grote gebouwen waarvan het dak laag boven de grond zit (zoals een ondergrondse parkeergarage) en een grote draagkracht heeft.

Een daktuin kan ook een mogelijkheid zijn op het platte dak van een bijgebouw zoals een schuur of garage. Heeft u alleen het schuine dak van uw woning beschikbaar voor een groendak? Dan is een daktuin meestal niet zo geschikt. Er zijn dan allerlei maatregelen nodig om te voorkomen dat het dikke vegetatiepakket van de daktuin naar beneden schuift.

Bij een extensief groendak moet u denken aan een groendak met een licht en relatief dun vegetatiepakket van grassen, (vet)kruiden, mossen of vetplanten (sedum). Deze begroeiing komt ook voor als vegetatie in onderhoudsarme voortuinen.

Sedum heeft als grote voordelen dat het weinig water nodig heeft en goed tegen grote temperatuurschommelingen kan. De vetplantjes doen het eigenlijk onder alle omstandigheden heel goed. Aan een sedumdak heeft u daarom na aanleg nauwelijks omkijken. Qua onderhoud hoeft u er alleen maar op te letten dat de regenwaterafvoer van uw groendak goed blijft functioneren en dat dode sedum- of bladresten (of rommel die op uw dak is gewaaid) zo nu en dan worden verwijderd. U hoeft het sedum ook in de zomer geen water te geven.

Sedumdakbegroeiing

De ene vetplant is de andere niet. Wanneer u voor een sedumdak kiest, heeft u volop mogelijkheden om allerlei vetplantjes met elkaar te combineren tot het kleurige, fleurige en geurende geheel waarmee u uw groendak graag wilt opfleuren. Smaken verschillen nu eenmaal en daar houden de specialisten van Groendaktotaal graag rekening mee. Er bestaat een grote variatie aan sedumplanten waarmee u een prachtig bloeiend sedumdak aan kunt leggen. Het gaat hierbij om ongeveer 50 soorten van de in totaal 250 soorten sedumplanten die er bestaan. Groendaktotaal verwerkt meestal de volgende zes soorten sedumplanten in een sedummat:

 • Sedum acre
 • Sedum album Coral Carpet
 • Sedum hispanicum
 • Sedum lydium
 • Sedum oreganum
 • Sedum sexangulare

Welke sedummat u ook kiest, in alle gevallen hanteert Groendaktotaal een vaste opbouw van een groendak. Die opbouw bestaat uit vijf lagen: een beschermlaag, een drainagelaag, een wortelwerend filtervlies, een substraatbodem en een vegetatielaag (de sedummatten). Deze opbouw garandeert een goed functionerend en onderhoudsvriendelijk groendak.

huis met groendak

mogelijkheden

Uw groendak snel en eenvoudig laten aanleggen

Een groendak / sedumdak is, een mooie manier om uw leefomgeving te verbeteren. Er zijn diverse mogelijkheden: een groendak op uw tuinhuis, uw aanbouw of huis. Het is dus een tuin creëren op een plek waar geen tuin is. Stelt u zich eens voor, een groendak dat afhankelijk van het seizoen en de omstandigheden een fleurige deken vormt, in alle mogelijke kleuren. En dat op uw dak! Groendaktotaal helpt u, door van ons vakmanschap en goede betaalbaarheid, deze droom te verwezenlijken. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel, of het nu gaat om een afdak van 10 m2 of een renovatieproject van 1.000 m2.

Meer weten?

Wij leveren degelijke, veilige en kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Wij geven in onze offertes altijd vaste prijzen af zonder stelposten. Hierdoor geen verrassingen achteraf of tussentijds.

groendak

Met een groendak levert u een bijdrage aan het milieu, bespaart u energie en geeft u uw woning een meerwaarde. En dit zijn nog maar enkele van de vele voordelen van een groendak. Om die voordelen te realiseren moet een groendak zo goed mogelijk bij en op uw woning passen. Groendaktotaal levert een totaalconcept op basis van maatwerk. Dit betekent dat het dak naadloos op uw woning past en deskundig wordt aangelegd, inclusief de onderbouw. Zodat u er zelf geen omkijken naar heeft. Het aanleggen van een groendak is een vak. De vakmensen van Groendaktotaal adviseren u graag over de mogelijkheden.

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak waarop vegetatie groeit. En dan niet spontaan als gevolg van verwaarlozing, zoals onkruid, maar als een bewust aangelegde daktuin. Zo’n daktuin is een groene, duurzame en milieuvriendelijke uitbreiding voor traditionele dakbedekking zoals dakpannen of bitumen. Een dak leent zich niet voor elke willekeurige vorm van vegetatie. Een dak kan erg warm worden, dus de beplanting moet goed tegen hoge temperaturen kunnen. Ook mag de biotoop het (onder)dak niet te zwaar belasten. Daarom worden groene daken meestal beplant met vetplantjes (sedum). Vetplantjes zijn licht en kunnen goed tegen de warmte. Een dak van sedum blijft het hele jaar mooi groen. In de zomer trekken de bloeiende vetplantjes veel bijen aan. Behalve met sedum kan een groendak ook worden aangelegd met kruidige planten zoals grassen en bloemen. De meeste groene daken hebben een omvang van enkele tientallen vierkante meters. In sommige steden zijn op daken van grote gebouwen complete stadsparken aangelegd. Zo ligt er op een winkelcentrum in Rotterdam een dakpark van maar liefst 80 duizend vierkante meter.

Geniet van de bijen en vlinders op uw sedumdak

Geniet van de bijen en vlinders op uw sedumdakMet een groendak levert u een waardevolle bijdrage aan de biodiversiteit van uw directe leefomgeving. Niet alleen omdat u planten op uw dak laat groeien, maar ook omdat een groendak insecten zoals bijen en vlinders aantrekt.

Sedum is een drachtplant voor bijen en vlinders. Vetplanten leveren deze insecten nectar en stuifmeel. Met een sedumdak van Groendaktotaal creëert u een nieuwe biotoop op uw perceel. Zodat u in de tuin kunt genieten van de zoemende bijen en fladderende vlinders die op uw sedumdak afkomen.Welke voordelen biedt een groendak?

Een groendak biedt veel voordelen.

 • Een groendak isoleert goed.
  Een groendak koelt en kan de binnentemperatuur met maar liefst 5 graden verlagen. Op een traditioneel plat dak kan de temperatuur in de zomer oplopen tot wel 70 graden Celsius. Met vetplantjes op uw dak komt die temperatuur niet hoger dan zo’n 37 graden. In de winter beschermt de dikke beplantingslaag van een groendak uw huis tegen de kou.
 • Een groendak gaat de opwarming van steden tegen.
  Een groendak van bijvoorbeeld sedum verdampt de warmte of zweet die uit. Het geeft de warmte als het ware terug aan de natuur. Dit in tegenstelling tot het vele beton en steen die de hitte vasthouden en de steden daarmee – mede als gevolg van de klimaatverandering – steeds verder opwarmen. Groene daken zijn dus een manier om de opwarming van steden en daarmee van het klimaat tegen te gaan.
 • Een groendak beperkt de overlast van overtallig water.
  Ons klimaat wordt niet alleen warmer, maar ook natter. In steden is steeds minder groen beschikbaar om hemelwater geleidelijk op te nemen en vast te houden. Met een overbelast rioolstelsel en wateroverlast als gevolg. Een groendak houdt jaarlijks 60 tot 80 procent meer water vast dan een bitumen dak. Met een groendak verkleint u de kans op wateroverlast op uw eigen perceel en in uw directe omgeving.
 • Een groendak zuivert water en lucht.
  Onderzoek toont aan dat groene daken in staat zijn om 95% van cadmium, koper en lood en 16% zink uit water op te nemen. Een groendak filtert niet alleen vervuild regenwater, maar ook fijn stof en CO2 uit de omgevingslucht.
 • Een groendak draagt bij aan biodiversiteit.
  De beplanting van groene daken trekt insecten zoals bijen, zweefvliegen, kevers en spinnen aan. Vooral daken met een kruidige vegetatie dragen bij aan biodiversiteit. Op die manier werkt een groendak mee aan het behoud of herstel van bedreigde planten en dieren.
 • Een groendak werkt geluidsisolerend.
  De biomassa op een groendak dempt het geluid. Hoe dikker de laag groen op het dak, hoe minder geluid er via uw dak uw huis binnen kan komen.
 • Een groendak verbetert het leefklimaat in stedelijk gebied.
  Met een groendak brengt u een stukje natuur terug in de stad. En dat is tussen al het steen en beton van het stedelijk gebied geen overbodige luxe.
 • Een groendak gaat langer mee.
  Een groendak is in meer opzichten duurzaam. Het draagt namelijk niet alleen bij aan de verduurzaming van het klimaat en de leefomgeving, maar gaat ook nog eens langer mee. De levensduur van de dakbedekking wordt met zo'n 1,5 tot 2 keer verlengd. Daarvoor zal er wel een goede waterdichte dakbedekking als basis aanwezig moeten zijn.
 • Een groendak biedt mogelijkheden voor voedselproductie.
  Eten van uw eigen dak. Dit kan wanneer u groente op uw dak verbouwt. Een mooie uitkomst wanneer uw achtertuin hier geen ruimte voor biedt.
 • Een groendak vermeerdert de waarde van uw woning.
  Duurzaamheid is ‘hot’ en energiebesparing een ‘must’. Alleen al om die redenen worden woningen (en andere gebouwen) met een groendak naar verwachting steeds meer waard.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een groendak op uw huis? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

Waarom Groendaktotaal?

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Vakbekwaam dak- en gevelbegroeiing
 • Voor alle soorten daken een goede oplossing
 • Een goede partner voor totale dakrenovatie
 • De klant staat centraal
 • Groendaktotaal, het adres voor een groendak, sedumdak, sedum dakbedekking of sedummatten

Contactgegevens

Groendaktotaal
Schippersweg 2
7448 RT Haarle
info@groendaktotaal.nl