
Dakbegroeiing
Een groendak betekent dat u grassen, kruiden, plantjes, struiken, sedum of bomen op uw dak laat groeien. Eigenlijk kunt u alles wat in een normale tuin groeit, ook op uw dak laten vegeteren. Maar wel met twee belangrijke verschillen: een dak kan niet hetzelfde gewicht aan als de bodem onder uw achtertuin en op uw dak is het onderhoud meestal ook wat lastiger uit te voeren dan in uw achtertuin. In de derde plaats kan een schuin dak de nodige uitdagingen met zich meebrengen, wanneer u daar een groendak van wilt maken. Het is dus zaak om goed na te denken over de begroeiing die op uw dak mogelijk is. Laat u hierbij adviseren door de specialisten van Groendaktotaal voor dakbegroeiing. Wij komen uw dak graag bekijken om na te gaan welke beplantig daar het beste op past.
Daktuin of licht vegetatiedak?
Tussen grassen en bomen zit een scala aan mogelijke begroeiingen van uw groendak. Om wat overzicht te creëren is het handig om hierbij onderscheid te maken tussen een:
- intensief groendak of een
- extensief groendak
Een intensief groendak is een daktuin die nog het meeste lijkt op een ‘normale’ achtertuin. In een dikke laag aarde wortelen struiken en/of bomen die een behoorlijke hoogte en omvang kunnen bereiken. Zo’n daktuin is alleen mogelijk als uw dakconstructie het gewicht van al die aarde, struiken en bomen kan dragen. In de praktijk wordt een intensief groendak meestal aangelegd op grote gebouwen waarvan het dak laag boven de grond zit (zoals een ondergrondse parkeergarage) en een grote draagkracht heeft.
Een daktuin kan ook een mogelijkheid zijn op het platte dak van een bijgebouw zoals een schuur of garage. Heeft u alleen het schuine dak van uw woning beschikbaar voor een groendak? Dan is een daktuin meestal niet zo geschikt. Er zijn dan allerlei maatregelen nodig om te voorkomen dat het dikke vegetatiepakket van de daktuin naar beneden schuift.
Bij een extensief groendak moet u denken aan een groendak met een licht en relatief dun vegetatiepakket van grassen, (vet)kruiden, mossen of vetplanten (sedum). Deze begroeiing komt ook voor als vegetatie in onderhoudsarme voortuinen.
Sedum heeft als grote voordelen dat het weinig water nodig heeft en goed tegen grote temperatuurschommelingen kan. De vetplantjes doen het eigenlijk onder alle omstandigheden heel goed. Aan een sedumdak heeft u daarom na aanleg nauwelijks omkijken. Qua onderhoud hoeft u er alleen maar op te letten dat de regenwaterafvoer van uw groendak goed blijft functioneren en dat dode sedum- of bladresten (of rommel die op uw dak is gewaaid) zo nu en dan worden verwijderd. U hoeft het sedum ook in de zomer geen water te geven.
Sedumdakbegroeiing
De ene vetplant is de andere niet. Wanneer u voor een sedumdak kiest, heeft u volop mogelijkheden om allerlei vetplantjes met elkaar te combineren tot het kleurige, fleurige en geurende geheel waarmee u uw groendak graag wilt opfleuren. Smaken verschillen nu eenmaal en daar houden de specialisten van Groendaktotaal graag rekening mee. Er bestaat een grote variatie aan sedumplanten waarmee u een prachtig bloeiend sedumdak aan kunt leggen. Het gaat hierbij om ongeveer 50 soorten van de in totaal 250 soorten sedumplanten die er bestaan. Groendaktotaal verwerkt meestal de volgende zes soorten sedumplanten in een sedummat:
- Sedum acre
- Sedum album Coral Carpet
- Sedum hispanicum
- Sedum lydium
- Sedum oreganum
- Sedum sexangulare
Welke sedummat u ook kiest, in alle gevallen hanteert Groendaktotaal een vaste opbouw van een groendak. Die opbouw bestaat uit vijf lagen: een beschermlaag, een drainagelaag, een wortelwerend filtervlies, een substraatbodem en een vegetatielaag (de sedummatten). Deze opbouw garandeert een goed functionerend en onderhoudsvriendelijk groendak.