• groendak-totaal-008
 • groendak-totaal-005
 • groendak-totaal-007
 • groendak-totaal-006

Sedummatten

Wilt u een onderhoudsarm groendak? Kies dan voor een dak met sedummatten. Een sedummat bestaat uit vetplantjes op een substraatlaag van vier centimeter. Vetplantjes hebben de prettige eigenschap dat ze in alle weersomstandigheden goed gedijen en heel lang zonder water kunnen. Ze houden water in hun blad vast en gebruiken dat in de zomer. Bij Groendaktotaal kunt u volgroeide sedummatten bestellen. Hiermee tovert u uw grijze dak om in een duurzaam en onderhoudsvriendelijk groendak. Het resultaat is wel afhankelijk van de onderbouw. Groendaktotaal is deskundig in het aanleggen van een kwalitatief hoogwaardige onderbouw met daarboven op de sedummatten die u wenst. Het aanleggen van daken is een vak. Dit geldt ook voor groendaken.

Sedummatten

Bloeiende sedummatten

Er bestaat een grote variatie aan sedumplanten waarmee u een prachtig bloeiend sedumdak aan kunt leggen. Het gaat hierbij om ongeveer 50 soorten van de in totaal 250 soorten sedumplanten die er bestaan. Groendaktotaal verwerkt meestal de volgende zes soorten sedumplanten in een sedummat:

 • Sedum acre
 • Sedum album Coral Carpet
 • Sedum hispanicum
 • Sedum lydium
 • Sedum oreganum
 • Sedum sexangulare

Elke soort sedum bloeit ongeveer vijf weken. Omdat elke soort in een andere periode bloeit, kunt u met de juiste combinatie van soorten een sedumdak creëren dat van april tot september bloeit. En dat in allerlei verschillende kleuren, zodat u een mooi kleurenpalet op uw dak krijgt. Een groendak is dus zeker niet alleen groen!

Offerte aanvragen

Sedummatten aanleggen

Het mooie van sedummatten is dat u zelf niet hoeft na te denken over de manier waarop uw plantjes op uw groendak komen. Die zijn allemaal al verwerkt in de mat, in het juiste patroon. Bovendien zijn de vetplantjes in een sedummat op het moment van plaatsing op uw dak al voor 90% volgroeid. Om ze te kunnen vervoeren worden sedummatten als een graszoderol opgerold. Vervolgens worden die matten op uw dak weer uitgerold en heeft u uw groendak. Maar voordat ook maar één sedummat wordt uitgerold, zijn er al de nodige voorbereidende werkzaamheden op uw dak geweest. Een sedumdak kan alleen functioneren wanneer de onderbouw van uw groendak tip top in orde is. Inclusief het sedum zelf noemen we die onderbouw ook wel opbouw. De opbouw van een kwalitatief verantwoord sedumdak bestaat uit de volgende lagen:

 1. beschermfolie
 2. drainagelaag
 3. wortelwerend filtervlies
 4. substraat
 5. vegetatielaag

De vegetatielaag betreft het sedum zelf, dus de sedummatten die als laatste (bovenste) laag op uw groendak worden aangelegd.

Sedummatten

Sedummatten onderhouden

Een sedumdak is weliswaar onderhoudsvriendelijk, maar niet onderhoudsvrij. Zo kan er beplanting en scheuten (zoals eikels) van bomen tussen het sedum terechtkomen en kan er daar ook onkruid groeien. Controleer uw sedumdak periodiek op alles wat daar niet thuishoort en verwijder dit dan. Houd ook de randen van uw sedumdak netjes schoon en vrij van beplanting. Dit is nodig voor een goede waterafvoer. Knip het sedum langs de randen van uw groendak bij wanneer de vetplantjes te ver doorgroeien. Grind op de dakrand is effectief om die vrij te houden van plantengroei en rommel. Het regenwater zakt door het grind heen. Het grind belemmert dus niet de waterafvoer op uw dak. Controleer twee keer per jaar de dakgoten en regenpijpen die het regenwater van uw groendak afvoeren. Houd die netjes schoon en zorg ervoor dat het water zich niet kan ophopen. Zorg dat er geen substraatkorrels van uw groendak in de regenpijpen komen en dat de beplanting er niet tegenaan groeit.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van sedummatten op uw huis? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

Meer weten?

Wij leveren degelijke, veilige en kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Wij geven in onze offertes altijd vaste prijzen af zonder stelposten. Hierdoor geen verrassingen achteraf of tussentijds.

Waarom Groendaktotaal?
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Vakbekwaam dak- en gevelbegroeiing
 • Voor alle soorten daken een goede oplossing
 • Een goede partner voor totale dakrenovatie
 • De klant staat centraal
 • Groendaktotaal, het adres voor een groendak, sedumdak of sedummatten
Contactgegevens

Groendaktotaal
Schippersweg 2
7448 RT Haarle
tel: 0548 - 595076
fax: 0548 - 595129
info@groendaktotaal.nl