Waar moet u aan denken?

Daktuin aanleggen

Een daktuin transformeert het dak van een gebouw in een groene ruimte, waar planten en bloemen gedijen. Deze tuinen verbeteren de luchtkwaliteit, bieden isolatie, en ondersteunen stadsfauna. Ze dragen bij aan waterbeheer door regenwateropvang en versterken stedelijke duurzaamheid en esthetiek.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Voordelen van een daktuin

Met een daktuin draagt u bij aan de vergroening en verduurzaming van uw directe woonomgeving. En zo’n dak zorgt ook nog eens voor verkoeling in de zomer en minder kou in de winter. Een groendak verbetert daarnaast uw regenwaterafvoer; de vegetatie op uw dak houdt een gedeelte van het regenwater vast en zorgt er voor dat het overtollige regenwater geleidelijk kan worden afgevoerd.

Gelet op al die voordelen is het dus niet zo vreemd dat veel mensen een daktuin willen aanleggen. Wanneer u dit ook overweegt, is het goed om alvast na te denken over hoe u zo’n sedumdak met succes kunt aanleggen. De specialisten van Groendaktotaal staan voor u klaar om u hierover te adviseren. Zo’n advies is geheel vrijblijvend, maar wel raadzaam. Want er zijn een aantal zaken waar u vooraf kennis van moet nemen om onnodige teleurstellingen te voorkomen.

Daktuin aanleggen

Ontdek de eindeloze voordelen

01
Unieke uitstraling van uw vastgoed

Unieke uitstraling van uw vastgoed

02
Zeer milieuvriendelijk

Zeer milieuvriendelijk

03
Verlengt levensduur dakbedekking

Verlengt levensduur dakbedekking

04
Geluidswerend

Geluidswerend

05
Isoleert in zomer en winter

Isoleert in zomer en winter

Een extensief of intensief sedumdak?

Daktuinen zij er in vele soorten en maten, dus oriënteer u eerst goed op wat er allemaal mogelijk is en op wat u zelf graag wilt. Belangrijk is vooral het onderscheid tussen intensieve groendaken of daktuinen en extensieve groendaken of daktuinen.

Intensieve daktuinen

Daktuin

Een intensief groendak is een daktuin in de letterlijke zin van het woord. Want bij een tuin denkt u immers direct aan een samenhangend geheel van gras, planten, struiken en eventueel bomen. Zoals uw achtertuin, wanneer u die heeft. Wanneer het dak van uw woning, schuur of bedrijfshal stevig genoeg is, kunt u daar een daktuin op aanleggen die in alles op zo’n achtertuin lijkt. U heeft dan wel een dikke laag tuinaarde nodig om struiken en bomen op uw dak goed wortel te laten schieten.

Wanneer u voor een intensief sedumdak kiest, moet u regelmatig uw dak op om uw daktuin te onderhouden. Zo hebben veel planten al snel meer water nodig dan er in de zomer valt, moet u het onkruid regelmatig verwijderen en zult u de struiken zo nu en dan moeten snoeien. Is uw dak voldoende toegankelijk om dit allemaal veilig te kunnen doen en heeft u daar tijd voor? Dan is het aanleggen van een intensief groendak zeker de moeite waard.

Extensieve daktuinen

Wit u minder tijd kwijt aan onderhoud en komt u het liefst zo weinig mogelijk op uw dak? Of kan het onderdak van uw huis, schuur of bedrijfshal het gewicht van een intensief groendak niet aan? Dan kunt u beter voor een extensief groendak zoals een sedumdak gaan. Een sedumdak is een groendak waarvan de vegetatie uit sedum (vetplanten) bestaat. Vetplanten zijn bestand tegen alle mogelijke weersomstandig-heden en hebben maar heel weinig water nodig.

U hoeft ze daarom zelfs in droge perioden geen water te geven. Tussen vetplanten groeit geen onkruid en u hoeft ze ook niet te snoeien. Onderhoudsvriendelijker dan een sedumdak kan een daktuin niet zijn!

Extensieve daktuinen

Zorg voor een stevig onderdak

Intensief groendak

Alleen al door de dikke laag tuinaarde drukt een intensief groendak zwaar op de onderliggende dakconstructie. Die moet dan ook aan hoge eisen voldoen om het gewicht van zo’n daktuin te kunnen dragen. Houd er rekening mee dat u het dak van uw huis, schuur of bedrijfshal moet vernieuwen, verstevigen of vervangen wanneer u daar een intensief groendak op wilt aanleggen.

Extensieve daktuinen of groendaken vergen veel minder gewicht. De vegetatie van een sedumdak zit inclusief de substraatlaag in kant-en-klare matten of cassettes die u zo op uw dak kunt uitrollen. U hoeft dus niet eerst een dikke laag zand of tuinaarde op uw dak te storten om een daktuin van vetplanten aan te leggen. De beplanting van een sedumdak is ook niet zwaar; de vetplanten worden niet veel groter en zwaarder dan ze in de matten of cassettes worden aangeleverd.

Vrijblijvend adviesgesprek