• groendak-totaal-005
 • groendak-totaal-008
 • groendak-totaal-007
 • groendak-totaal-006
 • Home
 • Daktuin aanleggen

Daktuin aanleggen

Met een groendak draagt u bij aan de vergroening en verduurzaming van uw directe woonomgeving. En zo’n dak zorgt ook nog eens voor verkoeling in de zomer en minder kou in de winter. Een groendak verbetert daarnaast uw regenwaterafvoer; de vegetatie op uw dak houdt een gedeelte van het regenwater vast en zorgt er voor dat het overtollige regenwater geleidelijk kan worden afgevoerd. Dit is nog maar een greep uit de vele voordelen van een groendak.

Gelet op al die voordelen is het dus niet zo vreemd dat veel mensen een daktuin willen aanleggen. Wanneer u dit ook overweegt, is het goed om alvast na te denken over hoe u zo’n groendak met succes kunt aanleggen. De specialisten van Groendaktotaal staan voor u klaar om u hierover te adviseren. Zo’n advies is geheel vrijblijvend, maar wel raadzaam. Want er zijn echt een aantal zaken waar u vooraf kennis van moet nemen om onnodige teleurstellingen te voorkomen. Hierna worden alvast twee aandachtspunten toegelicht: de keus tussen een intensief groendak of een extensief groendak en de kwaliteit van uw onderdak.

Wilt u een extensief of een intensief groendak?

Daktuinen zij er in vele soorten en maten, dus oriënteer u eerst goed op wat er allemaal mogelijk is en op wat u zelf graag wilt. Belangrijk is vooral het onderscheid tussen intensieve groendaken of daktuinen en extensieve groendaken of daktuinen.

daktuin aanleggen

Intensieve daktuinen

Een intensief groendak is een daktuin in de letterlijke zin van het woord. Want bij een tuin denkt u immers direct aan een samenhangend geheel van gras, planten, struiken en eventueel bomen. Zoals uw achtertuin, wanneer u die heeft. Wanneer het dak van uw woning, schuur of bedrijfshal stevig genoeg is, kunt u daar een daktuin op aanleggen die in alles op zo’n achtertuin lijkt. U heeft dan wel een dikke laag tuinaarde nodig om struiken en bomen op uw dak goed wortel te laten schieten.

Wanneer u voor een intensief groendak kiest, moet u regelmatig uw dak op om uw daktuin te onderhouden. Zo hebben veel planten al snel meer water nodig dan er in de zomer valt, moet u het onkruid regelmatig verwijderen en zult u de struiken zo nu en dan moeten snoeien. Is uw dak voldoende toegankelijk om dit allemaal veilig te kunnen doen en heeft u daar tijd voor? Dan is het aanleggen van een intensief groendak zeker de moeite waard. 

Offerte aanvragen

Extensieve daktuinen

Wit u minder tijd kwijt aan onderhoud en komt u het liefst zo weinig mogelijk op uw dak? Of kan het onderdak van uw huis, schuur of bedrijfshal het gewicht van een intensief groendak niet aan? Dan kunt u beter voor een extensief groendak zoals een sedumdak gaan. Een sedumdak is een groendak waarvan de vegetatie uit sedum (vetplanten) bestaat. Vetplanten zijn bestand tegen alle mogelijke weersomstandig-heden en hebben maar heel weinig water nodig.

U hoeft ze daarom zelfs in droge perioden geen water te geven. Tussen vetplanten groeit geen onkruid en u hoeft ze ook niet te snoeien. Onderhoudsvriendelijker dan een sedumdak kan een daktuin niet zijn!

Zorg voor een stevig onderdak

Alleen al door de dikke laag tuinaarde drukt een intensief groendak zwaar op de onderliggende dakconstructie. Die moet dan ook aan hoge eisen voldoen om het gewicht van zo’n daktuin te kunnen dragen. Houd er rekening mee dat u het dak van uw huis, schuur of bedrijfshal moet vernieuwen, verstevigen of vervangen wanneer u daar een intensief groendak op wilt aanleggen.

Extensieve daktuinen of groendaken vergen veel minder gewicht. De vegetatie van een sedumdak zit inclusief de substraatlaag in kant-en-klare matten of cassettes die u zo op uw dak kunt uitrollen. U hoeft dus niet eerst een dikke laag zand of tuinaarde op uw dak te storten om een daktuin van vetplanten aan te leggen. De beplanting van een sedumdak is ook niet zwaar; de vetplanten worden niet veel groter en zwaarder dan ze in de matten of cassettes worden aangeleverd.

Ook wanneer u voor een extensief groendak kiest, zult u eerst de kwaliteit van uw onderdak moeten inspecteren. Ga na of die nog overal intact en waterdicht is en welk gewicht die kan dragen zonder ergens door te buigen. Ook op een schuin dak kunt u een sedumdak aanleggen. Om te voorkomen dat de cassettes of matten met vetplanten van het dak afschuiven, mag uw onderdak ook weer niet te schuin zijn.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een sedumdak op uw huis? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

Meer weten?

Wij leveren degelijke, veilige en kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Wij geven in onze offertes altijd vaste prijzen af zonder stelposten. Hierdoor geen verrassingen achteraf of tussentijds.

Waarom Groendaktotaal?

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Vakbekwaam dak- en gevelbegroeiing
 • Voor alle soorten daken een goede oplossing
 • Een goede partner voor totale dakrenovatie
 • De klant staat centraal
 • Groendaktotaal, het adres voor een groendak, sedumdak, sedum dakbedekking of sedummatten

Contactgegevens

Groendaktotaal
Schippersweg 2
7448 RT Haarle
info@groendaktotaal.nl