Vraag een vrijblijvende offerte aan!
Wij leveren degelijke, veilige en kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Wij geven in onze offertes altijd vaste prijzen af zonder stelposten. Hierdoor geen verrassingen achteraf of tussentijds.
Je kan zelf een groendak maken, echter is dit arbeids en tijdsintensief, we raden dan ook altijd aan om kant-en-klare oplossingen te gebruiken. Met dank aan kant-en-klare oplossingen wordt het steeds gemakkelijker om zelf uw groendak aan te leggen. Denk aan sedummatten of sedumcassettes waarmee u uw traditionele grijze dak in korte tijd zelfstandig omtovert in een groendak. Neem de sedummatten van Groendaktotaal, uw specialist in sedumdaken. Die matten zijn zo samengesteld dat uw groendak in elk jaargetijde bloeit.
Bekijk de producten in onze webshopU heeft dus niet eens groene vingers nodig om uw eigen groendak te maken. De tijd en energie die erin gaan zitten hangen echter wél af van enkele factoren die bij elke woningbezitter en elk dak anders uitpakken. Om er achter te komen wat die factoren in uw situatie zijn, kunt u het beste eerst de volgende vragen beantwoorden:
Hierna wordt elk van deze drie vragen in een afzonderlijke paragraaf beantwoord. Wilt u deskundige hulp bij de beantwoording van deze vragen in uw persoonlijke situatie of heeft u nog andere vragen waarop dit artikel geen antwoord geeft? Neem dan contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend advies.
Bent u het zat om tegen het pannendak van uw woning of tegen het grijze of zwarte bitumen dak van uw schuur aan te kijken? Ziet u daar liever iets meer kleur en levendigheid verschijnen? Dan is dat al een goede reden voor een groendak. Maar een groendak heeft nog veel meer voordelen. Zo reguleert een groendak de waterafvoer door het regenwater eerst in de planten op het dak vast te houden alvorens het te laten verdampen. Een groendak isoleert ook prima; het groen houdt ’s zomers de hitte tegen en ’s winters de kou. Met als gevolg dat u uw energiekosten ziet dalen. En wat te denken van de biodiversiteit die een groendak aantrekt? Er komen geheid bijen en andere insecten op de planten op uw dak af. Over levendigheid gesproken..
U kunt beter geen groendak nemen wanneer u zo weinig mogelijk onderhoud aan uw dak wilt of u hiermee alleen maar uw energierekening wilt verlagen. Er zijn effectievere vormen van dakisolatie dan een groendak. En een volledig onderhoudsvrij groendak bestaat niet. Na de aanleg van uw groendak zult u toch enkele keren per jaar het dak op moeten om dode plantenresten en eventuele andere rommel op te ruimen, uw regenwaterafvoer schoon te maken en de plantjes bij te voeren. Maar daar heeft u dan wel het hele jaar een kleurrijk dak voor….
Denkt u bij een groendak eerst en vooral aan een complete daktuin waar grassen, planten, struiken en zelfs bomen groeien? Dan kost het zelf aanleggen van uw groendak veel meer tijd, energie en geld dan wanneer u voor een sedumdak gaat. Een groendak met grote planten, struiken en bomen is zowel qua aanleg als onderhoud veel arbeidsintensiever dan een sedumdak. Een daktuin wordt daarom ook wel een intensief groendak genoemd, terwijl een onderhoudsvriendelijk sedumdak voor een extensief groendak door gaat.
Wilt u uw dak en daarmee uw directe leefomgeving vergroenen, zonder er direct een arbeidsintensieve tuin bij te nemen? Dan is een sedumdak met vetplantjes een veel betere oplossing dan een daktuin. De vetplantjes kunt u in de vorm van een sedummat, secumcassettes of sedumstekjes eenvoudig zelf op uw dak aanbrengen. Behalve vetplantjes kunnen in een sedumdak ook grassen, kruiden en mossen voorkomen. Vetplanten gedijen in alle mogelijke weersomstandigheden en hoeven ook in lange perioden van droogte niet te worden gesproeid.
Helaas past niet elk groendak altijd op elk willekeurig onderdak. Het onderdak is het bestaande ‘grijze’ dak van bijvoorbeeld bitumen waarop u uw groendak wilt aanleggen. Deze onderliggende dakconstructie moet in de eerste plaats stevig genoeg zijn om het groendak te kunnen dragen. Een sedumdak weegt ongeveer 50 kilogram per m2. De meeste dakconstructies van woningen, schuren en bedrijfspanden zijn hier prima op berekend.
Heeft u een schuin dak? Dan is een intensieve daktuin meestal geen optie, maar een sedumdak kan dan vaak nog heel goed. Zo hanteert Groendaktotaal een systeem waarbij het sedum tot een hellingshoek van 15% gewoon op uw dak blijft liggen. Ook zijn er anti-afschuifvoorzieningen op de markt waarmee u kunt voorkomen dat sedummatten of sedumcassettes van uw dak afschuiven. Op die manier kun u ook zelf een schuin sedumdak aanleggen.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van sedumstekjes, sedummatten of sedumcassettes op uw huis of schuur? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!