
Soorten sedum voor groendaken
De vergroening en verduurzaming van onze leefomgeving is dankzij de strijd tegen de opwarming van onze aarde een hot item. Overheden, waaronder ook die van Nederland, zetten alles op alles om de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) te reduceren. Met een groendak waarmee u CO2 omzet in zuurstof levert u als klimaatbewuste burger een directe en concrete bijdrage aan de klimaatdoelen. Maar een groendak heeft meer voordelen. Een groendak van sedum (vetplanten) bijvoorbeeld is licht, onderhoudsvriendelijk en kleurig. Hierna leggen we uit aan welke eigenschappen van sedum deze voordelen zijn te danken en welke soorten sedum geschikt zijn voor de aanleg van groendaken.
Overweegt u om het bestaande dak van uw huis, schuur of uitbouw te vergroenen? Weet dan alvast dat wanneer u voor sedum kiest, u uw bestaande dakconstructie in de meeste gevallen intact kunt laten. De sedumkenners van Groendaktotaal komen graag bij u langs om te beoordelen met welke soorten sedum u uw groendak het beste kunt samenstellen. We kijken hierbij onder andere naar de hoeveelheid zonlicht die uw dak krijgt. Vetplanten hebben over het algemeen veel zonlicht nodig. Maar er zijn ook soorten sedum die het juist bij minder zonlicht goed doen. En dat is dan mooi meegenomen wanneer uw dak slechts een beperkt deel van de dag zonlicht krijgt. Door een uitgekiende samenstelling van de vegetatie zorgen we er graag voor dat uw groendak onder alle omstandigheden floreert.
Wat maakt sedum geschikt voor uw groendak?
De volgende eigenschappen maken sedum uitermate geschikt als vegetatie voor uw groendak:
- sedum wortelt heel ondiep, zodat u met een dunne substraatlaag toe kunt
- hoe minder substraat, hoe lager het gewicht van uw groendak; vrijwel elke bestaande dakconstructie kan het gewicht van een sedumdak aan
- sedum kan heel goed tegen droogte; u hoeft uw sedumdak ook in lange, droge en hete zomers niet te sproeien
- sedum is heel onderhoudsvriendelijk; sedum heeft niet alleen weinig water, maar ook weinig voeding nodig
- sedum is ongevoelig voor ziekten en insectenplagen
- sedum doet het in alle weersomstandigheden goed en is bestand tegen grote temperatuurschommelingen.
De belangrijkste kwaliteit van sedumplanten is dat ze dikke bladeren hebben die weinig water verdampen. De bladeren worden beschermd door een waslaagje, waardoor wind, koude en hitte geen vat krijgen op de plant.
Welke soorten sedum kunnen op een groendak?
Sedum (of vetkruid) is een geslacht uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae). Er bestaan binnen deze familie bijna vijfhonderd soorten en duizenden varianten. Vetplanten of succulenten zijn planten die in een deel van de plant water opslaan. Sedum slaat het water op in zijn bladeren. Daarom worden sedumplanten ook wel bladsucculenten genoemd.
Leveranciers van groendaken selecteren sedumplanten die het meest geschikt zijn om op een dak in de buitenlucht te laten bloeien. Lang niet alle vijfhonderd soorten sedum komen hiervoor in aanmerking. Zo’n 100 soorten vetkruid kunnen in ons klimaat op een dak overleven. Binnen dit spectrum heeft u voldoende keus om een sedumtuin op uw dak samen te stellen met een grote verscheidenheid aan bladkleuren. Deze soorten bloeien in wit, roze, roodpaars of geel.
Als specialist in sedumdaken selecteert Groendaktotaal zijn sedum voor uw groendak nog strenger dan de gemiddelde leverancier. Zo hebben wij binnen de groep van 100 sedumplanten die in West-Europa op een dak kunnen overleven de 50 meest geschikte verkruiden geselecteerd. Dat aanbod is meer dan voldoende om een kleurrijk groendak samen te stellen. Bij die samenstelling houden we er rekening mee dat niet alle soorten sedum even snel en hoog groeien en onderling verschillen in levensduur. In onze sedummatten combineren wij meestal de volgende soorten sedum met elkaar:
- Sedum album Coral Carpet
- Sedum Acre
- Sedum Hispanicum
- Sedum Sexangulare
- Sedum Oreganum
- Sedum Lydium