Hoe doe je dat?

Hoe zaai je een sedumdak?

Sedumdaken zijn populair omdat steeds meer mensen overtuigd raken van de voordelen ervan. Zoals een betere regenwaterafvoer en isolatie tegen kou en hitte. Maar sedumdaken zijn ook gewoon mooi. Ze kleuren en fleuren de directe leefomgeving letterlijk op en trekken insecten en vogels aan, waardoor de biodiversiteit groter wordt. Het zaaien van sedum is mogelijk, maar we raden aan om kant-en-klare oplossingen toe te passen aangezien het zaaien arbeids- en tijdsintensief is.

Bekijk de webshop

Sedumdak zaaien

sedumdak zaaien

Niet onbelangrijk voor het succes van groendaken is het gemak waarmee de particulier die zelf aan kan leggen. Dat is ook precies de reden waarom ze zo gewild zijn. Een sedumdak is een groendak dat uit sedumplanten bestaat. Deze vetplanten zijn zeer robuust en hebben daarom nauwelijks onderhoud nodig. U kunt het zelf aanleggen door stekjes van vetplanten uit te zaaien over een substraatlaag, sedumplantjes in het substraat te poten of het sedum in kant en klare sedumcassettes of sedummatten op uw onderdak aan te brengen.

Bekijk onze webshop

Een sedumdak inzaaien

Om een sedumdak in te zaaien heeft u sedumscheuten nodig. Dat zijn stekjes (blaadjes) van vetplanten. Wanneer u al vetplanten heeft, kunt u die blaadjes daar vanaf halen en die vervolgens uitzaaien over de substraatlaag op uw dak. Maar sedumscheuten kunt u ook in een groenwinkel kopen.

Wilt u een kleurrijk en gevarieerd groendak? Zaai dan scheuten van allerlei verschillende soorten sedum in. De stekjes schieten wortel in het vochtige substraat en groeien uit tot vetplanten met verschillende vormen en kleuren.

De juiste verzorging van een ingezaaid sedumdak vraagt veel aandacht. U loopt een reële kans dat u na één of twee jaar nog steeds geen mooi volgroeid groendak hebt.

Vrijblijvende offerte aanvragen
sedumdak zaaien

Een sedumdak poten

Een sedumscheut heeft tijd nodig om uit te groeien tot een vetplant. Ook zullen niet alle stekjes die u uitzaait over uw substraatbodem wortel schieten. Wilt u wat sneller resultaat zien en een grotere kans dat alle stekjes daadwerkelijk volgroeien? Dan kunt u sedumplantjes ook poten. Pootplantjes zijn opgekweekt in een pot, waardoor ze al over wortels beschikken. Hierdoor zijn ze weerbaarder dan scheuten tegen omstandigheden zoals extreem weer en lange droogte.

In groenwinkels zijn opgekweekte vetplantjes in potjes ter grootte van een vingerhoed verkrijgbaar. Deze zogenoemde plugplantjes groeien nadat u ze in de substraat hebt gepoot, binnen twee jaar uit tot een dicht sedumdak. Wanneer u sedum poot in plaats van inzaait, heeft u ook meer controle op de plek waar de plantjes komen. Ook kunt u dan beter het aantal plantjes inschatten dat u nodig heeft om een mooi dicht sedumdak te krijgen.

Kant-en-klare sedumcassettes of sedummatten

Heeft u geen groene vingers en wilt u een sedumdak met direct resultaat? Overweeg dan de aanschaf van kant-en-klare sedumcassettes of sedummatten.

Sedumcassettes worden ook wel sedumtegels genoemd. Dit zijn plantenpotten die in de vorm van een vierkant of rechthoek tegen elkaar zijn geplaatst. De meeste cassettes beschikken over een ingebouwd drainagesysteem dat het regenwater afvoert uit de potten. Omdat de potjes in de cassettes aan elkaar vast zitten, blijven ze ook op schuine daken goed zitten.

In vergelijking met sedumcassettes bieden sedummatten een aantal voordelen. Zo kunt u de matten precies op maat van uw dak snijden. Dit oogt beter dan sedumcassettes die hier en daar zomaar deels over uw dak kunnen uitsteken, wanneer ze net niet helemaal passen. Sedummatten functioneren en bloeien bovendien langer dan sedumcassettes.

Bij Groendaktotaal kunt kant-en-klare sedummatten aanschaffen. In onze voorgekweekte sedummatten zijn 12 tot 14 soorten en kleuren sedum verwerkt. Minimaal 90% van het sedum is bij levering van onze matten dichtgegroeid. U rolt de sedummatten uit op uw substraatbodem, zorgt dat ze goed op elkaar aansluiten en uw sedumdak is klaar.

Bekijk alle kant-en-klare oplossingen
sedumdak inzaaien