Binnen 1 dag uw persoonlijke offerte

Sedumdak op golfplaten

Decennialang werden golfplaten gezien als een goedkope en robuuste dakbedekking. Met dank aan de golfplaten van asbest heeft het imago van deze vorm van dakbedekking een flinke deuk opgelopen. Maar tegenwoordig zijn er golfplaten van diverse soorten materialen op de markt. Zoals van bitumen, PVC/PET en polyester. Bent u desondanks uitgekeken op het golfplaten dak op uw schuur of garage? Overweeg dan dat dak te vervangen door een groendak. U investeert hiermee in een duurzaam dak met een geleidelijke regenwaterafvoer dat bovendien ook nog eens heel goed isoleert.

Vrijblijvende offerte aanvragen
Golfplaten sedumdak

Een sedumdak op een golfplaten dak, kan dat?

Kan dat zomaar, een sedumdak op een golfplaten dak aanleggen? Golfplaten zijn niet berekend op het dragen van een groot gewicht, zoals een intensief groendak (ofwel een daktuin). Inclusief de vegetatie weegt zo’n dak veel te veel voor een onderdak van golfplaten. Maar golfplaten kunnen soms wel een extensief groendak dragen. Denk hierbij aan matten met kant en klare vetplanten. Zo’n sedumdak weegt relatief licht. Daarnaast is zo’n dak gemakkelijk en snel aan te leggen en heel onderhoudsvriendelijk.

Wilt u weten of u bovenop het golfplaten dak van uw tuinhuis, schuur of garage een sedumdak kunt aanleggen? Laat dan de specialisten van Groendaktotaal beoordelen of uw dak hiervoor geschikt is. Wij adviseren u geheel vrijblijvend over de mogelijkheid om uw golfplaten dak te vervangen door een groendak. Ook helpen wij u desgewenst met de opbouw en aanleg van uw groendak.

Beoordeling dakconstructie
Golfplaten dak met sedum

Sedumdak op ieder dak

Golfplaten dak met sedum

Een extensief groendak bestaat uit een dun (en dus licht) laagje substraat (voeding) met daarop vetplanten (sedum), mos, wilde bloemen, kruiden of grassen. Wanneer u alleen voor mosbegroeiing kiest, kan een extensief groendak nog lichter worden uitgevoerd. Op zijn dunst is een extensief groendak slechts 3 centimeter dik. U komt dan op een gewicht van ongeveer 35 kg/m2.

Voor een gemiddeld extensief groendak kunt u beter uitgaan van een gewicht van 150 tot 200 kg/m2 . Dat gewicht is dan inclusief het regenwater dat in het dak trekt. Of u bijvoorbeeld een sedumdak op uw golfplaten dak aan kunt leggen, hangt wat het gewicht betreft mede af van het materiaal waarvan uw golfplaten zijn gemaakt en van de dragende constructie daaronder. Vaak zijn golfplaten aangebracht op een regelwerk van dunne houten latjes. Die kunnen uiteraard veel minder gewicht aan dan zware houten balken of stalen liggers.

Beoordeling dakconstructie

Ontdek de eindeloze voordelen

01
Unieke uitstraling van uw vastgoed

Unieke uitstraling van uw vastgoed

02
Zeer milieuvriendelijk

Zeer milieuvriendelijk

03
Verlengt levensduur dakbedekking

Verlengt levensduur dakbedekking

04
Geluidswerend

Geluidswerend

05
Isoleert in zomer en winter

Isoleert in zomer en winter

Welke lagen komen er tussen de golfplaten en het sedumdak?

U kunt uw sedumdak niet direct op uw golfplaten dak aanleggen. De onderbouw van een sedumdak bestaat achtereenvolgens uit de volgende lagen:

  • Dakschermvlies
  • Drainagelaag
  • Wortelwerend filtervlies
  • Substraatbodem
  • Vgetatielaag

Het is een uitdaging om het dakschermvlies met daarop de drainagelaag mooi strak en vlak op uw golfplaten te krijgen. Het golvende patroon van de golfplaten leent zich daar niet zo goed voor. U zult het dakschermvlies strak over de golfplaten moeten spannen om een eveneens vlakke drainagelaag aan te kunnen leggen. Daarbij moet u ook zien te voorkomen dat dit vlies later onder het gewicht van de substraat- en vegetatielaag inzakt.

Groendak op golfplaten

Een golfplaten dak heeft meestal geen opstaande rand of overstek waarin de dakgoot is verwerkt. Het regenwater loopt meestal rechtstreeks van de golfplaten af. Een groendak is juist gebaat bij een regelmatige waterafvoer via een goed functionerende dakgoot en regenpijp. Zodat het water dat de vegetatie en de substraatlaag inzakt via de drainagelaag, de dakgoot en de regenpijp wordt afgevoerd.

Een sedumdak heeft ook een opstaande rand nodig om te voorkomen dat de vegetatie van het dak afschuift. Hoe schuiner het dak, hoe groter deze kans en hoe belangrijker de functie van die opstaande rand. Door het ontbreken van zo’n opstaande rand is een golfplaten dak minder geschikt als onderdak voor een groendak.

Een golfplaten dak is eenvoudig te verwijderen. Door in plaats van de golfplaten een nieuw onderdak van bijvoorbeeld isolerende platen aan te brengen, creëert u alsnog voldoende draagvermogen voor een extensief groendak. Gelet op de genoemde afwegingen is dat in veel gevallen een beter oplossing dan het laten zitten en aanpassen van uw golfplaten dak.