Binnen 1 dag uw persoonlijke offerte

Sedumdak op EPDM

Extensieve groendaken zoals sedumdaken zijn populair. En dat is niet zo vreemd, want deze daken zijn relatief gemakkelijk aan te leggen en vergen nauwelijks onderhoud. Het succes van een extensief groendak valt of staat met de onderliggende dakconstructie en dakbedekking. Wanneer uw dak stevig is uitgevoerd en plat of licht hellend is, leent dat zich in principe voor een groendak met sedummatten of sedumcassettes. U kunt die matten of cassettes echter niet direct op uw dak leggen.

Vrijblijvende offerte aanvragen
EPDM sedumdak

Benodigdheden voor een sedumdak

Een sedumdak heeft een volledig waterdichte, weersbestendige en wortelwerende onderbouw nodig. Het sedumdak zelf vormt namelijk geen waterdichte laag op uw onderdak, maar is een aanvulling op een goede dakbedekking.

Er zijn verschillende materialen waarmee u uw dak waterdicht kunt bedekken. Denk hierbij aan bitumen, PVC en EPDM-folie. Welk type dakbedekking in uw situatie het beste is, hangt af van uw dak. EPDM-folie past bijvoorbeeld heel goed op een overkapping. Een dak van een woning heeft over het algemeen veel afvoeren, pijpjes, daklichten en andere details. Op zo’n dak is bitumen als dakbedekking een betere oplossing dan bijvoorbeeld EPDM.

Sedumdak op EPDM

Een sedumdak op ieder dak

EPDM dakbedekking met sedumdak

Als specialist in sedumdaken kunnen wij in principe op elk onderdak uit de voeten, ongeacht het soort dakbedekking dat erop ligt. Het belangrijkste is dat de dakbedekking uw dak waterdicht afsluit. Evenals het aanleggen van groendaken is ook dakbedekking een specialisme. Een groendak geeft in combinatie met de onderliggende dakbedekking meestal het beste resultaat, wanneer u voor die dakbedekking het materiaal gebruikt dat door uw dakdekker of loodgieter wordt gebruikt of geadviseerd.

Een dakbedekking van EPDM kan dus een prima onderlaag voor uw groendak vormen.

Ontdek de eindeloze voordelen

01
Unieke uitstraling van uw vastgoed

Unieke uitstraling van uw vastgoed

02
Zeer milieuvriendelijk

Zeer milieuvriendelijk

03
Verlengt levensduur dakbedekking

Verlengt levensduur dakbedekking

04
Geluidswerend

Geluidswerend

05
Isoleert in zomer en winter

Isoleert in zomer en winter

Wat is EPDM precies?

EPDM staat voor Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer. Deze kunststof behoort tot de groep van synthetische rubbers of elastomeren. EPDM wordt sinds de jaren zestig van de vorige eeuw gebruikt in o.a. de bouw en de auto-industrie. Van dit materiaal worden bijvoorbeeld afdichtingsringen, riemen, transportbanden, slangen en leidingisolatie gemaakt. In huis en tuin komen we EPDM tegen als dakbedekking en vijverfolie. De volgende eigenschappen maken EPDM geschikt als materiaal om iets te isoleren, af te dekken of af te dichten:

 • Een hoge elasticiteit tot 400%, over een temperatuurbereik van – 35 °C tot 120 °C
 • Een goede bestendigheid tegen basen, zuren, zouten, ozon en uv-stralen
 • Een levensduur van minimaal 50 jaar

EPDM is een soortnaam en wordt onder verschillende merknamen op de markt gebracht. Een dakbedekking van EPDM kan brandveilig worden aangebracht, conform NEN 6050.

Sedumdak constructie - stap 1

Wat zijn de voordelen van EPDM onder een sedumdak?

EPDM dakbedding groendak

EPDM heeft als dakbedekking onder uw sedumdak de volgende voordelen:

 • EPDM is wortelbestendig
 • EPDM is vorstbestendig
 • EPDM is bestendig tegen zonlicht
 • EPDM is hittebestendig
 • EPDM kan goed tegen grote temperatuurschommelingen
 • EPDM is waterdicht
 • EPDM is gemakkelijk aan te leggen
 • EPDM is nagenoeg onderhoudsvrij
 • EPDM is milieuvriendelijk
 • EPDM heeft een lange levensduur
Neem contact met ons op

Wanneer u voor een EPDM sedumdak kiest, zult u merken dat de voordelen van EPDM en groendaken elkaar versterken. EPDM heeft als materiaal al een heel lange levensduur, maar gaat in combinatie met een groendak nog langer mee. Dit komt doordat begroeiing zoals gras, vetplantjes en mos het onderliggende EPDM beschermt tegen weersinvloeden zoals regen, hagel, sneeuw en wind. Hierdoor kan een dakbedekking van EPDM wel honderd jaar worden. En dat is twee keer zo oud als de minimale levensduur van EPDM.

Hoe krijgt u EPDM onder uw sedumdak?

EPDM is als folie op rol verkrijgbaar. U rolt de folie eerst uit op uw onderdak. Zorg er hierbij voor dat de folie een stukje boven de dakrand uitsteekt. Zodat u het complete dak inclusief opstaande rand waterdicht met de folie kunt inpakken. Het overtollige deel kunt u later wegsnijden met een stanleymes. Het dak is dan kier- en naaddicht.

Voordat u de folie strak op uw dak legt, smeert u de onderkant eerst in met een speciale EPDM-lijm. Vervolgens vlakt u de folie voorzichtig uit op uw dak. Voorkom hierbij plooien en bobbels in de folie.

Wilt u meer weten over de dakbedekking die in uw situatie het beste onder uw sedumdak past? Neem dan contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

Vrijblijvend adviesgesprek
Sedumdak EPDM