Vraag een vrijblijvende offerte aan!
Wij leveren degelijke, veilige en kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Wij geven in onze offertes altijd vaste prijzen af zonder stelposten. Hierdoor geen verrassingen achteraf of tussentijds.
Extensieve groendaken zoals sedumdaken zijn populair. En dat is niet zo vreemd, want deze daken zijn relatief gemakkelijk aan te leggen en vergen nauwelijks onderhoud. Het succes van een extensief groendak valt of staat met de onderliggende dakconstructie en dakbedekking. Wanneer uw dak stevig is uitgevoerd en plat of licht hellend is, leent dat zich in principe voor een groendak met sedummatten of sedumcassettes. U kunt die matten of cassettes echter niet direct op uw dak leggen.
Vrijblijvende offerte aanvragenEen sedumdak heeft een volledig waterdichte, weersbestendige en wortelwerende onderbouw nodig. Het sedumdak zelf vormt namelijk geen waterdichte laag op uw onderdak, maar is een aanvulling op een goede dakbedekking.
Er zijn verschillende materialen waarmee u uw dak waterdicht kunt bedekken. Denk hierbij aan bitumen, PVC en EPDM-folie. Welk type dakbedekking in uw situatie het beste is, hangt af van uw dak. EPDM-folie past bijvoorbeeld heel goed op een overkapping. Een dak van een woning heeft over het algemeen veel afvoeren, pijpjes, daklichten en andere details. Op zo’n dak is bitumen als dakbedekking een betere oplossing dan bijvoorbeeld EPDM.
Als specialist in sedumdaken kunnen wij in principe op elk onderdak uit de voeten, ongeacht het soort dakbedekking dat erop ligt. Het belangrijkste is dat de dakbedekking uw dak waterdicht afsluit. Evenals het aanleggen van groendaken is ook dakbedekking een specialisme. Een groendak geeft in combinatie met de onderliggende dakbedekking meestal het beste resultaat, wanneer u voor die dakbedekking het materiaal gebruikt dat door uw dakdekker of loodgieter wordt gebruikt of geadviseerd.
Een dakbedekking van EPDM kan dus een prima onderlaag voor uw groendak vormen.
EPDM staat voor Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer. Deze kunststof behoort tot de groep van synthetische rubbers of elastomeren. EPDM wordt sinds de jaren zestig van de vorige eeuw gebruikt in o.a. de bouw en de auto-industrie. Van dit materiaal worden bijvoorbeeld afdichtingsringen, riemen, transportbanden, slangen en leidingisolatie gemaakt. In huis en tuin komen we EPDM tegen als dakbedekking en vijverfolie. De volgende eigenschappen maken EPDM geschikt als materiaal om iets te isoleren, af te dekken of af te dichten:
EPDM is een soortnaam en wordt onder verschillende merknamen op de markt gebracht. Een dakbedekking van EPDM kan brandveilig worden aangebracht, conform NEN 6050.
EPDM heeft als dakbedekking onder uw sedumdak de volgende voordelen:
Wanneer u voor een EPDM sedumdak kiest, zult u merken dat de voordelen van EPDM en groendaken elkaar versterken. EPDM heeft als materiaal al een heel lange levensduur, maar gaat in combinatie met een groendak nog langer mee. Dit komt doordat begroeiing zoals gras, vetplantjes en mos het onderliggende EPDM beschermt tegen weersinvloeden zoals regen, hagel, sneeuw en wind. Hierdoor kan een dakbedekking van EPDM wel honderd jaar worden. En dat is twee keer zo oud als de minimale levensduur van EPDM.
EPDM is als folie op rol verkrijgbaar. U rolt de folie eerst uit op uw onderdak. Zorg er hierbij voor dat de folie een stukje boven de dakrand uitsteekt. Zodat u het complete dak inclusief opstaande rand waterdicht met de folie kunt inpakken. Het overtollige deel kunt u later wegsnijden met een stanleymes. Het dak is dan kier- en naaddicht.
Voordat u de folie strak op uw dak legt, smeert u de onderkant eerst in met een speciale EPDM-lijm. Vervolgens vlakt u de folie voorzichtig uit op uw dak. Voorkom hierbij plooien en bobbels in de folie.
Wilt u meer weten over de dakbedekking die in uw situatie het beste onder uw sedumdak past? Neem dan contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!
Vrijblijvend adviesgesprek