Sedumdak en muggen; hoe zit dat?

Een sedumdak biedt vele voordelen. Dit type groendak zorgt voor een groenere en schonere omgeving. Daarnaast zorgt een sedumdak voor een verhoogde biodiversiteit. Dat betekent dat dit soort daken allerlei insecten zoals vlinders en bijen aantrekt. Maar… Hoe zit het met het aantrekken van ongedierte, zoals muggen? Groendaktotaal vertelt u hier graag meer over!

Vrijblijvende offerte aanvragen

Waarom zorgen over muggen bij een sedumdak?

Muggen

Een sedumdak is een type groendak dat uit sedum bestaat. Sedum is een soort vetplantje dat goed in staat is om vocht op te nemen. Samengevat zorgt een sedumdak ervoor dat u koeler kunt wonen, dat u in een schonere en groenere omgeving woont en dat u bijen en andere insecten helpt. De voordelen van een sedumdak zijn namelijk:

  • Een sedumdak werkt isolerend, dat houdt in dat de temperatuur en het geluid binnen worden verminderd.
  • Sedum is in staat om vocht op te nemen, dat zorgt voor een betere afvoer van regenwater.
  • Een sedumdak draagt bij aan een groener leefklimaat.
  • Het sedum beschermt uw dak waardoor uw dak een langere levensduur heeft.
  • Het groen van het sedumdak draagt bij aan de biodiversiteit.

Maar: ieder nadeel heeft z’n voordeel en men vraagt zich vaak af hoe het zit met het aantrekken van ongedierte. Heel leuk, al die bijen, vogels en vlinders op uw sedumdak, maar kan het ook té veel worden? En hoe zit het met ongedierte en muggen? Het antwoord hierop is dat dit allemaal hartstikke meevalt, mits u het sedumdak goed onderhoud.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Muggen op sedumdak als voedsel voor andere dieren

Mits u uw sedum dakbedekking goed onderhoud, is er dus vrij weinig aan de hand wat betreft overlast van muggen of andere insecten. Vergeet ook niet dat een prachtig groen dak óók vogels en andere grotere insecten zal aantrekken, die de muggen gebruiken als voedsel. Wanneer u de natuur een beetje helpt, dan helpt de natuur u óók een handje. Zorg ervoor dat vlinders en vogels op uw sedumdak de ruimte krijgen en zij zullen een groot deel van het werk voor u opknappen door muggen en ander ongedierte op te eten.

Vrijblijvende offerte aanvragen
sedumdak muggen

Zelf muggen op het sedumdak verminderen

U zal nooit kunnen voorkomen dat uw sedumdak muggen aantrekt. Wel zijn er een aantal manieren om deze irritante, zoemende beestjes te weren en te verminderen. Hoe? Door uw sedumdak goed te onderhouden. Wat u bijvoorbeeld kunt doen om de muggen op uw groendak te verminderen, is:

  • Zorg voor een goede drainage van het sedumdak. Ondanks dat sedum goed in staat is om water op te nemen, moet u ervoor zorgen dat overtollig water (bij bijvoorbeeld een plensbui) wel afgevoerd kan worden. Als dit niet gebeurd, dan blijft er namelijk een laag water op uw dak liggen en we weten allemaal dat muggen op stilstaand water afkomen. Controleer daarom ook regelmatig of uw sedumdak nog steeds bloeit en goed begroeid is, zodat de plantjes goed in staat zijn om het regenwater in zich op te nemen.
  • Om te zorgen dat u zo min mogelijk overlast ervaart van muggen, andere insecten en diertjes zoals vogels, kunt u ook elders in huis een aantal maatregelen nemen. Het plaatsen van horren bij ramen en deuren biedt hiervoor een goede oplossing. Dit zorgt ervoor dat insecten minder snel in uw woning zullen komen. Daarnaast raden wij aan om bepaalde gaten, openingen of buizen af te sluiten met een waterbestendig dichtmiddel. Dit voorkomt dat hier vogels of andere insecten in zullen gaan nestelen.
Vrijblijvende offerte aanvragen