Hoe werkt dat?

Een sedumdak maken

Een sedumdak maken wordt steeds interessanter, het is alleen zeer arbeidsintensief en tijdrovend. Vandaar dat we aanraden om kant-en-klare pakketten te gebruiken.

 

Vrijblijvende offerte aanvragen

Wat zijn de stappen om uw sedumdak te realiseren?

sedumdak maken

Groendaktotaal kan u alle benodigdheden voor een sedumdak leveren. De onderstaande uitleg gaat uit van een sedumdak in de vorm van sedummatten. Het stappenplan voor het aanbrengen van sedumcassettes kan hier op onderdelen van afwijken.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontdek de eindeloze voordelen

01
Unieke uitstraling van uw vastgoed

Unieke uitstraling van uw vastgoed

02
Zeer milieuvriendelijk

Zeer milieuvriendelijk

03
Verlengt levensduur dakbedekking

Verlengt levensduur dakbedekking

04
Geluidswerend

Geluidswerend

05
Isoleert in zomer en winter

Isoleert in zomer en winter

Stap 1: Dak voorbereiden en wortelbeschermingsfolie aanbrengen

Maak uw bestaande dak eerst bezemschoon. Controleer uw dak hierbij op beschadigingen van betonverf, teerpapier en bitumen. Repareer deze beschadigingen om uw dak waterdicht te houden of maken. Is uw dak schoon en waterdicht? Breng dan op het deel waar de sedummatten moeten komen wortelbeschermingsfolie aan. Laat de verschillende vellen 50 cm met elkaar overlappen. Vouw de folie aan de dakrand om. Omdat de folie los op het dak ligt, moet u er stenen of andere zware voorwerpen opleggen om te voorkomen dat de vellen wegwaaien. De folie beschermt uw onderdak tegen beschadiging door de wortels van de vetplanten in de sedummatten.

Sedumdak maken

Stap 2: Regenwaterafvoer voorbereiden en grindstroken aanbrengen

Grindrand

Uw groendak heeft een afbakening nodig om te voorkomen dat de sedumplanten over de dakrand groeien en uw regenwaterafvoer verstoppen. Met aluminiumprofielen en daarom heen een laagje grind vult u de ruimte tussen uw dakrand en de sedummatten op. Plaats de aluminiumprofielen met de sleuven langs de dakgoot en schuif de hoek onder de afvoerplaten. Vul vervolgens de strook tussen de dakrand en de buitenrand van de aluminiumprofielen op met 16/32 mm grind. Zorg ervoor dat de grindlaag op de wortelbeschermingsfolie ongeveer 5 cm dik is. De grindlaag moet aan de bovenkant op gelijke hoogte komen met de sedummatten.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Stap 3: Drainageplaten en substraatmaten leggen

Het resultaat van stap 2 is dat de folie op uw onderdak aan de randen is afgebakend met een laag grind. Leg nu op dit hele oppervlak tussen de grindstroken drainageplaten op de folie, met de perforatiegaten naar boven. Zorg ervoor dat de aangrenzende platen met elkaar overlappen. Maak met een mes uitsparingen in deze platen op de plekken waar de dakafvoeren komen. Liggen de drainageplaten mooi strak en gelijkmatig tussen de grindstroken? Dan kunt u nu de substraat uit zakken daar bovenop leggen. Rol die dicht tegen elkaar uit. Knip dit indien nodig op maat met een (keuken)schaar. De substraat uit zakken voorzien de sedumplanten via hun wortels van voeding.

Vrijblijvende offerte aanvragen
sedumdak maken

Stap 4: Sedummatten leggen

sedumdak maken

U kunt nu de sedummatten gaan leggen. Rol ze voorzichtig uit over de substraatmatten en snijd ze indien nodig met een snijmes of isolatiemes af. Gebruik restjes van overblijvende sedummatten om eventuele openingen of gleuven tussen de uitgerolde sedummatten op te vullen. Het resultaat van stap 4 is dat uw dak tussen de grindstroken volledig is opgevuld met een laag sedumplanten, op gelijke hoogte met het grind. De wortelbeschermingsfolie komt iets boven de dakrand uit. Snijd die folie ter hoogte van de dakrand af, maar niet te kort – voorkom dat er water overheen kan stromen. Uw sedumdak is nu klaar. U hoeft uw nieuwe groendak alleen nog periodiek te bemesten en af en toe te sproeien, na een lange periode van droogte. Vraag advies aan Groendaktotaal over het juiste soort tuinmest en de frequentie waarmee u uw sedumdak moet bemesten.