
Sedumdak maken
Duurzaamheid is in de mode. Steeds meer mensen dragen graag hun steentje bij aan een groene leefomgeving en de strijd tegen klimaatverandering. Een groendak is een mooi voorbeeld van vergroening én verduurzaming. Omdat een groendak goed isoleert, heeft u in de winter minder energie nodig om uw huis warm te houden en verbruikt u in de zomer minder energie voor verkoeling. En dat is zowel goed voor het milieu als voor uw portemonnee. Maar een groendak biedt nog meer voordelen.
De planten op uw dak filteren en zuiveren de omgevingslucht en zorgen voor een geleidelijke opvang, verdamping en afvoer van het regenwater. Ook beschermt een groendak uw onderdak tegen UV-straling, extreme temperaturen en mechanische schade. Met als resultaat dat uw dak langer meegaat. En wist u dat een groendak de biodiversiteit in uw directe omgeving vergroot, omdat dit een biotoop voor allerlei flora en fauna vormt? Of dat u met een groendak het omgevingsgeluid van o.a. industrie en verkeer absorbeert, zodat de kans op geluidsoverlast kleiner wordt?
Nog meer goed nieuws: u kunt een groendak zelf aanleggen. Wilt een onderhoudsvriendelijk groendak dat u snel en eenvoudig zelf kunt creëren en er ook al direct mooi groen uitziet? Kies dan voor een sedumdak. Een sedumdak bestaat uit vetplanten die heel goed tegen alle mogelijke weersomstandigheden kunnen en nauwelijks onderhoud nodig hebben. U kunt sedum in matten uitrollen op uw dak of in cassettes daarop aanbrengen. Zorg eerst voor een gedegen onderbouw van sedummatten of sedumcassettes. Een goede voorbereiding is het halve werk. Hierna leest u hoe u zelf in 4 stappen een sedumdak aanlegt. Wilt u hierbij persoonlijk advies? Bel of mail dan de experts van Groendaktotaal. Zij staan u graag te woord en komen indien gewenst bij u langs om uw situatie te beoordelen. Groendaktotaal kan u alle benodigdheden voor een sedumdak leveren. De onderstaande uitleg gaat uit van een sedumdak in de vorm van sedummatten. Het stappenplan voor het aanbrengen van sedumcassettes kan hier op onderdelen van afwijken.
Stap 1: dak voorbereiden en wortelbeschermingsfolie aanbrengen
Maak uw bestaande dak eerst bezemschoon. Controleer uw dak hierbij op beschadigingen van betonverf, teerpapier en bitumen. Repareer deze beschadigingen om uw dak waterdicht te houden of maken. Is uw dak schoon en waterdicht? Breng dan op het deel waar de sedummatten moeten komen wortelbeschermingsfolie aan. Laat de verschillende vellen 50 cm met elkaar overlappen. Vouw de folie aan de dakrand om. Omdat de folie los op het dak ligt, moet u er stenen of andere zware voorwerpen opleggen om te voorkomen dat de vellen wegwaaien. De folie beschermt uw onderdak tegen beschadiging door de wortels van de vetplanten in de sedummatten.
Stap 2: regenwaterafvoer voorbereiden en grindstroken aanbrengen
Uw groendak heeft een afbakening nodig om te voorkomen dat de sedumplanten over de dakrand groeien en uw regenwaterafvoer verstoppen. Met aluminiumprofielen en daarom heen een laagje grind vult u de ruimte tussen uw dakrand en de sedummatten op. Plaats de aluminiumprofielen met de sleuven langs de dakgoot en schuif de hoek onder de afvoerplaten. Vul vervolgens de strook tussen de dakrand en de buitenrand van de aluminiumprofielen op met 16/32 mm grind. Zorg ervoor dat de grindlaag op de wortelbeschermingsfolie ongeveer 5 cm dik is. De grindlaag moet aan de bovenkant op gelijke hoogte komen met de sedummatten.
Stap 3: drainageplaten en substraatmatten leggen
Het resultaat van stap 2 is dat de folie op uw onderdak aan de randen is afgebakend met een laag grind. Leg nu op dit hele oppervlak tussen de grindstroken drainageplaten op de folie, met de perforatiegaten naar boven. Zorg ervoor dat de aangrenzende platen met elkaar overlappen. Maak met een mes uitsparingen in deze platen op de plekken waar de dakafvoeren komen. Liggen de drainageplaten mooi strak en gelijkmatig tussen de grindstroken? Dan kunt u nu de substraat uit zakken daar bovenop leggen. Rol die dicht tegen elkaar uit. Knip dit indien nodig op maat met een (keuken)schaar. De substraat uit zakken voorzien de sedumplanten via hun wortels van voeding.
Stap 4: sedummatten leggen
U kunt nu de sedummatten gaan leggen. Rol ze voorzichtig uit over de substraatmatten en snijd ze indien nodig met een snijmes of isolatiemes af. Gebruik restjes van overblijvende sedummatten om eventuele openingen of gleuven tussen de uitgerolde sedummatten op te vullen. Het resultaat van stap 4 is dat uw dak tussen de grindstroken volledig is opgevuld met een laag sedumplanten, op gelijke hoogte met het grind. De wortelbeschermingsfolie komt iets boven de dakrand uit. Snijd die folie ter hoogte van de dakrand af, maar niet te kort - voorkom dat er water overheen kan stromen. Uw sedumdak is nu klaar. U hoeft uw nieuwe groendak alleen nog periodiek te bemesten en af en toe te sproeien, na een lange periode van droogte. Vraag advies aan Groendaktotaal over het juiste soort tuinmest en de frequentie waarmee u uw sedumdak moet bemesten.