Alles over een kant-en-klaar sedumdak

Een sedumdak zo kant-en-klaar voor u!

Wist u dat de aanleg van een groendak niet meer tijd hoeft te kosten dan die van een traditioneel grijs dak? De vergelijking met de aanleg van een tuin rond uw woning gaat gelukkig niet op. Daar kunt u heel wat arbeidzame dagen zoet mee zijn. Zoals ook de aanleg van een daktuin een arbeidsintensief karwei is. Een sedumdak is echter geen daktuin, maar een mooie duurzame, groene bekleding van uw dak die zowel qua aanleg als onderhoud veel minder tijd kost dan een daktuin.

Heeft u niet de tijd of de groene vingers om zelf een groendak aan te leggen? Kies dan voor een kant-en-klaar sedumdak van Groendaktotaal uit onze webshop!

Kant-en-klaar sedumdak

Waar bestaat zo’n kant-en-klaar sedumdak uit?

sedumdak combinatiepakket

Zo’n dak bestaat uit matten met verschillende soorten vetplanten die elk op hun beurt in een ander jaargetijde bloeien. U hoeft de matten alleen maar uit te rollen op uw onderdak en klaar is uw duurzame groendak. Om van uw groendak een succes te maken, is het wel belangrijk dat de onderbouw in orde is. Wilt u weten of het onderdak van uw huis of schuur geschikt is voor een kant-en-klaar sedumdak en wat er verder nog aan uw dakopbouw moet gebeuren? Vraag dan advies aan de specialisten van Groendaktotaal.

Bekijk alle groendakpakketten

De opbouw van een kant-en-klaar sedumdak

Een sedumdak heeft een relatief laag gewicht. Wanneer uw bestaande grijze onderdak nog in goede staat is, zijn er aan die dakconstructie meestal geen aanpassingen nodig om een sedumdak te kunnen dragen. Het is wel belangrijk dat de regenwaterafvoer van uw dak goed functioneert. Zodra het sedumdak eenmaal op uw huis of schuur ligt, is het lastig om de dakgoten en regenpijpen nog aan te passen. Dat kunt u beter doen voordat u uw groendak aanlegt.

Bekijk alle groendakpakketen
Sedumdak constructie - stap 7

Geen enkel groendak kan direct bovenop een grijs dak van bijvoorbeeld bitumen worden aangelegd. Dat is bij een daktuin niet anders dan bij een kant-en-klaar sedumdak. De dakopbouw van een sedumdak bestaat uit de volgende lagen:

  • dakschermvlies – beschutting Het dakleer zorgt ervoor dat uw bestaande grijze dak, waarop uw nieuwe sedumdak moet komen, waterdicht is. Dakleer reageert echter op temperatuurschommelingen. Bij een temperatuurstijging zet het dakleer uit en bij een temperatuurdaling krimpt het dakleer. Hierdoor is dakleer geen goede onderlaag voor een groendak. Door een dakschermvlies bovenop het dakleer aan te leggen, gaat u de natuurlijke reactie van het dakleer op temperatuurschommelingen tegen. Het dakschermvlies vormt hiermee de eerste laag in de onderbouw van uw groendak.
  • drainagelaag – de noppen Vetplanten kunnen via hun bladeren veel regenwater opnemen en vasthouden. Het regenwater dat niet door de vetplanten op uw groendak wordt opgenomen, verdampt of zakt geleidelijk naar beneden. Om dit regenwater af te kunnen voeren naar de dakgoot, heeft u als tweede laag in de onderbouw van uw groendak een drainagelaag nodig. Dit is een mat waarvan het uiterlijk veel weg heeft van de noppenstructuur zoals die ook op schoenzolen voorkomt. Deze noppenmat voert het overtollige water van uw groendak af naar de dakgoot en komt direct bovenop het dakschermvlies.
  • wortelwerend filtervlies De derde laag in de onderbouw van uw groendak is een wortelwerend filtervlies. Dit vlies voorkomt dat uw drainagelaag verstopt raakt met voedingsdeeltjes uit de substraatbodem. Ook voorkomt het vlies dat de wortels van de vetplantjes door uw drainagelaag heen groeien. Het wortelwerend vlies zorgt er dus voor dat de waterafvoer op uw groendak goed blijft functioneren. Zoals het dakschermvlies uw dakleer beschermt, zo beschermt dit wortelwerend vlies uw drainagelaag.
  • substraatbodem – verankerende voeding Evenmin als welk ander plantaardig materiaal dan ook, kunnen ook vetplantjes niet zonder voeding. Groendaktotaal levert samen met de sedummatten een bijbehorende substraatbodem. Deze laag (tuin)aarde bevat voedingsstoffen, water en zuurstof voor de vetplantjes en zorgt ervoor dat die hun wortels goed in die bodem kunnen verankeren.
  • vegetatielaag – kleur kiezen. De vegetatielaag bestaat uit de planten die u voor de begroeiing en aankleding van uw groendak zelf uitkiest. Denk hierbij aan mossen, kruiden, grassen en vetplanten. Bij Groendaktotaal kunt u kiezen uit 10 tot 12 soorten vetplanten (sedum). Wij leveren die in de vorm van kant-en-klare sedummatten bij u aan. Onze sedummatten zijn op het moment van levering of plaatsing al voor 90% dichtgegroeid.

Ontdek de eindeloze voordelen

01
Unieke uitstraling van uw vastgoed

Unieke uitstraling van uw vastgoed

02
Zeer milieuvriendelijk

Zeer milieuvriendelijk

03
Verlengt levensduur dakbedekking

Verlengt levensduur dakbedekking

04
Geluidswerend

Geluidswerend

05
Isoleert in zomer en winter

Isoleert in zomer en winter

Dakopbouw is niet meer zo ingewikkeld

U ziet dat de dakopbouw van een groendak niet zo ingewikkeld is. De onderbouw bestaat uit vier lagen. Voor elke laag kunt u het benodigde materiaal kant-en-klaar bij Groendaktotaal bestellen. De vegetatielaag met de eigenlijke begroeiing (de vijfde laag) leveren wij eveneens kant-en-klaar aan, wanneer u voor sedummatten kiest.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een kant-en-klaar sedumdak op uw huis of schuur? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

Constructie van sedumdak