Wij leggen het uit!

Hoe moet je een sedumdak bemesten

In vergelijking met een daktuin heeft een sedumdak maar weinig onderhoud nodig. Een sedumdak bestaat uit vetplanten en die zijn erg robuust. Ze overleven in alle mogelijke weersomstandigheden en hebben maar heel weinig water nodig. U hoeft het sedum daarom alleen vlak na de aanleg en bij grote droogte water te geven. Mest bijvoeren is in de meeste gevallen evenmin nodig.

Hierna kunt u meer lezen over het onderhoud en de bemesting van een sedumdak. Twijfelt u over het onderhoud van uw sedumdak? Vraag dan advies aan de specialisten van Groendaktotaal. Zij kunnen u ook voorzien van de juiste meststof.

Neem contact op

Ontdek de eindeloze voordelen

01
Unieke uitstraling van uw vastgoed

Unieke uitstraling van uw vastgoed

02
Zeer milieuvriendelijk

Zeer milieuvriendelijk

03
Verlengt levensduur dakbedekking

Verlengt levensduur dakbedekking

04
Geluidswerend

Geluidswerend

05
Isoleert in zomer en winter

Isoleert in zomer en winter

Onderhoud sedumdak

onderhoud sedumdak

Natuurlijk heeft een groendak meer onderhoud nodig dan een grijs dak zonder enige begroeiing. Denk bijvoorbeeld aan wortels die de afvoer van hemelwater verhinderen. Of aan mosvorming die u met kalk kunt bestrijden, aan open plekken die u opnieuw moet inzaaien en aan woekerende planten die u moet verwijderen. Een sedumdak heeft het volgende onderhoud nodig:

  • Verwijder twee keer per jaar eventueel onkruid; Als gevolg van biologische resten van bomen en planten in de omgeving kan er onkruid tussen de sedumplanten gaan groeien. Uiteraard is de kans hierop in een groene en bosrijke omgeving groter dan in een stedelijke omgeving met weinig groen in de buurt.
  • Knip sedum dat over de dakranden groeit bij; De vetplanten kunnen over de randen van het dak doorgroeien. Knip de bladeren dan bij de dakrand af.
  • Maak de regenwaterafvoer regelmatig schoon; Er kunnen bladeren, substraatkorrels of stukjes sedum in de regenpijp terechtkomen. Haal die weg om te voorkomen dat ze de afvoer van regenwater blokkeren. Controleer om dezelfde reden regelmatig of de regenwaterafvoer nog goed functioneert. Plaats eventueel een boldraadrooster op het gat van uw regenpijp om te voorkomen dat er substraat of andere materiaal van uw sedumdak in komt.
  • Vul indien nodig het substraat bij met nieuwe tuinaarde; Controleer de randen van uw sedumdak op de hoeveelheid substraat. Is de laag tuinaarde daar erg dun of misschien op bepaalde plaatsen zelfs helemaal verdwenen? Vul die plekken dan bij met nieuwe tuinaarde.
Vrijblijvende offerte aanvragen

Bemesting van een sedumdak

In de uitleg over het onderhoud van uw sedumdak is informatie over bemesting bewust weggelaten. In principe hoeft een sedumdak namelijk niet te worden bemest. Dit geldt in ieder geval wanneer de substraatlaag onder de vetplantjes minimaal vijf centimeter dik is. Maar wanneer die laag in uw geval uit substraatplaten van steenwol bestaat, is er twee á drie keer per jaar bemesting nodig. Gebruik hiervoor een langzaam werkende meststof en voer uw sedum daarmee alleen bij in het voorjaar, bij regenachtig weer.

Er is speciaal groendakvoer op de markt. Dit is meststof met een speciaal omhulsel. Dit omhulsel reageert op de temperatuur en het vochtgehalte op het groendak en reguleert daarmee de afgifte van de meststof. Deze gereguleerde afgifte van meststof voorkomt dat deze voeding via de substraatlaag van het groendak wordt uitgespoeld. Deze langzaam werkende meststof kan elk seizoen worden toegediend. De samenstelling van de voedingsstoffen in het groendakvoer is afgestemd op de vegetatie van uw groendak. Denk hierbij aan sedum, grassen en kruiden of een combinatie van deze soorten vegetatie.

Uit onderzoek blijkt dat met groendakvoer bemestte en bijgevoerde groendaken een betere dekkingsgraad met begroeiing hebben. Hierdoor lopen deze groendaken minder kans op erosie, onkruid en uitval.

Om mosvorming in uw groendak tegen te gaan, is een groendakvoer met tegenmos beschikbaar.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een sedumdak op uw huis? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

sedumdak bemesten