• groendak-totaal-001
  • groendak-totaal-003
  • groendak-totaal-002
  • groendak-totaal-004
  • Een natuurlijke leefomgeving
    door een kwalitatief hoogwaardig
    sedumdak

  • Uw groendak snel,
    goedkoop en eenvoudig
    laten aanleggen

  • Een groendak / sedumdak is,
    een mooie manier om uw
    leefomgeving te verbeteren

  • Een groendak is
    pas interessant als
    het betaalbaar is

  • Uw groendak snel en eenvoudig aan laten leggen
  • Uw 
sedumdak snel en eenvoudig aan laten leggen
  • Uw groendak snel en eenvoudig aan laten leggen

  • Uw sedumdak snel en eenvoudig aan laten leggen

Sedumdak bemesten

In vergelijking met een daktuin heeft een sedumdak maar weinig onderhoud nodig. Een sedumdak bestaat uit vetplanten en die zijn erg robuust. Ze overleven in alle mogelijke weersomstandigheden en hebben maar heel weinig water nodig. U hoeft het sedum daarom alleen vlak na de aanleg en bij grote droogte water te geven. Mest bijvoeren is in de meeste gevallen evenmin nodig.

Hierna kunt u meer lezen over het onderhoud en de bemesting van een sedumdak. Twijfelt u over het onderhoud van uw sedumdak? Vraag dan advies aan de specialisten van Groendaktotaal. Zij kunnen u ook voorzien van de juiste meststof.

Offerte aanvragen

Onderhoud sedumdak

Natuurlijk heeft een groendak meer onderhoud nodig dan een grijs dak zonder enige begroeiing. Denk bijvoorbeeld aan wortels die de afvoer van hemelwater verhinderen. Of aan mosvorming die u met kalk kunt bestrijden, aan open plekken die u opnieuw moet inzaaien en aan woekerende planten die u moet verwijderen. Een sedumdak heeft het volgende onderhoud nodig:

  • Verwijder twee keer per jaar eventueel onkruid; Als gevolg van biologische resten van bomen en planten in de omgeving kan er onkruid tussen de sedumplanten gaan groeien. Uiteraard is de kans hierop in een groene en bosrijke omgeving groter dan in een stedelijke omgeving met weinig groen in de buurt.
  • Knip sedum dat over de dakranden groeit bij; De vetplanten kunnen over de randen van het dak doorgroeien. Knip de bladeren dan bij de dakrand af.
  • Maak de regenwaterafvoer regelmatig schoon; Er kunnen bladeren, substraatkorrels of stukjes sedum in de regenpijp terechtkomen. Haal die weg om te voorkomen dat ze de afvoer van regenwater blokkeren. Controleer om dezelfde reden regelmatig of de regenwaterafvoer nog goed functioneert. Plaats eventueel een boldraadrooster op het gat van uw regenpijp om te voorkomen dat er substraat of andere materiaal van uw sedumdak in komt.
  • Vul indien nodig het substraat bij met nieuwe tuinaarde; Controleer de randen van uw sedumdak op de hoeveelheid substraat. Is de laag tuinaarde daar erg dun of misschien op bepaalde plaatsen zelfs helemaal verdwenen? Vul die plekken dan bij met nieuwe tuinaarde.

Bemesting sedumdak

In de uitleg over het onderhoud van uw sedumdak is informatie over bemesting bewust weggelaten. In principe hoeft een sedumdak namelijk niet te worden bemest. Dit geldt in ieder geval wanneer de substraatlaag onder de vetplantjes minimaal vijf centimeter dik is. Maar wanneer die laag in uw geval uit substraatplaten van steenwol bestaat, is er twee á drie keer per jaar bemesting nodig. Gebruik hiervoor een langzaam werkende meststof en voer uw sedum daarmee alleen bij in het voorjaar, bij regenachtig weer.

Er is speciaal groendakvoer op de markt. Dit is meststof met een speciaal omhulsel. Dit omhulsel reageert op de temperatuur en het vochtgehalte op het groendak en reguleert daarmee de afgifte van de meststof. Deze gereguleerde afgifte van meststof voorkomt dat deze voeding via de substraatlaag van het groendak wordt uitgespoeld. Deze langzaam werkende meststof kan elk seizoen worden toegediend. De samenstelling van de voedingsstoffen in het groendakvoer is afgestemd op de vegetatie van uw groendak. Denk hierbij aan sedum, grassen en kruiden of een combinatie van deze soorten vegetatie.

Uit onderzoek blijkt dat met groendakvoer bemestte en bijgevoerde groendaken een betere dekkingsgraad met begroeiing hebben. Hierdoor lopen deze groendaken minder kans op erosie, onkruid en uitval.

Om mosvorming in uw groendak tegen te gaan, is een groendakvoer met tegenmos beschikbaar.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een sedumdak op uw huis? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

huis met groendak

mogelijkheden

Uw groendak snel en eenvoudig laten aanleggen

Een groendak / sedumdak is, een mooie manier om uw leefomgeving te verbeteren. Er zijn diverse mogelijkheden: een groendak op uw tuinhuis, uw aanbouw of huis. Het is dus een tuin creëren op een plek waar geen tuin is. Stelt u zich eens voor, een groendak dat afhankelijk van het seizoen en de omstandigheden een fleurige deken vormt, in alle mogelijke kleuren. En dat op uw dak! Groendaktotaal helpt u, door van ons vakmanschap en goede betaalbaarheid, deze droom te verwezenlijken. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel, of het nu gaat om een afdak van 10 m2 of een renovatieproject van 1.000 m2.

Meer weten?

Wij leveren degelijke, veilige en kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Wij geven in onze offertes altijd vaste prijzen af zonder stelposten. Hierdoor geen verrassingen achteraf of tussentijds.

groendak

Met een groendak levert u een bijdrage aan het milieu, bespaart u energie en geeft u uw woning een meerwaarde. En dit zijn nog maar enkele van de vele voordelen van een groendak. Om die voordelen te realiseren moet een groendak zo goed mogelijk bij en op uw woning passen. Groendaktotaal levert een totaalconcept op basis van maatwerk. Dit betekent dat het dak naadloos op uw woning past en deskundig wordt aangelegd, inclusief de onderbouw. Zodat u er zelf geen omkijken naar heeft. Het aanleggen van een groendak is een vak. De vakmensen van Groendaktotaal adviseren u graag over de mogelijkheden.

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak waarop vegetatie groeit. En dan niet spontaan als gevolg van verwaarlozing, zoals onkruid, maar als een bewust aangelegde daktuin. Zo’n daktuin is een groene, duurzame en milieuvriendelijke uitbreiding voor traditionele dakbedekking zoals dakpannen of bitumen. Een dak leent zich niet voor elke willekeurige vorm van vegetatie. Een dak kan erg warm worden, dus de beplanting moet goed tegen hoge temperaturen kunnen. Ook mag de biotoop het (onder)dak niet te zwaar belasten. Daarom worden groene daken meestal beplant met vetplantjes (sedum). Vetplantjes zijn licht en kunnen goed tegen de warmte. Een dak van sedum blijft het hele jaar mooi groen. In de zomer trekken de bloeiende vetplantjes veel bijen aan. Behalve met sedum kan een groendak ook worden aangelegd met kruidige planten zoals grassen en bloemen. De meeste groene daken hebben een omvang van enkele tientallen vierkante meters. In sommige steden zijn op daken van grote gebouwen complete stadsparken aangelegd. Zo ligt er op een winkelcentrum in Rotterdam een dakpark van maar liefst 80 duizend vierkante meter.

Geniet van de bijen en vlinders op uw sedumdak

Geniet van de bijen en vlinders op uw sedumdakMet een groendak levert u een waardevolle bijdrage aan de biodiversiteit van uw directe leefomgeving. Niet alleen omdat u planten op uw dak laat groeien, maar ook omdat een groendak insecten zoals bijen en vlinders aantrekt.

Sedum is een drachtplant voor bijen en vlinders. Vetplanten leveren deze insecten nectar en stuifmeel. Met een sedumdak van Groendaktotaal creëert u een nieuwe biotoop op uw perceel. Zodat u in de tuin kunt genieten van de zoemende bijen en fladderende vlinders die op uw sedumdak afkomen.



Welke voordelen biedt een groendak?

Een groendak biedt veel voordelen.

  • Een groendak isoleert goed.
    Een groendak koelt en kan de binnentemperatuur met maar liefst 5 graden verlagen. Op een traditioneel plat dak kan de temperatuur in de zomer oplopen tot wel 70 graden Celsius. Met vetplantjes op uw dak komt die temperatuur niet hoger dan zo’n 37 graden. In de winter beschermt de dikke beplantingslaag van een groendak uw huis tegen de kou.
  • Een groendak gaat de opwarming van steden tegen.
    Een groendak van bijvoorbeeld sedum verdampt de warmte of zweet die uit. Het geeft de warmte als het ware terug aan de natuur. Dit in tegenstelling tot het vele beton en steen die de hitte vasthouden en de steden daarmee – mede als gevolg van de klimaatverandering – steeds verder opwarmen. Groene daken zijn dus een manier om de opwarming van steden en daarmee van het klimaat tegen te gaan.
  • Een groendak beperkt de overlast van overtallig water.
    Ons klimaat wordt niet alleen warmer, maar ook natter. In steden is steeds minder groen beschikbaar om hemelwater geleidelijk op te nemen en vast te houden. Met een overbelast rioolstelsel en wateroverlast als gevolg. Een groendak houdt jaarlijks 60 tot 80 procent meer water vast dan een bitumen dak. Met een groendak verkleint u de kans op wateroverlast op uw eigen perceel en in uw directe omgeving.
  • Een groendak zuivert water en lucht.
    Onderzoek toont aan dat groene daken in staat zijn om 95% van cadmium, koper en lood en 16% zink uit water op te nemen. Een groendak filtert niet alleen vervuild regenwater, maar ook fijn stof en CO2 uit de omgevingslucht.
  • Een groendak draagt bij aan biodiversiteit.
    De beplanting van groene daken trekt insecten zoals bijen, zweefvliegen, kevers en spinnen aan. Vooral daken met een kruidige vegetatie dragen bij aan biodiversiteit. Op die manier werkt een groendak mee aan het behoud of herstel van bedreigde planten en dieren.
  • Een groendak werkt geluidsisolerend.
    De biomassa op een groendak dempt het geluid. Hoe dikker de laag groen op het dak, hoe minder geluid er via uw dak uw huis binnen kan komen.
  • Een groendak verbetert het leefklimaat in stedelijk gebied.
    Met een groendak brengt u een stukje natuur terug in de stad. En dat is tussen al het steen en beton van het stedelijk gebied geen overbodige luxe.
  • Een groendak gaat langer mee.
    Een groendak is in meer opzichten duurzaam. Het draagt namelijk niet alleen bij aan de verduurzaming van het klimaat en de leefomgeving, maar gaat ook nog eens langer mee. De levensduur van de dakbedekking wordt met zo'n 1,5 tot 2 keer verlengd. Daarvoor zal er wel een goede waterdichte dakbedekking als basis aanwezig moeten zijn.
  • Een groendak biedt mogelijkheden voor voedselproductie.
    Eten van uw eigen dak. Dit kan wanneer u groente op uw dak verbouwt. Een mooie uitkomst wanneer uw achtertuin hier geen ruimte voor biedt.
  • Een groendak vermeerdert de waarde van uw woning.
    Duurzaamheid is ‘hot’ en energiebesparing een ‘must’. Alleen al om die redenen worden woningen (en andere gebouwen) met een groendak naar verwachting steeds meer waard.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een groendak op uw huis? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

Waarom Groendaktotaal?

  • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
  • Vakbekwaam dak- en gevelbegroeiing
  • Voor alle soorten daken een goede oplossing
  • Een goede partner voor totale dakrenovatie
  • De klant staat centraal
  • Groendaktotaal, het adres voor een groendak, sedumdak, sedum dakbedekking of sedummatten

Contactgegevens

Groendaktotaal
Schippersweg 2
7448 RT Haarle
info@groendaktotaal.nl