• groendak-totaal-007
 • groendak-totaal-006
 • groendak-totaal-008
 • groendak-totaal-005
 • Home
 • Sedumdak aanleggen

SEDUMDAK AANLEGGEN

Wilt u een sedumdak aanleggen maar weet u niet precies hoe dit moet? Groendaktotaal heeft het voor u uitgewerkt! Een sedumdak aanleggen is een proces wat zorgvuldig uitgevoerd moet worden. Mocht u dit zelf willen doen hebben wij voor u een handleiding uitgewerkt waardoor u vlot uw groendak hebt aangelegd.

Het levert u de volgende voordelen op:

 • Verbeterde isolatie
 • Geleidelijke waterafvoer
 • Zuivert de lucht

Volg de volgende stappen zorgvuldig zodat u gemakkelijk uw sedumdak kan aanleggen.

 1. Is het sedumdak geschikt voor uw project
 2. Is er een vergunning benodigd?
 3. Schaf alle benodigdheden aan
 4. Maak het bestaande dak schoon
 5. Dek de regenpijp af
 6. Breng het folie aan
 7. Breng de drainage aan
 8. Breng het filtervlies aan
 9. Breng het daksubstraat aan
 10. Breng het Sedum aan

STAP 1: Is het sedumdak geschikt voor uw project

Een sedumdak is gemiddeld 50 tot 70 kilo per vierkante meter. Dit is relatief licht, daardoor is het voordeel dat er geen veranderingen hoeven in de bestaande dakconstructie. Een kanttekening is dat het dak niet schuiner mag zijn dan 45 graden. Dit kan namelijk negatief werken op het sedum en het kan zorgen verzakking naar beneden van de sedumcassettes en sedummatten. Daken welke niet geschikt zijn voor een sedumdak zijn:

 • Een dak van dakpannen, deze vormen geen stabiele en vlakke ondergrond voor de sedummatten.
 • Kunststof, deze kunnen het niet dragen.

Stap 2: Is er een vergunning benodigd?

Is het aan te leggen sedumdak meer dan 200 kilo per vierkante meter? Dan zult u een bouwvergunning moeten aanvragen. Dit zelfde geldt als de substraatlaag dikker dan 20 centimeter is. Normaal gesproken is het dus niet nodig om een vergunning aan te vragen. Zolang bovenstaande het ze maar onder de afgesproken dikte en kilo komen. Bij Groendaktotaal zijn de waarden in 90% van de gevallen lager, waardoor dit goed moet komen. Zeker weten, schroom dan niet om het op te vragen bij uw contactpersoon.

STAP 3: SCHAF ALLE BENODIGDHEDEN AAN

Een sedumdak bestaat altijd uit de volgende lagen:

De substraatlaag moet vier centimeter dik zijn wanneer u sedummatten aanlegt en zes centimeter dik wanneer u losse planten aanbrengt. Zodra u alle benodigdheden klaar heeft liggen, kunt u beginnen me de aanleg van uw groendak. Pas hierbij het volgende stappenplan toe.

Stap 4: Maak het bestaande dak schoon.

Door dit volledig schoon te hebben zal het sedumdak gemakkelijker aan te leggen zijn en vermindert de kans op lekkages kleiner. 

Stap 5: Dek de regenpijp af

Om opstoppingen te voorkomen zal er een boldaadrooster op de regenpijp moeten komen. Plaats grof grind in een strook rond dit rooster, zodat het substraat er niet in kan spoelen. Eventueel kan er ook nog een bladvanger geplaatst worden om te voorkomen dat bladeren of eventueel dode plantjes in de regenpijp blijven zitten.

Stap 6: Breng het folie aan

We gaan starten met het daadwerkelijk aanleggen van het sedumdak! Rol als eerste stap van de sedum dakbedekking het beschermfolie uit op het dak en knip dit vlies zonodig met een schaar op maat.

Stap 7: Breng de drainage aan

Rol de drainage rol uit, knip het op maat met een schaar. Leg dit over het folie heen.

Stap 8: Breng het filtervlies aan

Rol het filtervlies uit en knip deze, net zoals het folie en de drainagerol, op maat. Leg deze over de Drainage heen.

Stap 9: Breng het daksubstraat aan

Verdeel het substraat zo gelijkmatig mogelijk over het dak. Gebruik hierbij geen (scherp) gereedschap om beschadiging van het dak te voorkomen.

Stap 10: Breng het sedum aan

Heeft u planten, dan poot u deze in het substraat, heeft u een vegetatiemat, dan rolt u die uit over het substraat. Besproei daarna het substraat lichtjes met water zodat het vocht op kan slaan. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een sedumdak op uw huis? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

EXTRA TIP: KIES de juiste SEDUMPLANTEN UIT

Er zijn veel soorten sedumplanten waarmee u een prachtig bloeiend sedumdak aan kunt leggen. Van de tweehonderdvijftig soorten sedumplanten zijn er zeker vijftig voor dit doel geschikt. Groendaktotaal verwerkt meestal de volgende zes soorten sedumplanten in een sedummat:

 1. Sedum acre
 2. Sedum album Coral Carpet
 3. Sedum hispanicum
 4. Sedum lydium
 5. Sedum oreganum Sedum sexangulare.

Elke soort bloeit ongeveer 5 weken waardoor ze elkaar blijven versterken. Daardoor krijgt uv an april tot en met september een prachtig sedumdak. Heeft u verder nog hulp nodig bij het sedumdak aanleggen? Neem gerust contact met ons op, want we denken graag mee.

Meer weten?

Wij leveren degelijke, veilige en kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Wij geven in onze offertes altijd vaste prijzen af zonder stelposten. Hierdoor geen verrassingen achteraf of tussentijds.

Waarom Groendaktotaal?

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Vakbekwaam dak- en gevelbegroeiing
 • Voor alle soorten daken een goede oplossing
 • Een goede partner voor totale dakrenovatie
 • De klant staat centraal
 • Groendaktotaal, het adres voor een groendak, sedumdak, sedum dakbedekking of sedummatten

Contactgegevens

Groendaktotaal
Schippersweg 2
7448 RT Haarle
info@groendaktotaal.nl