Binnen 1 dag uw persoonlijke offerte

Sedum op houten dak

U draagt graag bij aan een groene en duurzame leefomgeving en overweegt daarom een groendak aan te laten leggen. Maar u twijfelt of het houten onderdak van uw huis of schuur het gewicht van zo’n groendak aan kan en of dat wel bestand is tegen de wortels van de beplanting. Dan hebben we goed nieuws voor u: een groendak kan in principe op elk willekeurig onderdak, mits de constructie maar stevig genoeg is. Het materiaal van uw onderdak doet er niet zoveel toe.

Vrijblijvende offerte aanvragen
Sedumdak houten dak

Verschillende sedumdaken

De zorgvuldige opbouw van een sedumdak zorgt er bovendien voor dat de planten wortel kunnen schieten zonder uw onderdak te beschadigen en tegelijkertijd voldoende water krijgen. Er zijn wel grote verschillen tussen intensieve en extensieve groendaken. Die verschillen zijn van invloed op de eisen die het sedumdak aan uw onderdak stelt. Daarom gaan we hierna eerst op die verschillen in. Daarna lichten we de opbouw van een extensief groendak toe. Voor meer vrijblijvend advies kunt u terecht bij Groendaktotaal, uw specialist in extensieve groendaken zoals sedumdaken.

Sedum op een houten dak

Intensief of extensief groendak op uw houten dak?

Houten dak sedumdak

Een extensief groendak is eigenlijk gewoon uw achtertuin op uw dak. U heeft dan ervaring met snoeien, onkruid wieden en sproeien. Dat zult u ook op het dak van uw huis of schuur moeten doen wanneer u voor een intensief groendak kiest.

Extensieve groendaken vergen veel minder onderhoud dan intensieve groendaken. Ze bestaan meestal uit sedum (vetplanten) en worden dan sedumdaken genoemd. Soms zijn de vetplanten op een extensief groendak vermengd met grassen, kruiden en mossen. U hoeft vetplanten niet te snoeien en meestal ook geen water te geven. Alleen in extreem droge periodes kan het nodig zijn om ze te sproeien. En er groeit ook geen onkruid tussen het sedum.

Om de planten, struiken en bomen van een extensief groendak voldoende wortel te laten schieten en voeding te geven moet u op uw onderdak een dikke laag tuinaarde aanbrengen. Een sedumdak daarentegen krijgt u in kant en klare cassettes of matten aangeleverd, inclusief tuinaarde.

Ontdek de eindeloze voordelen

01
Unieke uitstraling van uw vastgoed

Unieke uitstraling van uw vastgoed

02
Zeer milieuvriendelijk

Zeer milieuvriendelijk

03
Verlengt levensduur dakbedekking

Verlengt levensduur dakbedekking

04
Geluidswerend

Geluidswerend

05
Isoleert in zomer en winter

Isoleert in zomer en winter

Hoe is de opbouw van een sedum op een houten dak?

Een groendak is opgebouwd uit een substraatlaag (voedingslaag) met beplanting en daaronder een drainagelaag, een wortelwerende laag en een waterdichte laag. Die opbouw is op een houten dak niet anders dan op een grijs dak van beton of bitumen. Door uw groendak op deze manier zorgvuldig op uw houten dak op te bouwen, kan dat dak goed functioneren en beschermt u de dakbedekking.

Sedumdak zelf leggen? Volg dan de volgende stappen:

Groen dak op houten dak
  1. Onderzoek uw onderdak Is uw dak sterk genoeg om het sedumdak te dragen en is de constructie ervan in orde? Raadpleeg bij twijfel een adviseur van Groendaktotaal.
  2. Maak uw onderdak schoon Verwijder bladeren, mossen, modder, losliggende voorwerpen en ander (groen)afval van uw dak en voer eventuele reparaties uit.
  3. Breng een wortelwerende doek aan Zo’n antiworteldoek is een folie dat het dak beschermt tegen de wortels van de planten van jouw sedumdak.
  4. Controleer of plaats de regenwaterafvoer Controleer de werking van de dakgoot en regenpijp(en) en maak de dakgoot schoon. Zet een boldraadrooster in de afvoer van de regenpijp(en) en maak zonodig eerst het gat van die afvoer groter. Breng vervolgens rond de regenpijp(en) ongeveer 30×30 centimeter grof grind aan. Het grind filtert het regenwater van allerlei deeltjes uit het sedumdak. Maak het grind minimaal één keer per jaar schoon om verstopping van de waterafvoer te voorkomen.
  5. Plaats de drainageplaten De drainageplaten zorgen voor een geleidelijke opname en afvoer van het regenwater dat door uw groendak spoelt. Hierdoor kunnen uw planten niet verzuipen in het overtollige regenwater. Sedumplanten bijvoorbeeld kunnen slechter tegen een te veel aan water dan tegen een tijd zonder water.
  6. Verdeel het substraat over de drainageplaten Substraat is de voedingsbodem voor de planten van uw sedumdak. Verdeel dit substraat gelijkmatig over de drainageplaten. Om het substraat op zijn plek te houden kun je tussen de dakrand en het substraat grind aanbrengen.
  7. Breng de vegetatie aan. Die vegetatie kan uit losse planten bestaan, die u zelf in de substraat poot. Maar ook uit sedummatten die u zo over het substraat uit kunt rollen. Geef de vegetatie in de eerste weken zonodig water.