• groendak-totaal-008
 • groendak-totaal-006
 • groendak-totaal-007
 • groendak-totaal-005

Plat sedumdak

Een groendak of vegetatiedak is mogelijk op zowel platte, hellende als ronde daken. Groendaktotaal is gespecialiseerd in het aanleggen van sedumdaken. De vetplantjes van een sedumdak hebben maar een dunne substraatlaag nodig. Daarom kan een sedumdak ook op hellende daken worden toegepast. De vegetatie van een intensief begroeid dak zoals een daktuin met bomen heeft een dikke laag aarde nodig. Een daktuin is daarom in tegenstellig tot een sedumdak alleen op een plat dak mogelijk.

Plat sedumdak

Een plat dak leent zich het beste voor een groene dakbedekking. Dan hoeven er geen voorzieningen te worden getroffen om het verschuiven van de vegetatielaag te voorkomen.

Een sedumdak van Groendaktotaal kent een vaste opbouw met verschillende lagen die voor een goede regenwaterafvoer zorgen en uw platte dak zowel isoleren als beschermen.

Offerte aanvragen

Groen plat dak

Een groendak is de verzamelterm voor alle daken met vegetatie erop, ongeacht hoe het dak er verder precies uit ziet. Een belangrijk onderscheid is dat tussen intensief en extensief begroeide daken.

Een intensief begroeid dak heeft een ‘zware’ vegetatie zoals struiken en/of bomen die veel aarde en water nodig hebben. Net als in uw achtertuin heeft die vegetatie als aanvulling op het regenwater in een droge periode kunstmatige bevloeiing nodig. Een intensief begroeid dak is ook onderhoudsintensief. Vergelijk het onderhoud van zo’n dak maar met dat van een weelderig begroeide tuin. Een intensief begroeid dak wordt niet voor niets een daktuin genoemd.

In tegenstelling tot een intensief begroeid dak heeft een extensief begroeid dak veel minder onderhoud nodig. Een dunne substraatlaag is voldoende om de lichte vegetatie van een extensief begroeid dak wortel te laten schieten, vast te houden en te voeden. Die vegetatie bestaat meestal uit planten en kruiden zoals mossen en sedum. Deze vegetatie kan op alleen regenwater prima overleven. Kunstmatige bevloeiing is dan ook niet nodig. De vetplantjes van een sedumdak hebben sowieso maar erg weinig water nodig.

Door de dikke laag aarde die een intensief begroeid dak nodig heeft, weegt zo’n dak veel zwaarder dan een extensief begroeid dak zoals een sedumdak. Een intensief begroeid dak stelt daarom bijzondere eisen aan de constructie van uw platte dak. Wanneer de dragende constructie daarvan onvoldoende zwaar en stevig is uitgevoerd, moet die eerst worden vervangen of vernieuwd alvorens u uw groene tuindak kunt aanleggen. Zie hier het voordeel van een sedumdak: die kan direct op elk platte dak worden aangelegd, mits de regenwaterafvoer maar in orde is.

Opbouw van een plat sedumdak

Groendaktotaal levert een sedumdak in de vorm van kant-en-klare cassettes of matten. Maar dan hebben we het al direct over de toplaag op uw platte groendak. Voor het resultaat als geheel zijn de lagen daaronder minstens zo belangrijk.

Of u nu uw eigen groendak samenstelt of een kant-en-klaar sedumpakket koopt, in beide gevallen heeft uw platte dak een onderbouw nodig die uit de volgende lagen bestaat: • beschermfolie 

 • drainagelaag
 • wortelwerend filtervlies
 • substraat
 • vegetatielaag

De beschermfolie beschermt het dakleer tegen krimpen en uitzetten. Deze folie wordt met een ruime overlap op het dak gelegd.

Over de beschermfolie komt een drainagedoek. Het doek moet met de ribbels aan de onderkant op de folie komen, in de lengterichting van het dak. De ribbels voeren het overtollige water van het groendak af.

Bovenop de drainagelaag komt als derde laag een filtervlies. Dit extra vlies weert verstoppende voedingsdeeltjes uit de drainagelaag en voorkomt ongewenste wortelgroei in uw afvoersysteem.

De substraat is de voedingsbodem (de tuinaarde) voor de vegetatie op uw groendak. In een kant-en-klaar systeem zoals een sedumdak van Groendaktotaal wordt het substraat samen met de vegetatie als één geheel op het dag gelegd (cassettes) of gerold (matten).

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om uw platte dak te vergroenen met een sedumdak? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

Meer weten?

Wij leveren degelijke, veilige en kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Wij geven in onze offertes altijd vaste prijzen af zonder stelposten. Hierdoor geen verrassingen achteraf of tussentijds.

Waarom Groendaktotaal?

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Vakbekwaam dak- en gevelbegroeiing
 • Voor alle soorten daken een goede oplossing
 • Een goede partner voor totale dakrenovatie
 • De klant staat centraal
 • Groendaktotaal, het adres voor een groendak, sedumdak, sedum dakbedekking of sedummatten

Contactgegevens

Groendaktotaal
Schippersweg 2
7448 RT Haarle
info@groendaktotaal.nl