Hoe doe je dat?

Een natuurdak aanleggen

Met een natuurdak haalt u letterlijk de natuur in huis. Of, liever gezegd: op uw dak. Een natuurdak wordt ook wel een groendak genoemd en biedt veel voordelen. Zo’n groendak fleurt niet alleen uw omgeving op, maar isoleert ook goed, zorgt voor een betere opname en afvoer van regenwater en zuivert de omringende lucht. Ook trekken planten op uw dak allerlei insecten en vogels aan, waardoor de biodiversiteit in uw directe omgeving in stand blijft of mogelijk zelfs toeneemt.

Nu is een natuurdak een breed begrip. Er valt een scala van groendaken onder; van intensieve daktuinen tot extensieve sedumdaken. Daarom geven we hierna eerst een definitie van het begrip natuurdak. Vervolgens gaan we in op het verschil tussen intensieve en extensieve groendaken. We sluiten af met de voordelen van een onderhoudsvriendelijk groendak dat u met enige kennis en handigheid zelf kunt aanleggen: het sedumdak. Wilt u advies of hulp bij het aanleggen van zo’n sedumdak? De specialisten van Groendaktotaal staan alvast voor u klaar! Ons advies is geheel vrijblijvend. Wij zijn u graag van dienst.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Wat is een natuurdak

sedumdak zaaien

Een natuurdak is een dak waarvan het ontwerp en de inrichting aansluiten bij uw directe ecologische omgeving, waardoor dit dak het leefgebied van waardevolle (en bedreigde) planten en dieren verbetert of vergroot. De vegetatie van zo’n dak past dus goed bij de directe omgeving. Die vegetatie kan uit grassen, kruiden of struiken bestaan, maar ook uit schelpen, zand, grind of combinaties hiervan.

Staat uw huis aan een bosrand? Maak een natuurdak met kruiden en struiken waar bosvogels graag neerstrijken. Heeft u een bedrijfspand in een havengebied? Met schelpen en grind op het dak maakt u een aantrekkelijke broedplaats voor meeuwen en scholeksters. Woont u midden in de stad, laat dan uw dak begroeien met nectarplanten om insecten aan te trekken. Ook stadsvogels zijn blij met uw natuurdak. Ze zullen er graag een schuilplaats zoeken.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Een intensief of extensief natuurdak

Een weelderig begroeide tuin is onderhoudsintensief. Ga maar na: elke plantensoort vraagt een eigen snoeibeleid, er groeit veel onkruid in zo’n natuurtuin en u zult in droge perioden regelmatig moeten sproeien. Een intensief natuurdak is vergelijkbaar met zo’n weelderige tuin, maar dan op het dak van uw huis, schuur of bedrijf. Daarom noemen we een intensief natuurdak ook wel een daktuin. Behalve grassen, kruiden en mossen kenmerkt zo’n daktuin zich door grote, bloeiende planten, struiken en mogelijk zelfs bomen.

Een intensief natuurdak vraagt niet alleen veel van uw tijd, maar ook van uw onderdak. De onderliggende dakconstructie moet sterk genoeg zijn om niet alleen de struiken en bomen te dragen, maar ook het dikke pak tuinaarde dat struiken en bomen nodig hebben om voldoende wortel te schieten. Het is niet ondenkbaar dat u eerst uw dak moet vervangen, alvorens u er een intensief natuurdak op aan kunt leggen. Heeft u weinig tijd en ook geen geld voor een tuinman of een forse investering in uw onderdak? Dan kunt u beter voor een extensief natuurdak gaan. Zo’n dak vraagt veel minder onderhoud. Een extensief groendak bestaat uit kruiden, grassen, mossen of vetplanten (sedum) die niet lang of groot worden en maar weinig water nodig hebben. U hoeft hooguit twee keer per jaar uw dak op om wat rommel en bladeren (van eventuele omliggende bomen) weg te halen, de dakgoten schoon te maken en wat voeding bij te strooien.

Vrijblijvende offerte aanvragen
sedumdak maken

Ontdek de eindeloze voordelen

01
Unieke uitstraling van uw vastgoed

Unieke uitstraling van uw vastgoed

02
Zeer milieuvriendelijk

Zeer milieuvriendelijk

03
Verlengt levensduur dakbedekking

Verlengt levensduur dakbedekking

04
Geluidswerend

Geluidswerend

05
Isoleert in zomer en winter

Isoleert in zomer en winter

Voordelen van een sedumdak

Een extensief natuurdak met een vegetatie van vetplanten (sedum) biedt veel voordelen. Sedum is een robuuste plantensoort dat in woestijngebieden kan overleven. De dikke leerachtige bladeren slaan meer water op dan de plant voor direct gebruik nodig heeft, zodat die altijd voldoende vochtvoorraad heeft. U hoeft vetplanten daarom praktisch nooit water te geven. Ook kunnen vetplanten tegen grote temperatuurverschillen. Ze groeien maar tot een beperkte omvang en hoogte door. Snoeien is daarom niet nodig. Een sedumdak is bovendien zo licht uitgevoerd, dat uw bestaande onderdak het gewicht meestal prima kan dragen. Wanneer dat onderdak in goede staat is, hoeft u dat niet eerst te verstevigen om er een vegetatie van sedum op aan te kunnen leggen.

Het bijzondere aan sedumplanten is dat er zoveel bloeiende soorten van zijn, dat u in elk jaargetijde een ander deel van uw dak kunt laten bloeien. Speciaal voor groendaken zijn er sedummatten en sedumcassettes op de markt. Sedummatten snijdt u op maat en kunt u vervolgens zo op uw dak uitrollen. Sedumcassettes legt u als een puzzel op uw dak; met een beetje passen en meten leidt dat tot een strak aangelegde vegetatie. De sedummatten en sedumcassettes zijn samengesteld uit verschillende soorten sedum die elk in een ander jaargetijde bloeien.

Een natuurdak in de vorm van een sedumdak is relatief eenvoudig aan te leggen, onderhoudsarm en heeft een wisselend kleurenpalet dat nooit verveelt. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een sedumdak op uw huis? Neem contact op met Groendaktotaal voor een afspraak. Wij maken graag kennis met u!

Groendak kosten