• groendak-totaal-008
 • groendak-totaal-005
 • groendak-totaal-006
 • groendak-totaal-007
 • Home
 • Mosdak versus sedumdak

Mos vs Sedumdak

Met mos of sedum kunt u snel, efficiënt en tegen relatief lage kosten van uw grijze dak een duurzaam groendak maken. Maar wat zijn de verschillen tussen mosdaken en sedumdaken? Doen mosdaken het even goed als sedumdaken? En zijn mosdaken echt nog onderhoudsvriendelijker dan sedumdaken? Hierna krijgt u antwoord op deze en andere vragen, zodat u zelf een afgewogen keus tussen een mosdak of een sedumdak kunt maken.

Mos vs Sedumdak

Wat is mos en wat is sedum?

Mossen zijn planten die groeien uit sporen in plaats van zaden. Ze gedijen het beste in gebieden met een gematigd klimaat. Hoewel mossen zich ontwikkelen in vochtige grond, kunnen ze ook op een harde ondergrond groeien. Zo kunt u ze aantreffen op steenachtige bodems en op boomschors. Mossen zijn geschikt als bodembedekker (in plaats van gras) of om uw tuin er wat groener uit te laten zien. Sedum is een vetplant. Sedumplantjes kunnen in alle klimaten en weersomstandigheden overleven. Het blad van vetplantjes heeft een beschermlaag die bescherming biedt tegen koude, hitte en droogte. Het blad houdt water vast en gebruikt dit in de zomer. Hierdoor is sedum goed bestand tegen droogte, ook wanneer die lang aanhoudt. De meeste soorten sedum groeien het liefst in de volle zon.

Waarom mos of sedum op het dak?

Voordat we inzomen op de verschillen, vragen we eerst uw aandacht voor de voordelen van mos of sedum op uw dak en daarmee op de overeenkomsten tussen mos- en vetplanten. Een groendak van mos of sedum:

 • Isoleert: Met onder het dak een koeler binnenklimaat in de zomer en een warmer binnenklimaat in de winter.
 • Dempt geluid: Dit draagt bij aan de geluidsisolatie van uw wonin
 • Bevordert de gezondheid: Mos en sedum produceren zuurstof op uw dak en verbeteren daarmee de luchtkwaliteit rond uw woning
 • Kleurt de omgeving: Een groendak met bloeiende mossen of vetplantjes geeft kleur aan uw woning en leefomgeving.
 • Is duurzaam: Mits goed onderhouden gaat een groendak van mos of sedum twee of drie keer langer mee dan een traditioneel grijs dak. 

Offerte aanvragen

Mosdak versus sedumdak: wat zijn de verschillen?

Wanneer u voor de isolerende werking van een groendak gaat, kunt u beter voor een sedumdak dan voor een mosdak kiezen. Inclusief de onderbouw zijn sedumdaken dikker dan mosdaken. Hierdoor isoleren sedumdaken beter dan mosdaken. Sedumdaken houden het water ook beter vast dan mosdaken. In de dunne moslaag van een mosdak verdampt het water sneller dan in het dikkere sedumpakket van een sedumdak. Door die snellere verdamping van water draagt een mosdak in de zomer ook minder bij aan verkoeling dan een sedumdak. Hoe geleidelijker de verdamping van regenwater op uw groendak, hoe langer het verkoelende effect op uw binnenklimaat aanhoudt.

Mos versus Sedumdak

Ook op de duurzaamheid van mosdaken valt veel af te dingen. Mossen kunnen minder goed tegen extreme weersomstandigheden zoals hitte, droogte en vorst dan vetplantjes. Dit betekent dat een mosdak na warm en droog weer wel degelijk kan uitdrogen. We zien dat het mos dan hard en zwart wordt en losraakt van de onderbouw. Uiteindelijk kan het mos na zo’n warme en droge periode zelfs geheel of gedeeltelijk verdwijnen. In theorie heeft een mosdak minder onderhoud nodig dan een sedumdak. Mos heeft namelijk in tegenstelling tot vetplantjes geen bemesting nodig. Het periodiek controleren op ongewenste kruiden en op het functioneren van de waterafvoer is bij een mosdak echter net zo hard nodig als bij een sedumdak. Als we dan toch een voordeel moeten noemen van een mosdak in vergelijking met een sedumdak: een mosdak is aanmerkelijk lichter. En dus een alternatief voor een sedumdak wanneer uw dak het gewicht van een sedumpakket niet aan kan. Wanneer u een groendak wilt vanwege het effect op isolatie, waterregulatie en binnenklimaat, kunt u beter een sedumdak dan een mosdak nemen. Daar komt nog eens bij dat de groei van mos afhankelijk is van de locatie en de hoeveelheid neerslag, terwijl sedum het in alle (weers)omstandigheden goed doet. 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een sedumdak op uw huis? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

Meer weten?

Wij leveren degelijke, veilige en kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Wij geven in onze offertes altijd vaste prijzen af zonder stelposten. Hierdoor geen verrassingen achteraf of tussentijds.

Waarom Groendaktotaal?

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Vakbekwaam dak- en gevelbegroeiing
 • Voor alle soorten daken een goede oplossing
 • Een goede partner voor totale dakrenovatie
 • De klant staat centraal
 • Groendaktotaal, het adres voor een groendak, sedumdak, sedum dakbedekking of sedummatten

Contactgegevens

Groendaktotaal
Schippersweg 2
7448 RT Haarle
info@groendaktotaal.nl