• groendak-totaal-008
 • groendak-totaal-005
 • groendak-totaal-007
 • groendak-totaal-006
 • Home
 • Is Sedum Giftig?

Is Sedum Giftig?

Steeds meer mensen kiezen voor sedum als groene dakbedekking. En dat is niet zo verwonderlijk, want sedumplanten (vetplanten) gedijen uitstekend in alle mogelijke weersomstandigheden. Ze hebben nauwelijks onderhoud nodig en u kunt een sedumdak ook nog eens zo samenstellen, dat die in elk jaargetijde bloeit. Leveranciers van groendaken spelen op deze behoefte in door sedumdaken in de vorm van matten of cassettes kant en klaar aan te leveren.

sedum

Er kleeft iets exotisch aan sedum. En ook dat mag geen verbazing wekken, want deze plantensoort is zowel letterlijk als figuurlijk komen overwaaien uit verre oorden. Zoals uit woestijn- en steppegebieden in het zuidelijk halfrond. Maar sedum komt ook op het noordelijk halfrond veel voor, met name in droge en rotsachtige gebieden. Het dikke leerachtige blad van de vetplant houdt het water goed vast, zodat de plant zich ook in droge perioden nat kan houden. Daardoor is sedum goed bestand tegen droogte voor een langere periode. Het liefst groeit sedum in de volle zon. Dankzij de beschermlaag op de bladeren is sedum beter bestand tegen kou, droogte, wind en hitte.

Hoe gevaarlijk zijn giftige vetplanten?

Wie wil er nu geen plant op het dak die het altijd goed doet en weinig onderhoud nodig heeft? Toch twijfelen sommigen nog, bijvoorbeeld omdat men denkt dat sedumplanten giftig zijn. Er zijn inderdaad sedumsoorten die u niet in uw mond moet stoppen, omdat u dan een giftige stof binnen kunt krijgen. Maar u eet vast geen planten en zult daarom best de verleiding kunnen weerstaan om op de bladeren van vetplanten te gaan kauwen. Over het algemeen zijn het alleen kinderen die het risico lopen om al spelende in de tuin of de natuur planten in hun mond te stoppen. Op een groendak zal dit niet snel gebeuren, want verstandige volwassenen laten kinderen niet op het dak van hun huis spelen.

sedumdak

Van de in totaal 250 soorten sedum zijn er ongeveer 50 geschikt als dakbedekking voor een groendak. Dit betekent dat u keus genoeg heeft om giftige soorten te vermijden, wanneer u uw kinderen (of de kinderen in uw buurt) op geen enkele manier aan het risico van vergiftiging bloot wil stellen. Bedenk wel dat het kauwen op niet-giftige planten ook schadelijk voor de gezondheid kan zijn, aangezien de maag van mensen niet aan de sappen en vezels van planten is gewend. Gif is wat dat betreft een relatief begrip. Iets is pas giftig boven een bepaalde dosis (kritische hoeveelheid). Dit betekent dat het niet direct ernstige gevolgen hoeft te hebben wanneer iemand op een giftige vetplant kauwt en hierdoor gif binnen krijgt. Alleen bij een grote hoeveelheid van dit gif kan iemand hier ziek van worden of - in het ernstigste geval - overlijden.

Wilt u weten welke sedumsoorten giftig zijn? Vraag dit dan aan de specialisten van Groendaktotaal. Zij kunnen een sedumpakket voor uw groendak samenstellen die alleen uit niet-giftige vetplanten bestaat. Wilt u weten wat de voordelen van sedum als dakbedekking op een groendak zijn? Lees dan vooral verder.

Offerte aanvragen

Waarom sedum op uw groendak?

Sedum is het perfecte voorbeeld van dakbedekking van een groendak. Het onderhoud is dankzij de taaie vetplanten nihil. De verschillende soorten sedum zorgen voor een kleurrijk groendak. Toch verschillen soorten deze wel in levensduur. Bent u milieubewust en heeft u een duurzame levensstijl hoog in het vaandel? Dan is een groendak van sedum iets dat u past als een jas. Een kleurig sedumdak kan veel fraaier ogen dan een dak met bitumen of dakpannen. Het huis zal er toch meer uitspringen. De belangrijkste voordelen van een sedumdak zijn:

 • Zowel geluids- als warmte isolerend
 • Relatief weinig onderhoud
 • Het binnenklimaat wordt aangenamer in zowel de winter als in de zomer
 • De levensduur van sedum is hoger dan een traditioneel dak
 • Een sedumdak werkt mee aan het ecosysteem door zuurstof te produceren

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een sedumdak op uw huis? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

Meer weten?

Wij leveren degelijke, veilige en kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Wij geven in onze offertes altijd vaste prijzen af zonder stelposten. Hierdoor geen verrassingen achteraf of tussentijds.

Waarom Groendaktotaal?

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Vakbekwaam dak- en gevelbegroeiing
 • Voor alle soorten daken een goede oplossing
 • Een goede partner voor totale dakrenovatie
 • De klant staat centraal
 • Groendaktotaal, het adres voor een groendak, sedumdak, sedum dakbedekking of sedummatten

Contactgegevens

Groendaktotaal
Schippersweg 2
7448 RT Haarle
info@groendaktotaal.nl