Alles over een intensief groendak

Intensief groendak steeds populairder

In deze tijd van klimaatverandering worden groendaken steeds populairder. En dat is niet zo gek, want die isoleren goed tegen de warmte en zorgen voor een betere waterafvoer. Maar kan dat zo maar, een tuin op uw dak? Het antwoord hangt onder andere af van wat u van een groendak verwacht, of u een plat dak of een schuin dak heeft en hoe sterk uw dakconstructie is.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Onderscheid tussen een intensief en extensief groendak

Intensief groendak

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen intensieve en extensieve groendaken. Om met de laatste te beginnen: een extensief groendak is voorzien van een vegetatie die nauwelijks onderhoud vergt. Denk hierbij aan sedum, mossen, kruiden of grassen die in alle weersomstandigheden goed gedijen en maar weinig water nodig hebben. Zo kunt u kant en klare sedumdaken kopen. Sedumplanten zijn vetplanten met leerachtige bladeren die het water erg goed vasthouden. U hoeft die daarom alleen water te geven wanneer het heel lang droog is geweest. Ook de aanleg van sedumdaken is relatief eenvoudig: u kunt het sedum in matten of cassettes aanschaffen en die op uw dak uitrollen (matten) of leggen (cassettes).

Wat is een intensief groendak?

Een intensief groendak is vergelijkbaar met een bodemgebonden groenvoorziening zoals een tuin of een park. De vegetatie van een daktuin heeft net zoals de tuin achter uw huis veel water en regelmatig onderhoud nodig. De begroeiing van een intensieve daktuin kan uit gras bestaan (zoals een gazon), maar daarnaast ook uit bijvoorbeeld heesters en bomen. En net als in een park kunnen er over het gazon of tussen de struiken en bomen ook zand- en grindpaden of verharde wegen worden aangelegd. Desgewenst kan een daktuin zelfs begaanbaar worden gemaakt voor autoverkeer. Maar dan praten we wel over een grote, zware gebouwconstructie zoals een parkeergarage.

Intensieve groendaken komen niet alleen voor op de daken van bijvoorbeeld kantoorgebouwen of bovengrondse parkeergarages, maar ook bovenop ondergrondse constructies zoals parkeerkelders of tunnels. Op die manier kunnen er midden in stedelijk gebied mooie wandelparken ontstaan. Dat is ook het achterliggende idee van veel groendaken: vergroening van de stad en compensatie van het vele beton door een deel van de bebouwde ruimte weer terug te geven aan de natuur. Om die reden wordt ook de aanleg van groendaken op woningen in stadswijken gestimuleerd.

Mogelijk kunt u subsidie krijgen voor de aanleg van een groendak op uw huis of schuur. Die subsidie kan zowel voor intensieve groendaken als extensieve groendaken gelden. Vraag bij uw gemeente na wat de subsidiemogelijkheden zijn.

intensief groendak

Voordelen van een intensief groendak

Intensieve groendaken hebben onder andere de volgende voordelen:

• optimaal ruimtegebruik: Door juist in een omgeving met veel hoogbouw grijze betonconstructies te vergroenen met daktuinen, neemt de kwaliteit van de leefomgeving toe en profiteren we tegelijk van het efficiënte ruimtegebruik van hoogbouw. In de stad is de grond vaak veel te duur voor de realisatie van parken. Nu we die parken bovenop gebouwen kunnen aanleggen, spelen we veel grond vrij voor de bouw van woningen, winkels en kantoren. Een mooi voorbeeld van een win-winsituatie.

• vermindering van de belasting van het riool: De vegetatie en de substraatlaag van een intensief groendak houden veel regenwater vast. Dit vertraagt de regenwaterafvoer naar de riolering en dat voorkomt bij heftige stortbuien en langere perioden van zware regenval dat het riool verstopt raakt en overstroomt.

• bestrijding van het hitte-eilandeffect: In tegenstelling tot betonnen daken zetten intensieve groendaken de zonne-energie niet volledig om in warmte-energie, maar deels ook in waterdamp. Dit zorgt voor een verkoelend effect op de omgeving. De kans dat de betonnen omgeving van een groendak een hitte-eiland wordt, neemt hierdoor af. Bij een steeds verder opwarmende aarde is dat een groot voordeel van groendaken.

• bescherming van de dakbedekking: Het dikke pakket tuinaarde en begroeiing van uw intensieve groendak beschermen de onderliggende dakbedekking tegen de schadelijke invloed van zonlicht en regen. Uw dakbedekking gaat hierdoor langer mee.

Ontdek de eindeloze voordelen

01
Unieke uitstraling van uw vastgoed

Unieke uitstraling van uw vastgoed

02
Zeer milieuvriendelijk

Zeer milieuvriendelijk

03
Verlengt levensduur dakbedekking

Verlengt levensduur dakbedekking

04
Geluidswerend

Geluidswerend

05
Isoleert in zomer en winter

Isoleert in zomer en winter

Meer weten over een intensief groendak?

Deze voordelen gelden overigens niet alleen voor intensieve groendaken, maar ook voor extensieve en semi-intensieve groendaken. Een semi-intensief groendak heeft een wat dikkere substraatlaag dan een extensief groendak, zodat er meer beplantingsmogelijkheden zijn dan bij een extensief groendak. Hierdoor krijgt u meer een ‘tuingevoel’ dan bij een extensief groendak, terwijl het onderhoud van zo’n semi-intensief groendak een stuk beperkter is dan bij een intensief groendak.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een groendak op uw huis? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

Neem contact op