• groendak-totaal-005
  • groendak-totaal-006
  • groendak-totaal-007
  • groendak-totaal-008
  • Home
  • Hoe onderhoud ik mijn groendak?

Hoe onderhoud ik mijn groendak?

Sedumplanten zijn onverwoestbaar en hebben maar weinig water nodig. Daarom vergt een sedumdak relatief weinig onderhoud. Maar een onderhoudsvrij groendak bestaat niet. Wilt u zelf uw groendak onderhouden? Lees dan vooral verder. In dit artikel wordt uitgelegd welk onderhoud een sedumdak nodig heeft.

Hoe onderhoud ik mijn groendak?

Welke onderhoudsbehoefte heeft uw groendak?

Hoewel een groendak ook kan worden aangelegd met kruidige planten zoals grassen en bloemen, wordt dit meestal met sedumplanten gedaan. We gaan er daarom in dit artikel vanuit dat uw groendak een sedumbeplanting heeft.

De onderhoudsbehoefte verschilt van sedumdak tot sedumdak en is afhankelijk van onder andere de volgende factoren:

  • De leeftijd
  • de kwaliteit van aanleg
  • de actuele onderhoudsstaat
  • de omgeving.

Slecht aangelegde mos-sedumdaken, jonge sedumdaken en sedumdaken in een bosrijke omgeving hebben meer onderhoud nodig dan kwalitatief goed aangelegde en goed onderhouden sedumdaken in een stedelijke omgeving.

Stel de onderhoudsbehoefte van uw groendak al direct bij de aanschaf vast. U kunt dan al bij de aanleg rekening houden met onderhoudsgevoelige aspecten en op tijd het periodieke onderhoud inplannen.  

Welke onderhoudswerkzaamheden zijn op een groendak nodig?

Heeft u een groendak zoals een sedumdak en wilt u dat zelf onderhouden? Houd dan periodiek rekening met de volgende onderhoudswerkzaamheden:

  • onkruid verwijderen
  • mos bestrijden en weghalen
  • grindranden schoonmaken
  • hemelwaterafvoer schoonmaken
  • bemesten.

Offerte aanvragen

Onkruid verwijderen op een groendak

Het onkruid op een groendak bestaat uit grassen en zaailingen van bomen. Haal het onkruid tussen de sedumplantjes weg nog voordat dit onkruid gaat bloeien. Hiermee voorkomt u dat het onkruid uitzaait.
Graspollen kunt u handmatig uit de bodem van uw groendak trekken. Het is niet erg wanneer u hierbij een deel van het sedum meetrekt. Wanneer u dit op de bodem teruglegt, groeit het vanzelf weer vast.

Zit het onkruid te vast in de bodem om het met uw handen los te trekken? Gebruik dan een smal plamuurmes om het uit te steken. Ga hierbij voorzichtig te werk. Wanneer u het mes te diep in de grond steekt, kunt u de drainagelaag of de dakbedekking beschadigen.

U kunt op een groendak beter geen onkruidbestrijdingsmiddelen gebruiken. Wanneer er zoveel onkruid opkomt dat u het verwijderen daarvan niet meer kunt bijhouden, kunt u een biologisch middel gebruiken. Sproei dit middel alleen op het onkruid zelf en probeer daarbij zo weinig mogelijk sedum te raken.

Mos bestrijden en weghalen op een groendak

Op een groendak kan altijd mos ontstaan. De kans hierop is vooral aanwezig na een nat najaar of wanneer u het dak langer dan acht maanden niet heeft bemest.
Het mos op uw groendak kunt u het beste in het voorjaar bestrijden met normale tuinkalk. Gebruik de helft van de hoeveelheid kalk die op de verpakking wordt aanbevolen. Het heeft geen zin om dit net voor de winter te doen. De kale plekken die dan ontstaan daar waar het mos zat, zullen voor de winter niet meer dichtgroeien.

Komt u ondanks de kalk toch grote stukken mos op uw groendak tegen? Haal die dan handmatig weg wanneer dit gemakkelijk los komt. Grote stukken mos die vast zitten, kunt u met een plastic harkje open halen. Voorkom hierbij beschadiging van de dakbedekking. Haal de losgeharkte stukjes mos weg. Het sedum krijgt hierdoor weer meer lucht.

onderhoud groendak

Grindranden schoonmaken op een groendak

Houd ook de grindranden van uw groendak schoon. Trek grotere planten tussen het grind er handmatig uit. Vernietig daarna de wortels van de planten door met uw hand of een plastic harkje door het grind te gaan. Haal ook eventueel vuil tussen het grind weg.

Hemelwaterafvoer schoonmaken op een groendak 

Door de dakgoten en de regenpijp van uw groendak schoon te houden, voorkomt u een stagnatie in de waterafvoer. Dat is belangrijk, omdat die stagnatie het water voor de beplanting verzuurt. Hierdoor kunnen de wortels van uw (sedum)planten afsterven. Controleer daarom één of twee keer per jaar de goede werking van de hemelwaterafvoer. Haal korrels en eventuele plantaangroei weg.

Bemesten van een groendak

Wanneer de sedum op uw groendak verkleurt en er mos ontstaat, krijgt de beplanting waarschijnlijk te weinig voeding. Uw groendak heeft dan behoefte aan mest. Gebruik voor de bemesting alleen kunstmest die speciaal voor sedumdaken is samengesteld. Per vierkante meter beplanting is maximaal 100 gram kunstmest nodig. Weeg deze hoeveelheid vooraf af en strooi de kunstmest uit de hand over uw groendak. Verspreid de kunstmest zo gelijkmatig mogelijk over de beplanting.

Wilt u een onderhoudsadvies op maat voor uw groendak? Of het onderhoud uitbesteden aan professionals? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

Meer weten?

Wij leveren degelijke, veilige en kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Wij geven in onze offertes altijd vaste prijzen af zonder stelposten. Hierdoor geen verrassingen achteraf of tussentijds.

Waarom Groendaktotaal?

  • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
  • Vakbekwaam dak- en gevelbegroeiing
  • Voor alle soorten daken een goede oplossing
  • Een goede partner voor totale dakrenovatie
  • De klant staat centraal
  • Groendaktotaal, het adres voor een groendak, sedumdak, sedum dakbedekking of sedummatten

Contactgegevens

Groendaktotaal
Schippersweg 2
7448 RT Haarle
info@groendaktotaal.nl