Kan uw dak het aan?

Het gewicht van een groendak

Kan dat zomaar, een tuin op een dak laten groeien? Kan het dak het gewicht van de tuinaarde en begroeiing wel aan? Het antwoord op deze vraag hangt niet alleen van het draagvermogen van uw dak af, maar ook van het soort groendak. Er zijn daktuinen die een gemiddeld dak niet kan dragen, maar ook lichtgewicht groendaken die op vrijwel elk bestaand dak probleemloos kunnen worden aangelegd. Volledig nat van regen zal het gewicht maximaal 80 kg per m2 bedragen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Een sedumdak (laten) aanleggen

Groendaktotaal is gespecialiseerd in lichtgewicht sedumdaken. Een sedumdak is een groendak met een licht en relatief dun vegetatiepakket van vetplanten (sedum). Vetplanten hebben maar weinig water nodig en kunnen goed tegen grote temperatuurschommelingen.

Met een sedumdak combineert u de voordelen van een groendak met het onderhoudsgemak van een traditioneel grijs dak. En omdat u uw bestaande dak gewoon kunt laten zitten, zijn de aanlegkosten van een sedumdak beperkt. Wilt u weten of uw bestaande dakconstructie geschikt is voor de aanleg van een sedumdak? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met de specialisten van Groendaktotaal.

Dakconstructie laten beoordelen
Gewicht van een groendak

Daktuin of licht vegetatiedak

Het gewicht van een daktuin is niet te vergelijken met dat van een licht vegetatiedak. Bij een daktuin moet u denken aan een complete achtertuin op uw dak. Dus een dikke laag (tuin)aarde waarin niet alleen bloemen of planten, maar ook struiken en mogelijk zelfs bomen wortelen. Het gewicht hiervan stelt hoge eisen aan het draagvermogen van uw dakconstructie. U moet dan denken aan een groot dakoppervlak dat laag boven de grond zit, zoals het dak van een ondergrondse parkeergarage. Het gewicht van de daktuin steunt dan op een grote betonnen bak en wordt bovendien over een groot oppervlak verdeeld.

Een daktuin is ook onderhoudsintensief en wordt daarom ook wel een intensief groendak genoemd. Het onderhoudsvriendelijke alternatief is een extensief groendak. Dat is een groendak met een licht en relatief dun vegetatiepakket van grassen, (vet)kruiden, mossen en/of vetplanten (sedum). Deze begroeiing komt ook voor als vegetatie in onderhoudsarme voortuinen.

Omdat een extensief groendak zoals een sedumdak veel lichter is dan een daktuin, kunt u die ook op een schuin dak aanleggen en hoeft u meestal uw dakconstructie niet aan te passen.

Wat weegt een sedumdak?

Het gewicht van een sedumdak hangt af van de hoeveelheid vocht die het heeft opgenomen en van de dikte van de laag. Een sedumdak weegt per centimeter laagdikte ongeveer 13 tot 15 kilogram per vierkante meter. Dat is het gewicht van de substraatlaag en de beplanting samen. Stel dat beide lagen samen op uw dak 5 centimeter dik zijn. Het totale gewicht van uw groendak bedraagt dan om en nabij de 75 kilogram per m2.

De meeste daken kunnen het gewicht van een sedumpakket prima aan. Dit geldt ook voor de relatief lichte dakconstructies van uitbouwen, schuurtjes en bijkeukens.

Sedumdak gewicht
Dakconstructie gewicht groendak

Om het gewicht van een sedumdak uit te rekenen, kunt u zekerheidshalve het beste uitgaan van een nat dak en daarmee van het zwaarst mogelijke gewicht. Het maakt hierbij wel verschil in welke vorm u uw sedumdak laat aanleggen. Zo wegen sedumcassettes zwaarder dan sedummatten en mixen van sedum, gras en kruiden nog zwaarder. In een met water verzadigde toestand kunt u voor elk van deze drie typen sedumdak de volgende vuistregels hanteren:

  • Groendak met sedummatten: 70 kilogram per m2
  • Groendak met sedumcassettes: 70 kilogram per m2
  • Groendak met een mix van sedum, gras en kruiden: 80 m2

Het exacte gewicht van een verzadigde vegetatielaag met sedum op uw dak kan afhankelijk van de fabrikant afwijken van deze vuistregels. Hoe beter de regenwaterafvoer op uw dak functioneert, hoe lichter de vegetatie op uw dak blijft. Zorg ervoor dat het regenwater op het laagste punt van uw dak in de regenpijp loopt. Plaats een bolrooster in de regenpijp zodat die niet verstopt kan raken.