
Hellend groendak
Kan dat, een hellend groendak? Dus een groendak aanleggen op een schuin onderdak? Het antwoord is volmondig ja. Het aanleggen van een hellend groendak is wel ingewikkelder dan een plat groendak. En het maakt nogal een verschil of u een complete daktuin wilt aanleggen of een licht vegetatiedak.
Groendaktotaal heeft een speciaal concept voor de aanleg van een hellend groendak ontwikkeld. Dit concept voorziet in een licht vegetatiedak van vetplantjes (sedum). Een sedumdak is onderhoudsarm en brengt een relatief lichte belasting van uw onderdak met zich mee. Hierdoor heeft u meestal geen nieuwe dakconstructie nodig om uw dak te vergroenen. U legt uw sedumdak gewoon op uw bestaande dak, ook wanneer die schuin afloopt. Maar dit klinkt wel gemakkelijker dan het is. Het aanleggen van een groendak is vakwerk, ook wanneer uw dak pat is. Maar al helemaal wanneer u een hellend dak heeft. De specialisten van Groendaktotaal draaien hun hand niet om voor de aanleg van een hellend groendak. Dat kunt u met een gerust hart aan hen overlaten. Het hellend dakconcept van Groendaktotaal maakt uw dak snel groen en dat tegen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
Wanneer is een dak schuin of hellend?
Net elk dak dat iets schuin afloopt noemen we in vakjargon een hellend dak. In de ‘dakwereld’ is een hellend dak een dak met een schuinte van minimaal 15% en maximaal 68%. Tot een schuinte van 35% kan prima met sedummatten worden gewerkt. Er zijn dan niet veel bijzondere maatregelen nodig om verschuiving van de vegetatie te voorkomen. Voor hellende daken die steiler dan 35% aflopen zijn speciale voorzieningen of oplossingen nodig om de vegetatie op zijn plek te houden.
Wat is het probleem van een hellend groendak?
Of uw dak nu plat of schuin is, de vegetatie van een groendak zorgt altijd voor een permanente belasting op de onderliggende dakconstructie. Denk hierbij in de eerste plaats aan de verticale belasting van het vegetatiepakket met de onderliggende lagen (zoals de substraatlaag) op het dak. Vanaf ongeveer 40 kilo gewicht per vierkante meter kan een dak constant gaan doorbuigen. Door de onderliggende dakconstructie van uw oude grijze dak te verstevigen, kunt u dit probleem voorkomen. Maar bij een licht vegetatiedak zoals een sedumdak is die maatregel meestal niet nodig.
Bij een hellend dak is niet de verticale belasting het probleem, maar de schuine belasting. Die schuine belasting is een optelsom van de gewichten die van boven naar beneden op elkaar worden gestapeld. Boven op elkaar gestapelde lasten op een schuine ondergrond versterken elkaars effect. Hierdoor kan een vegetatiepakket op een hellend groendak gaan schuiven. Uiteindelijk kunnen zelfs grote delen van uw groendak naar beneden komen.
De maximale afschuifkracht van een vegetatiepakket (of ander materiaal van een bepaald gewicht) op een schuine ondergrond noemen we Fs Max. Over een schuine lengte van 12 meter kan die afschuifkracht, afhankelijk van de hellingsgraad, oplopen van 127 kilogram per meter tot 373 kilogram per meter.
Het risico op verschuiving van het vegetatiepakket op een hellend groendak speelt vooral bij daktuinen. Een daktuin wordt ook wel een intensief begroeid dak of een intensief groendak genoemd. Het kenmerkt zich door een tuinachtige begroeiing op een dikke laag aarde, compleet met struiken en soms zelfs bomen. Een daktuin heeft veel water en onderhoud nodig. Los van dit nadeel is een daktuin zo zwaar door de aarde en begroeiing, dat de afschuifkracht op een hellend dak al snel een probleem wordt.
Oplossingen voor een hellend groendak
De beste oplossing voor een hellend groendak is een licht vegetatiedak van vetplantjes, mossen of kruiden. De gewichtsbelasting van deze zogenoemde extensief begroeide daken of extensieve groendaken is veel kleiner dan die van een daktuin. Indien nodig kan het verschuiven of afschuiven van een licht vegetatiedak worden voorkomen door substraatplaten, substraatroosters, bouwkundige voorzieningen of een combinatie van deze maatregelen toe te passen. Het concept van Groendaktotaal voor hellende groendaken voorziet in een opbouw met vijf lagen:
- het dakbeschermvlies
- de drainagelaag
- het wortelwerend filtervlies
- de substratiebodem
- de vegetatielaag
In elke laag stemt Groendaktotaal zijn aanpak af op de bijzondere kenmerken van uw dak, zoals de onderliggende constructie, de regenwaterafvoeren en de schuinte. De vetplantjes van een sedumdak hebben maar weinig water nodig en kunnen goed tegen temperatuurschommelingen.
Daarom vormen ze een ideale vegetatie voor een extensief begroeid groendak. Groendaktotaal is gespecialiseerd in het leveren en aanleggen van sedumdaken.