• groendak-totaal-002
 • groendak-totaal-001
 • groendak-totaal-004
 • groendak-totaal-003
 • Een groendak / sedumdak is,
  een mooie manier om uw
  leefomgeving te verbeteren

 • Een natuurlijke leefomgeving
  door een kwalitatief hoogwaardig
  sedumdak

 • Een groendak is
  pas interessant als
  het betaalbaar is

 • Uw groendak snel,
  goedkoop en eenvoudig
  laten aanleggen

 • Uw groendak snel en eenvoudig aan laten leggen
 • Uw 
sedumdak snel en eenvoudig aan laten leggen
 • Uw groendak snel en eenvoudig aan laten leggen

 • Uw sedumdak snel en eenvoudig aan laten leggen

Hellend groendak

Kan dat, een hellend groendak? Dus een groendak aanleggen op een schuin onderdak? Het antwoord is volmondig ja. Het aanleggen van een hellend groendak is wel ingewikkelder dan een plat groendak. En het maakt nogal een verschil of u een complete daktuin wilt aanleggen of een licht vegetatiedak.

Groendaktotaal heeft een speciaal concept voor de aanleg van een hellend groendak ontwikkeld. Dit concept voorziet in een licht vegetatiedak van vetplantjes (sedum). Een sedumdak is onderhoudsarm en brengt een relatief lichte belasting van uw onderdak met zich mee. Hierdoor heeft u meestal geen nieuwe dakconstructie nodig om uw dak te vergroenen. U legt uw sedumdak gewoon op uw bestaande dak, ook wanneer die schuin afloopt. Maar dit klinkt wel gemakkelijker dan het is. Het aanleggen van een groendak is vakwerk, ook wanneer uw dak pat is. Maar al helemaal wanneer u een hellend dak heeft. De specialisten van Groendaktotaal draaien hun hand niet om voor de aanleg van een hellend groendak. Dat kunt u met een gerust hart aan hen overlaten. Het hellend dakconcept van Groendaktotaal maakt uw dak snel groen en dat tegen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Wanneer is een dak schuin of hellend?

Net elk dak dat iets schuin afloopt noemen we in vakjargon een hellend dak. In de ‘dakwereld’ is een hellend dak een dak met een schuinte van minimaal 15% en maximaal 68%. Tot een schuinte van 35% kan prima met sedummatten worden gewerkt. Er zijn dan niet veel bijzondere maatregelen nodig om verschuiving van de vegetatie te voorkomen. Voor hellende daken die steiler dan 35% aflopen zijn speciale voorzieningen of oplossingen nodig om de vegetatie op zijn plek te houden.

Wat is het probleem van een hellend groendak?

Of uw dak nu plat of schuin is, de vegetatie van een groendak zorgt altijd voor een permanente belasting op de onderliggende dakconstructie. Denk hierbij in de eerste plaats aan de verticale belasting van het vegetatiepakket met de onderliggende lagen (zoals de substraatlaag) op het dak. Vanaf ongeveer 40 kilo gewicht per vierkante meter kan een dak constant gaan doorbuigen. Door de onderliggende dakconstructie van uw oude grijze dak te verstevigen, kunt u dit probleem voorkomen. Maar bij een licht vegetatiedak zoals een sedumdak is die maatregel meestal niet nodig.

Bij een hellend dak is niet de verticale belasting het probleem, maar de schuine belasting. Die schuine belasting is een optelsom van de gewichten die van boven naar beneden op elkaar worden gestapeld. Boven op elkaar gestapelde lasten op een schuine ondergrond versterken elkaars effect. Hierdoor kan een vegetatiepakket op een hellend groendak gaan schuiven. Uiteindelijk kunnen zelfs grote delen van uw groendak naar beneden komen.

De maximale afschuifkracht van een vegetatiepakket (of ander materiaal van een bepaald gewicht) op een schuine ondergrond noemen we Fs Max. Over een schuine lengte van 12 meter kan die afschuifkracht, afhankelijk van de hellingsgraad, oplopen van 127 kilogram per meter tot 373 kilogram per meter.

Het risico op verschuiving van het vegetatiepakket op een hellend groendak speelt vooral bij daktuinen. Een daktuin wordt ook wel een intensief begroeid dak of een intensief groendak genoemd. Het kenmerkt zich door een tuinachtige begroeiing op een dikke laag aarde, compleet met struiken en soms zelfs bomen. Een daktuin heeft veel water en onderhoud nodig. Los van dit nadeel is een daktuin zo zwaar door de aarde en begroeiing, dat de afschuifkracht op een hellend dak al snel een probleem wordt.

Oplossingen voor een hellend groendak

De beste oplossing voor een hellend groendak is een licht vegetatiedak van vetplantjes, mossen of kruiden. De gewichtsbelasting van deze zogenoemde extensief begroeide daken of extensieve groendaken is veel kleiner dan die van een daktuin. Indien nodig kan het verschuiven of afschuiven van een licht vegetatiedak worden voorkomen door substraatplaten, substraatroosters, bouwkundige voorzieningen of een combinatie van deze maatregelen toe te passen. Het concept van Groendaktotaal voor hellende groendaken voorziet in een opbouw met vijf lagen:

 • het dakbeschermvlies
 • de drainagelaag
 • het wortelwerend filtervlies
 • de substratiebodem
 • de vegetatielaag

In elke laag stemt Groendaktotaal zijn aanpak af op de bijzondere kenmerken van uw dak, zoals de onderliggende constructie, de regenwaterafvoeren en de schuinte. De vetplantjes van een sedumdak hebben maar weinig water nodig en kunnen goed tegen temperatuurschommelingen.

Daarom vormen ze een ideale vegetatie voor een extensief begroeid groendak. Groendaktotaal is gespecialiseerd in het leveren en aanleggen van sedumdaken.

huis met groendak

mogelijkheden

Uw groendak snel en eenvoudig laten aanleggen

Een groendak / sedumdak is, een mooie manier om uw leefomgeving te verbeteren. Er zijn diverse mogelijkheden: een groendak op uw tuinhuis, uw aanbouw of huis. Het is dus een tuin creëren op een plek waar geen tuin is. Stelt u zich eens voor, een groendak dat afhankelijk van het seizoen en de omstandigheden een fleurige deken vormt, in alle mogelijke kleuren. En dat op uw dak! Groendaktotaal helpt u, door van ons vakmanschap en goede betaalbaarheid, deze droom te verwezenlijken. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel, of het nu gaat om een afdak van 10 m2 of een renovatieproject van 1.000 m2.

Meer weten?

Wij leveren degelijke, veilige en kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Wij geven in onze offertes altijd vaste prijzen af zonder stelposten. Hierdoor geen verrassingen achteraf of tussentijds.

groendak

Met een groendak levert u een bijdrage aan het milieu, bespaart u energie en geeft u uw woning een meerwaarde. En dit zijn nog maar enkele van de vele voordelen van een groendak. Om die voordelen te realiseren moet een groendak zo goed mogelijk bij en op uw woning passen. Groendaktotaal levert een totaalconcept op basis van maatwerk. Dit betekent dat het dak naadloos op uw woning past en deskundig wordt aangelegd, inclusief de onderbouw. Zodat u er zelf geen omkijken naar heeft. Het aanleggen van een groendak is een vak. De vakmensen van Groendaktotaal adviseren u graag over de mogelijkheden.

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak waarop vegetatie groeit. En dan niet spontaan als gevolg van verwaarlozing, zoals onkruid, maar als een bewust aangelegde daktuin. Zo’n daktuin is een groene, duurzame en milieuvriendelijke uitbreiding voor traditionele dakbedekking zoals dakpannen of bitumen. Een dak leent zich niet voor elke willekeurige vorm van vegetatie. Een dak kan erg warm worden, dus de beplanting moet goed tegen hoge temperaturen kunnen. Ook mag de biotoop het (onder)dak niet te zwaar belasten. Daarom worden groene daken meestal beplant met vetplantjes (sedum). Vetplantjes zijn licht en kunnen goed tegen de warmte. Een dak van sedum blijft het hele jaar mooi groen. In de zomer trekken de bloeiende vetplantjes veel bijen aan. Behalve met sedum kan een groendak ook worden aangelegd met kruidige planten zoals grassen en bloemen. De meeste groene daken hebben een omvang van enkele tientallen vierkante meters. In sommige steden zijn op daken van grote gebouwen complete stadsparken aangelegd. Zo ligt er op een winkelcentrum in Rotterdam een dakpark van maar liefst 80 duizend vierkante meter.

Geniet van de bijen en vlinders op uw sedumdak

Geniet van de bijen en vlinders op uw sedumdakMet een groendak levert u een waardevolle bijdrage aan de biodiversiteit van uw directe leefomgeving. Niet alleen omdat u planten op uw dak laat groeien, maar ook omdat een groendak insecten zoals bijen en vlinders aantrekt.

Sedum is een drachtplant voor bijen en vlinders. Vetplanten leveren deze insecten nectar en stuifmeel. Met een sedumdak van Groendaktotaal creëert u een nieuwe biotoop op uw perceel. Zodat u in de tuin kunt genieten van de zoemende bijen en fladderende vlinders die op uw sedumdak afkomen.Welke voordelen biedt een groendak?

Een groendak biedt veel voordelen.

 • Een groendak isoleert goed.
  Een groendak koelt en kan de binnentemperatuur met maar liefst 5 graden verlagen. Op een traditioneel plat dak kan de temperatuur in de zomer oplopen tot wel 70 graden Celsius. Met vetplantjes op uw dak komt die temperatuur niet hoger dan zo’n 37 graden. In de winter beschermt de dikke beplantingslaag van een groendak uw huis tegen de kou.
 • Een groendak gaat de opwarming van steden tegen.
  Een groendak van bijvoorbeeld sedum verdampt de warmte of zweet die uit. Het geeft de warmte als het ware terug aan de natuur. Dit in tegenstelling tot het vele beton en steen die de hitte vasthouden en de steden daarmee – mede als gevolg van de klimaatverandering – steeds verder opwarmen. Groene daken zijn dus een manier om de opwarming van steden en daarmee van het klimaat tegen te gaan.
 • Een groendak beperkt de overlast van overtallig water.
  Ons klimaat wordt niet alleen warmer, maar ook natter. In steden is steeds minder groen beschikbaar om hemelwater geleidelijk op te nemen en vast te houden. Met een overbelast rioolstelsel en wateroverlast als gevolg. Een groendak houdt jaarlijks 60 tot 80 procent meer water vast dan een bitumen dak. Met een groendak verkleint u de kans op wateroverlast op uw eigen perceel en in uw directe omgeving.
 • Een groendak zuivert water en lucht.
  Onderzoek toont aan dat groene daken in staat zijn om 95% van cadmium, koper en lood en 16% zink uit water op te nemen. Een groendak filtert niet alleen vervuild regenwater, maar ook fijn stof en CO2 uit de omgevingslucht.
 • Een groendak draagt bij aan biodiversiteit.
  De beplanting van groene daken trekt insecten zoals bijen, zweefvliegen, kevers en spinnen aan. Vooral daken met een kruidige vegetatie dragen bij aan biodiversiteit. Op die manier werkt een groendak mee aan het behoud of herstel van bedreigde planten en dieren.
 • Een groendak werkt geluidsisolerend.
  De biomassa op een groendak dempt het geluid. Hoe dikker de laag groen op het dak, hoe minder geluid er via uw dak uw huis binnen kan komen.
 • Een groendak verbetert het leefklimaat in stedelijk gebied.
  Met een groendak brengt u een stukje natuur terug in de stad. En dat is tussen al het steen en beton van het stedelijk gebied geen overbodige luxe.
 • Een groendak gaat langer mee.
  Een groendak is in meer opzichten duurzaam. Het draagt namelijk niet alleen bij aan de verduurzaming van het klimaat en de leefomgeving, maar gaat ook nog eens langer mee. De levensduur van de dakbedekking wordt met zo'n 1,5 tot 2 keer verlengd. Daarvoor zal er wel een goede waterdichte dakbedekking als basis aanwezig moeten zijn.
 • Een groendak biedt mogelijkheden voor voedselproductie.
  Eten van uw eigen dak. Dit kan wanneer u groente op uw dak verbouwt. Een mooie uitkomst wanneer uw achtertuin hier geen ruimte voor biedt.
 • Een groendak vermeerdert de waarde van uw woning.
  Duurzaamheid is ‘hot’ en energiebesparing een ‘must’. Alleen al om die redenen worden woningen (en andere gebouwen) met een groendak naar verwachting steeds meer waard.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een groendak op uw huis? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

Waarom Groendaktotaal?

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Vakbekwaam dak- en gevelbegroeiing
 • Voor alle soorten daken een goede oplossing
 • Een goede partner voor totale dakrenovatie
 • De klant staat centraal
 • Groendaktotaal, het adres voor een groendak, sedumdak, sedum dakbedekking of sedummatten

Contactgegevens

Groendaktotaal
Schippersweg 2
7448 RT Haarle
info@groendaktotaal.nl