• groendak-totaal-007
 • groendak-totaal-005
 • groendak-totaal-008
 • groendak-totaal-006
 • Home
 • Groendak op houten dak

Groendak op houten dak

Groendak op houten dak

U draagt graag bij aan een groene en duurzame leefomgeving en overweegt daarom een groendak aan te laten leggen. Maar u twijfelt of het houten onderdak van uw huis of schuur het gewicht van zo’n groendak aan kan en of dat wel bestand is tegen de wortels van de beplanting. Dan hebben we goed nieuws voor u: een groendak kan in principe op elk willekeurig onderdak, mits de constructie maar stevig genoeg is. Het materiaal van uw onderdak doet er niet zoveel toe. De zorgvuldige opbouw van een groendak zorgt er bovendien voor dat de planten wortel kunnen schieten zonder uw onderdak te beschadigen en tegelijkertijd voldoende water krijgen.

groendak op houten dak

Er zijn wel grote verschillen tussen intensieve en extensieve groendaken. Die verschillen zijn van invloed op de eisen die het groendak aan uw onderdak stelt. Daarom gaan we hierna eerst op die verschillen in. Daarna lichten we de opbouw van een extensief groendak toe. Voor meer vrijblijvend advies kunt u terecht bij Groendaktotaal, uw specialist in extensieve groendaken zoals sedumdaken.

Intensief of extensief groendak op uw houten dak?

Zoals het woord al zegt is het onderhoud van een intensief groendak veel intensiever dan dat van een extensief groendak. Een extensief groendak is eigenlijk gewoon uw achtertuin op uw dak. Tenminste, wanneer uw achtertuin niet alleen uit een gazon en tegels bestaat, maar ook uit planten, struiken en misschien zelfs bomen. U heeft dan ervaring met snoeien, onkruid wieden en sproeien. Dat zult u ook op het dak van uw huis of schuur moeten doen wanneer u voor een intensief groendak kiest.

Extensieve groendaken vergen veel minder onderhoud dan intensieve groendaken. Ze bestaan meestal uit sedum (vetplanten) en worden dan sedumdaken genoemd. Soms zijn de vetplanten op een extensief groendak vermengd met grassen, kruiden en mossen. U hoeft vetplanten niet te snoeien en meestal ook geen water te geven. Alleen in extreem droge periodes kan het nodig zijn om ze te sproeien. En er groeit ook geen onkruid tussen het sedum.

Extensieve groendaken zijn veel dunner en lichter uitgevoerd dan intensieve groendaken. Om de planten, struiken en bomen van een extensief groendak voldoende wortel te laten schieten en voeding te geven moet u op uw onderdak een dikke laag tuinaarde aanbrengen. Een sedumdak daarentegen krijgt u in kant en klare cassettes of matten aangeleverd, inclusief tuinaarde. Vergelijk het gewicht daarvan met een laag grind, zoals dat op veel platte daken voorkomt. Wanneer uw houten onderdak in goede staat is en door een degelijke balklaag wordt gestut, kan dat zo’n sedumdak in de meeste gevallen prima dragen. Bij een veel zwaarder intensief groendak moet u rekening houden met aanpassingen aan uw onderdak, of mogelijk zelfs een compleet nieuwe dakconstructie.

Offerte aanvragen

Opbouw van een extensief groendak op een houten dak

Een groendak is opgebouwd uit een substraatlaag (voedingslaag) met beplanting en daaronder een drainagelaag, een wortelwerende laag en een waterdichte laag. Die opbouw is op een houten dak niet anders dan op een grijs dak van beton of bitumen. Door uw groendak op deze manier zorgvuldig op uw houten dak op te bouwen, kan dat dak goed functioneren en beschermt u de dakbedekking.

Volg bij het opbouwen van uw groendak het volgende stappenplan:

 1. onderzoek uw onderdak Is uw dak sterk genoeg om het groendak te dragen en is de constructie ervan in orde? Raadpleeg bij twijfel een adviseur van Groendaktotaal.
 2. maak uw onderdak schoon Verwijder bladeren, mossen, modder, losliggende voorwerpen en ander (groen)afval van uw dak en voer eventuele reparaties uit.
 3. breng een wortelwerende doek aan Zo’n antiworteldoek is een folie dat het dak beschermt tegen de wortels van de planten van jouw groendak.
 4. controleer of plaats de regenwaterafvoer Controleer de werking van de dakgoot en regenpijp(en) en maak de dakgoot schoon. Zet een boldraadrooster in de afvoer van de regenpijp(en) en maak zonodig eerst het gat van die afvoer groter. Breng vervolgens rond de regenpijp(en) ongeveer 30x30 centimeter grof grind aan. Het grind filtert het regenwater van allerlei deeltjes uit het groendak. Maak het grind minimaal één keer per jaar schoon om verstopping van de waterafvoer te voorkomen.
 5. plaats de drainageplaten De drainageplaten zorgen voor een geleidelijke opname en afvoer van het regenwater dat door uw groendak spoelt. Hierdoor kunnen uw planten niet verzuipen in het overtollige regenwater. Sedumplanten bijvoorbeeld kunnen slechter tegen een te veel aan water dan tegen een tijd zonder water.
 6. verdeel het substraat over de drainageplaten Substraat is de voedingsbodem voor de planten van uw groendak. Verdeel dit substraat gelijkmatig over de drainageplaten. Om het substraat op zijn plek te houden kun je tussen de dakrand en het substraat grind aanbrengen.
 7. breng de vegetatie aan. Die vegetatie kan uit losse planten bestaan, die u zelf in de substraat poot. Maar ook uit sedummatten die u zo over het substraat uit kunt rollen. Geef de vegetatie in de eerste weken zonodig water.
Meer weten?

Wij leveren degelijke, veilige en kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Wij geven in onze offertes altijd vaste prijzen af zonder stelposten. Hierdoor geen verrassingen achteraf of tussentijds.

Waarom Groendaktotaal?

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Vakbekwaam dak- en gevelbegroeiing
 • Voor alle soorten daken een goede oplossing
 • Een goede partner voor totale dakrenovatie
 • De klant staat centraal
 • Groendaktotaal, het adres voor een groendak, sedumdak, sedum dakbedekking of sedummatten

Contactgegevens

Groendaktotaal
Schippersweg 2
7448 RT Haarle
info@groendaktotaal.nl