• groendak-totaal-004
 • groendak-totaal-003
 • groendak-totaal-002
 • groendak-totaal-001
 • Een groendak is
  pas interessant als
  het betaalbaar is

 • Uw groendak snel,
  goedkoop en eenvoudig
  laten aanleggen

 • Een groendak / sedumdak is,
  een mooie manier om uw
  leefomgeving te verbeteren

 • Een natuurlijke leefomgeving
  door een kwalitatief hoogwaardig
  sedumdak

 • Uw groendak snel en eenvoudig aan laten leggen
 • Uw 
sedumdak snel en eenvoudig aan laten leggen
 • Uw groendak snel en eenvoudig aan laten leggen

 • Uw sedumdak snel en eenvoudig aan laten leggen

Groendak op houten dak

U draagt graag bij aan een groene en duurzame leefomgeving en overweegt daarom een groendak aan te laten leggen. Maar u twijfelt of het houten onderdak van uw huis of schuur het gewicht van zo’n groendak aan kan en of dat wel bestand is tegen de wortels van de beplanting. Dan hebben we goed nieuws voor u: een groendak kan in principe op elk willekeurig onderdak, mits de constructie maar stevig genoeg is. Het materiaal van uw onderdak doet er niet zoveel toe. De zorgvuldige opbouw van een groendak zorgt er bovendien voor dat de planten wortel kunnen schieten zonder uw onderdak te beschadigen en tegelijkertijd voldoende water krijgen. Er zijn wel grote verschillen tussen intensieve en extensieve groendaken. Die verschillen zijn van invloed op de eisen die het groendak aan uw onderdak stelt. Daarom gaan we hierna eerst op die verschillen in. Daarna lichten we de opbouw van een extensief groendak toe. Voor meer vrijblijvend advies kunt u terecht bij Groendaktotaal, uw specialist in extensieve groendaken zoals sedumdaken.

Intensief of extensief groendak op uw houten dak?

Zoals het woord al zegt is het onderhoud van een intensief groendak veel intensiever dan dat van een extensief groendak. Een extensief groendak is eigenlijk gewoon uw achtertuin op uw dak. Tenminste, wanneer uw achtertuin niet alleen uit een gazon en tegels bestaat, maar ook uit planten, struiken en misschien zelfs bomen. U heeft dan ervaring met snoeien, onkruid wieden en sproeien. Dat zult u ook op het dak van uw huis of schuur moeten doen wanneer u voor een intensief groendak kiest. Extensieve groendaken vergen veel minder onderhoud dan intensieve groendaken. Ze bestaan meestal uit sedum (vetplanten) en worden dan sedumdaken genoemd. Soms zijn de vetplanten op een extensief groendak vermengd met grassen, kruiden en mossen. U hoeft vetplanten niet te snoeien en meestal ook geen water te geven. Alleen in extreem droge periodes kan het nodig zijn om ze te sproeien. En er groeit ook geen onkruid tussen het sedum. Extensieve groendaken zijn veel dunner en lichter uitgevoerd dan intensieve groendaken. Om de planten, struiken en bomen van een extensief groendak voldoende wortel te laten schieten en voeding te geven moet u op uw onderdak een dikke laag tuinaarde aanbrengen. Een sedumdak daarentegen krijgt u in kant en klare cassettes of matten aangeleverd, inclusief tuinaarde. Vergelijk het gewicht daarvan met een laag grind, zoals dat op veel platte daken voorkomt. Wanneer uw houten onderdak in goede staat is en door een degelijke balklaag wordt gestut, kan dat zo’n sedumdak in de meeste gevallen prima dragen. Bij een veel zwaarder intensief groendak moet u rekening houden met aanpassingen aan uw onderdak, of mogelijk zelfs een compleet nieuwe dakconstructie.

Opbouw van een extensief groendak op een houten dak

Een groendak is opgebouwd uit een substraatlaag (voedingslaag) met beplanting en daaronder een drainagelaag, een wortelwerende laag en een waterdichte laag. Die opbouw is op een houten dak niet anders dan op een grijs dak van beton of bitumen. Door uw groendak op deze manier zorgvuldig op uw houten dak op te bouwen, kan dat dak goed functioneren en beschermt u de dakbedekking. Volg bij het opbouwen van uw groendak het volgende stappenplan: 1. onderzoek uw onderdak Is uw dak sterk genoeg om het groendak te dragen en is de constructie ervan in orde? Raadpleeg bij twijfel een adviseur van Groendaktotaal. 2. maak uw onderdak schoon Verwijder bladeren, mossen, modder, losliggende voorwerpen en ander (groen)afval van uw dak en voer eventuele reparaties uit. 3. breng een wortelwerende doek aan Zo’n antiworteldoek is een folie dat het dak beschermt tegen de wortels van de planten van jouw groendak. 4. controleer of plaats de regenwaterafvoer Controleer de werking van de dakgoot en regenpijp(en) en maak de dakgoot schoon. Zet een boldraadrooster in de afvoer van de regenpijp(en) en maak zonodig eerst het gat van die afvoer groter. Breng vervolgens rond de regenpijp(en) ongeveer 30x30 centimeter grof grind aan. Het grind filtert het regenwater van allerlei deeltjes uit het groendak. Maak het grind minimaal één keer per jaar schoon om verstopping van de waterafvoer te voorkomen. 5. plaats de drainageplaten De drainageplaten zorgen voor een geleidelijke opname en afvoer van het regenwater dat door uw groendak spoelt. Hierdoor kunnen uw planten niet verzuipen in het overtollige regenwater. Sedumplanten bijvoorbeeld kunnen slechter tegen een te veel aan water dan tegen een tijd zonder water. 6. verdeel het substraat over de drainageplaten Substraat is de voedingsbodem voor de planten van uw groendak. Verdeel dit substraat gelijkmatig over de drainageplaten. Om het substraat op zijn plek te houden kun je tussen de dakrand en het substraat grind aanbrengen. 7. breng de vegetatie aan. Die vegetatie kan uit losse planten bestaan, die u zelf in de substraat poot. Maar ook uit sedummatten die u zo over het substraat uit kunt rollen. Geef de vegetatie in de eerste weken zonodig water.

huis met groendak

mogelijkheden

Uw groendak snel en eenvoudig laten aanleggen

Een groendak / sedumdak is, een mooie manier om uw leefomgeving te verbeteren. Er zijn diverse mogelijkheden: een groendak op uw tuinhuis, uw aanbouw of huis. Het is dus een tuin creëren op een plek waar geen tuin is. Stelt u zich eens voor, een groendak dat afhankelijk van het seizoen en de omstandigheden een fleurige deken vormt, in alle mogelijke kleuren. En dat op uw dak! Groendaktotaal helpt u, door van ons vakmanschap en goede betaalbaarheid, deze droom te verwezenlijken. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel, of het nu gaat om een afdak van 10 m2 of een renovatieproject van 1.000 m2.

Meer weten?

Wij leveren degelijke, veilige en kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Wij geven in onze offertes altijd vaste prijzen af zonder stelposten. Hierdoor geen verrassingen achteraf of tussentijds.

groendak

Met een groendak levert u een bijdrage aan het milieu, bespaart u energie en geeft u uw woning een meerwaarde. En dit zijn nog maar enkele van de vele voordelen van een groendak. Om die voordelen te realiseren moet een groendak zo goed mogelijk bij en op uw woning passen. Groendaktotaal levert een totaalconcept op basis van maatwerk. Dit betekent dat het dak naadloos op uw woning past en deskundig wordt aangelegd, inclusief de onderbouw. Zodat u er zelf geen omkijken naar heeft. Het aanleggen van een groendak is een vak. De vakmensen van Groendaktotaal adviseren u graag over de mogelijkheden.

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak waarop vegetatie groeit. En dan niet spontaan als gevolg van verwaarlozing, zoals onkruid, maar als een bewust aangelegde daktuin. Zo’n daktuin is een groene, duurzame en milieuvriendelijke uitbreiding voor traditionele dakbedekking zoals dakpannen of bitumen. Een dak leent zich niet voor elke willekeurige vorm van vegetatie. Een dak kan erg warm worden, dus de beplanting moet goed tegen hoge temperaturen kunnen. Ook mag de biotoop het (onder)dak niet te zwaar belasten. Daarom worden groene daken meestal beplant met vetplantjes (sedum). Vetplantjes zijn licht en kunnen goed tegen de warmte. Een dak van sedum blijft het hele jaar mooi groen. In de zomer trekken de bloeiende vetplantjes veel bijen aan. Behalve met sedum kan een groendak ook worden aangelegd met kruidige planten zoals grassen en bloemen. De meeste groene daken hebben een omvang van enkele tientallen vierkante meters. In sommige steden zijn op daken van grote gebouwen complete stadsparken aangelegd. Zo ligt er op een winkelcentrum in Rotterdam een dakpark van maar liefst 80 duizend vierkante meter.

Geniet van de bijen en vlinders op uw sedumdak

Geniet van de bijen en vlinders op uw sedumdakMet een groendak levert u een waardevolle bijdrage aan de biodiversiteit van uw directe leefomgeving. Niet alleen omdat u planten op uw dak laat groeien, maar ook omdat een groendak insecten zoals bijen en vlinders aantrekt.

Sedum is een drachtplant voor bijen en vlinders. Vetplanten leveren deze insecten nectar en stuifmeel. Met een sedumdak van Groendaktotaal creëert u een nieuwe biotoop op uw perceel. Zodat u in de tuin kunt genieten van de zoemende bijen en fladderende vlinders die op uw sedumdak afkomen.Welke voordelen biedt een groendak?

Een groendak biedt veel voordelen.

 • Een groendak isoleert goed.
  Een groendak koelt en kan de binnentemperatuur met maar liefst 5 graden verlagen. Op een traditioneel plat dak kan de temperatuur in de zomer oplopen tot wel 70 graden Celsius. Met vetplantjes op uw dak komt die temperatuur niet hoger dan zo’n 37 graden. In de winter beschermt de dikke beplantingslaag van een groendak uw huis tegen de kou.
 • Een groendak gaat de opwarming van steden tegen.
  Een groendak van bijvoorbeeld sedum verdampt de warmte of zweet die uit. Het geeft de warmte als het ware terug aan de natuur. Dit in tegenstelling tot het vele beton en steen die de hitte vasthouden en de steden daarmee – mede als gevolg van de klimaatverandering – steeds verder opwarmen. Groene daken zijn dus een manier om de opwarming van steden en daarmee van het klimaat tegen te gaan.
 • Een groendak beperkt de overlast van overtallig water.
  Ons klimaat wordt niet alleen warmer, maar ook natter. In steden is steeds minder groen beschikbaar om hemelwater geleidelijk op te nemen en vast te houden. Met een overbelast rioolstelsel en wateroverlast als gevolg. Een groendak houdt jaarlijks 60 tot 80 procent meer water vast dan een bitumen dak. Met een groendak verkleint u de kans op wateroverlast op uw eigen perceel en in uw directe omgeving.
 • Een groendak zuivert water en lucht.
  Onderzoek toont aan dat groene daken in staat zijn om 95% van cadmium, koper en lood en 16% zink uit water op te nemen. Een groendak filtert niet alleen vervuild regenwater, maar ook fijn stof en CO2 uit de omgevingslucht.
 • Een groendak draagt bij aan biodiversiteit.
  De beplanting van groene daken trekt insecten zoals bijen, zweefvliegen, kevers en spinnen aan. Vooral daken met een kruidige vegetatie dragen bij aan biodiversiteit. Op die manier werkt een groendak mee aan het behoud of herstel van bedreigde planten en dieren.
 • Een groendak werkt geluidsisolerend.
  De biomassa op een groendak dempt het geluid. Hoe dikker de laag groen op het dak, hoe minder geluid er via uw dak uw huis binnen kan komen.
 • Een groendak verbetert het leefklimaat in stedelijk gebied.
  Met een groendak brengt u een stukje natuur terug in de stad. En dat is tussen al het steen en beton van het stedelijk gebied geen overbodige luxe.
 • Een groendak gaat langer mee.
  Een groendak is in meer opzichten duurzaam. Het draagt namelijk niet alleen bij aan de verduurzaming van het klimaat en de leefomgeving, maar gaat ook nog eens langer mee. De levensduur van de dakbedekking wordt met zo'n 1,5 tot 2 keer verlengd. Daarvoor zal er wel een goede waterdichte dakbedekking als basis aanwezig moeten zijn.
 • Een groendak biedt mogelijkheden voor voedselproductie.
  Eten van uw eigen dak. Dit kan wanneer u groente op uw dak verbouwt. Een mooie uitkomst wanneer uw achtertuin hier geen ruimte voor biedt.
 • Een groendak vermeerdert de waarde van uw woning.
  Duurzaamheid is ‘hot’ en energiebesparing een ‘must’. Alleen al om die redenen worden woningen (en andere gebouwen) met een groendak naar verwachting steeds meer waard.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een groendak op uw huis? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

Waarom Groendaktotaal?

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Vakbekwaam dak- en gevelbegroeiing
 • Voor alle soorten daken een goede oplossing
 • Een goede partner voor totale dakrenovatie
 • De klant staat centraal
 • Groendaktotaal, het adres voor een groendak, sedumdak, sedum dakbedekking of sedummatten

Contactgegevens

Groendaktotaal
Schippersweg 2
7448 RT Haarle
info@groendaktotaal.nl