• groendak-totaal-008
 • groendak-totaal-005
 • groendak-totaal-007
 • groendak-totaal-006
 • Home
 • Groendak op golfplaten

Groendak op golfplaten

Wie kent er niet een tuinhuisje, schuur of garage met een dak van golfplaten? Decennialang werden golfplaten gezien als een goedkope en robuuste dakbedekking. En nog steeds worden daken afgedekt met golfplaten. Met dank aan de golfplaten van asbest heeft het imago van deze vorm van dakbedekking een flinke deuk opgelopen. Maar tegenwoordig zijn er golfplaten van diverse soorten materialen op de markt. Zoals van bitumen, PVC/PET en polyester. Bent u desondanks uitgekeken op het golfplaten dak op uw schuur of garage? Overweeg dan dat dak te vervangen door een groendak. U investeert hiermee in een duurzaam dak met een geleidelijke regenwaterafvoer dat bovendien ook nog eens heel goed isoleert.

Kan dat zomaar, een groendak op een golfplaten dak aanleggen? Golfplaten zijn niet berekend op het dragen van een groot gewicht. Een intensief groendak (ofwel een daktuin) heeft een dik pakket tuinaarde nodig, zodat ook de grotere planten en struiken voldoende wortel kunnen schieten. Inclusief de vegetatie weegt zo’n dak veel te zwaar voor een onderdak van golfplaten. Maar golfplaten kunnen soms wel een extensief groendak dragen. Denk hierbij aan matten met kant en klare vetplanten. Zo’n sedumdak weegt relatief licht. Daarnaast is zo’n dak gemakkelijk en snel aan te leggen en heel onderhoudsvriendelijk. Bij Groendaktotaal maken wij gebruik van een speciaal cassette systeem.

Wilt u weten of u bovenop het golfplaten dak van uw tuinhuis, schuur of garage een sedumdak kunt aanleggen? Laat dan de specialisten van Groendaktotaal beoordelen of uw dak hiervoor geschikt is. Wij adviseren u geheel vrijblijvend over de mogelijkheid om uw golfplaten dak te vervangen door een groendak. Ook helpen wij u desgewenst met de opbouw en aanleg van uw groendak.

Offerte aanvragen

Kunnen mijn golfplaten het gewicht van een groendak dragen?

Een intensief groendak is een complete daktuin. Intensieve groendaken bestaan op zijn minst uit planten en struiken en kunnen daarnaast zelfs bomen en vijvers bevatten. Zelf op hoge gebouwen wordt tegenwoordig steeds vaker een intensief groendak aangelegd. Maar de betonnen en stalen dragende constructies van zo’n gebouw kan het gewicht van zo’n dak dan ook prima aan. Een intensief groendak weegt al snel tussen de 1000 en 1500 kg/m2. En dat is veel te zwaar voor de dragende (dak)constructie van een doorsnee woonhuis. Gelet op dit gewicht komt een golfplaten dak op een schuur of garage sowieso niet voor een daktuin in aanmerking.

Het gewicht van een extensief groendak is veel lager dan dat van een intensief groendak. Een extensief groendak bestaat uit een dun (en dus licht) laagje substraat (voeding) met daarop vetplanten (sedum), mos, wilde bloemen, kruiden of grassen. Wanneer u alleen voor mosbegroeiing kiest, kan een extensief groendak nog lichter worden uitgevoerd. Op zijn dunst is een extensief groendak slechts 3 centimeter dik. U komt dan op een gewicht van ongeveer 35 kg/m2. Maar ga er niet te snel vanuit dat u bij dat gewicht in de buurt komt.

Voor een gemiddeld extensief groendak kunt u beter uitgaan van een gewicht van 150 tot 200 kg/m2 . Dat gewicht is dan inclusief het regenwater dat in het dak trekt. Of u bijvoorbeeld een sedumdak op uw golfplaten dak aan kunt leggen, hangt wat het gewicht betreft mede af van het materiaal waarvan uw golfplaten zijn gemaakt en van de dragende constructie daaronder. Vaak zijn golfplaten aangebracht op een regelwerk van dunne houten latjes. Die kunnen uiteraard veel minder gewicht aan dan zware houten balken of stalen liggers.

Welke lagen komen er tussen de golfplaten en het groendak?

U kunt uw groendak niet direct op uw golfplaten dak aanleggen. De onderbouw van een groendak bestaat achtereenvolgens uit de volgende lagen: een dakschermvlies, een drainagelaag, een wortelwerend filtervlies, een substraatbodem en de vegetatielaag. Het is een uitdaging om het dakschermvlies met daarop de drainagelaag mooi strak en vlak op uw golfplaten te krijgen. Het golvende patroon van de golfplaten leent zich daar niet zo goed voor. U zult het dakschermvlies strak over de golfplaten moeten spannen om een eveneens vlakke drainagelaag aan te kunnen leggen. Daarbij moet u ook zien te voorkomen dat dit vlies later onder het gewicht van de substraat- en vegetatielaag inzakt. Dit zou namelijk kunnen gebeuren in de geulen tussen de ribbels van de golfplaat. In die tussenruimtes onder het dakschermvlies zit immers lucht. U zou dit probleem kunnen oplossen door deze geulen op te vullen met een of ander materiaal.

Een golfplaten dak heeft meestal geen opstaande rand of overstek waarin de dakgoot is verwerkt. Het regenwater loopt meestal rechtstreeks van de golfplaten af. Een groendak is juist gebaat bij een regelmatige waterafvoer via een goed functionerende dakgoot en regenpijp. Zodat het water dat de vegetatie en de substraatlaag inzakt via de drainagelaag, de dakgoot en de regenpijp wordt afgevoerd.

Een groendak heeft ook een opstaande rand nodig om te voorkomen dat de vegetatie van het dak afschuift. Hoe schuiner het dak, hoe groter deze kans en hoe belangrijker de functie van die opstaande rand. Door het ontbreken van zo’n opstaande rand is een golfplaten dak minder geschikt als onderdak voor een groendak.

En golfplaten dak is eenvoudig te verwijderen. Door in plaats van de golfplaten een nieuw onderdak van bijvoorbeeld isolerende platen aan te brengen, creëert u alsnog voldoende draagvermogen voor een extensief groendak. Gelet op de genoemde afwegingen is dat in veel gevallen een beter oplossing dan het laten zitten en aanpassen van uw golfplaten dak.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een sedumdak op een schuur of garage met een golfplaten dak? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

Meer weten?

Wij leveren degelijke, veilige en kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Wij geven in onze offertes altijd vaste prijzen af zonder stelposten. Hierdoor geen verrassingen achteraf of tussentijds.

Waarom Groendaktotaal?

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Vakbekwaam dak- en gevelbegroeiing
 • Voor alle soorten daken een goede oplossing
 • Een goede partner voor totale dakrenovatie
 • De klant staat centraal
 • Groendaktotaal, het adres voor een groendak, sedumdak, sedum dakbedekking of sedummatten

Contactgegevens

Groendaktotaal
Schippersweg 2
7448 RT Haarle
info@groendaktotaal.nl