Vraag een vrijblijvende offerte aan!
Wij leveren degelijke, veilige en kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Wij geven in onze offertes altijd vaste prijzen af zonder stelposten. Hierdoor geen verrassingen achteraf of tussentijds.
Een groendak kan tot ongeveer 50% van het regenwater opnemen en later via verdamping weer teruggeven aan de atmosfeer. Bij overvloedige regenval ontlast uw groendak hiermee de riolering en ook de waterberging rond uw huis. De kans op natte voeten in uw tuin of op uw terras of oprit wordt hiermee kleiner.
Vrijblijvende offerte aanvragenEen daktuin met intensieve begroeiing neemt meer water op dan een extensief groendak zoals een sedumdak. Maar u kunt het regenwater dat niet via uw groendak wordt geabsorbeerd en verdampt wel opvangen en gebruiken. Bijvoorbeeld voor de voeding van uw tuinkraan, om uw toilet door te spoelen of de wasmachine te laten draaien. Dit hergebruik van regenwater wordt regenwaterrecuperatie genoemd. Het voordeel van een sedumdak in vergelijking met een intensieve daktuin is dat het meer regenwater overlaat voor hergebruik.
Groendaktotaal kan een extensief groendak van sedum (vetplanten) voor u aanleggen, inclusief regenwaterrecuperatie. Dit kan zowel op een plat dak als een hellend dak. Hierna wordt uitgelegd hoe regenwaterrecuperatie werkt en wat u daarbij nodig heeft. Wilt u weten hoe u een groendak in uw situatie het beste kunt combineren met regenwateropvang? Vraag dan advies aan de specialisten van Groendaktotaal.
Het principe van regenwaterrecuperatie is heel eenvoudig. De neerslag op uw dak komt via de dakgoot in de regenpijp terecht. Die afvoerpijp sluit u aan de onderkant aan op een regenwaterput of regenwatertank. Vóór de aansluiting met de put of tank zit een zelfreinigend filter dat ervoor zorgt dat blaadjes e.d. niet in de put of tank terechtkomen. Een pomp zuigt het water uit de put of tank naar de toepassing waarvoor u het regenwater wilt gebruiken, zoals de tuinkraan, de wasmachine of het toilet. Regenwater is niet drinkbaar. Let hierop wanneer u uw tuinkraan voedt met regenwater: plaats er een waarschuwing bij dat het water uit die kraan niet kan worden gedronken.
Op een sedumdak werkt regenwaterrecuperatie niet anders dan op een grijs dak van bitumen. Het verschil is alleen dat de vegetatie (zoals sedum, mossen, kruiden en/of grassen) van het groendak een deel van het water opneemt en later verdampt. Het deel dat niet door de planten wordt opgenomen en niet verdampt, zakt door de verschillende lagen van het dakpakket heen en komt op die manier later alsnog in uw hemelwaterafvoer terecht. Dit regenwater wordt daarna in uw regenwaterput of regenwatertank opgevangen. Overigens komt altijd een deel van de neerslag direct in uw dakgoten terecht.
Om het regenwater op uw groendak speciaal voor hergebruik op te vangen, heeft u (behalve het groendak zelf) alleen het volgende nodig:
Een afvoerpijp (regenpijp) kunt u ook zonder regenwaterleiding rechtstreeks in een regenwaterput uit laten komen. Voor de aansluiting van een regenpijp op een regenwatertank wordt meestal een regenwaterleiding toegepast.
Wat u verder nog nodig heeft hangt af van het doel waarvoor u het opgevangen regenwater wilt gebruiken. Door een watertank met tapkraan te kopen, kunt u het regenwater met bijvoorbeeld een gieter handmatig uit de tank halen. Dit is handig wanneer u bij warm en droog weer even de bloemen in uw tuin water wilt geven. Om het regenwater voor uw toilet of uw wasmachine te gebruiken, heeft u een pomp nodig om het water met de benodigde druk uit de tank of put te halen.