• groendak-totaal-005
 • groendak-totaal-007
 • groendak-totaal-006
 • groendak-totaal-008
 • Home
 • Groendak met subsidie

Groendak met subsidie

Een groendak of vegetatiedak levert op verschillende manieren een bijdrage aan een beter milieu en klimaat. Denk hierbij aan een lager energieverbruik, een betere regenwaterafvoer, een zuivering van de lucht en een vergroening van de omgeving. Een groendak is sowieso een goede investering in de isolatie en verduurzaming van uw woning. Maar niet iedereen heeft de hiervoor benodigde financiën op de plank liggen. Daarom zijn er gelukkig subsidiemogelijkheden.

Groendak met subsidie

Gemeentelijke subsidie voor een groendak

In duurzame en klimaatadaptieve gemeenten kunt u subsidie krijgen wanneer u een groendak op uw huis of schuur laat aanleggen. Andere woorden voor een groendak zijn vegetatiedak, tuindak, mosdak of sedumdak. Let op: deze woorden betekenen niet allemaal exact hetzelfde. Een tuindak is meestal een intensief begroeid dak met een dikke laag aarde waarin zelfs bomen kunnen wortelen. Met intensief wordt hier bedoeld dat zo’n dak veel water nodig heeft en daarom kunstmatig bevloeid moet worden. Een mosdak of sedumdak daarentegen is extensief begroeid. Een dunne substraatlaag is voldoende om het mos of het sedum voldoende wortel te laten schieten. Het regenwater doet de rest; kunstmatige bevloeiing is niet nodig.

Sedumplantjes zijn vetplantjes die maar weinig water gebruiken en goed tegen temperatuurschommelingen kunnen. Daarom vormen ze een ideale vegetatie voor een extensief begroeid groendak. Groendaktotaal is gespecialiseerd in het leveren en aanleggen van sedumdaken. Ga bij uw gemeente na of u voor een groendak zoals een sedumdak subsidie kunt krijgen, wanneer u overweegt om een sedumdak aan te laten leggen.

Offerte aanvragen

Energiesubsidie voor een groendak

Speciale subsidieregelingen voor groendaken bestaan alleen op gemeentelijk niveau. Maar wanneer u kunt aantonen dat uw groendak een substantiële bijdrage aan het terugdringen van uw energieverbruik levert, kunt u ook in aanmerking komen voor een landelijke, provinciale of gemeentelijke energiesubsidie. Bij de landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Huis worden de volgende voorwaarden gesteld om voor een energiesubsidie in aanmerking te komen:

 1. u moet zelf eigenaar zijn van de woning waarvoor u de subsidie aanvraagt
 2. u moet minstens twee soorten energiebesparende maatregelen met elkaar combineren, zoals een groendak en spouwmuurisolatie
 3. het werk moet door een erkend aannemer (zoals Groendaktotaal) worden uitgevoerd
 4. de isolatiemaatregelen moeten een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben
 5. afhankelijk van uw type woning moet u een minimale oppervlakte isoleren.

Bij een gemeentelijke subsidie is vaak alleen de aanleg van een groendaken voldoende om subsidie te krijgen. U hoeft die maatregel dan niet te combineren met een andere energiebesparende maatregel.

Groendak

Nu mag het dakisolerende effect van een groendak niet worden overschat. Een intensief begroeid dak (zoals een tuindak met struiken of bomen) isoleert beter dan een extensief begroeid dak (zoals een mosdak of sedumdak). Maar in combinatie met andere isolatiemethoden zoals gevelisolatie of vloerisolatie kan groendakisolatie mogelijk subsidiabel zijn.

Voor ondernemers bestaan er fiscale regelingen die de aanleg van een groendak aantrekkelijker maken, zoals de VAMIL-regeling en de MIA.

Kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl wanneer u meer wilt weten over energiesubsidies en de mogelijkheden om subsidie voor een groendak te krijgen.

Overigens kunt u momenteel sowieso profiteren van het lage BTW-tarief van 6 procent op sedummatten. Dit verlaagde BTW-tarief is uitsluitend van toepassing op de planten / sedummatten. En dus niet op de hierbij toegepaste werkzaamheden.

Een sedumdak werkt isolerend en kan dus worden aangemerkt als dakisolatie.

Landelijke groendak subsidie

Er is geen landelijke ‘groendaksubsidie’ voor particulieren, maar dus wel een lokale subsidie in steeds meer gemeenten. Omdat plaatselijke subsidieregelingen per gemeente verschillen, is het belangrijk om na te gaan wat de mogelijkheden in uw gemeente zijn. Groendaktotaal levert niet alleen een groendak op maat, maar helpt u ook bij het in kaart brengen van de subsidiemogelijkheden.

Wilt u meer weten over een groendak met subsidie? Of over een subsidie op sedum dakbedekking? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

Meer weten?

Wij leveren degelijke, veilige en kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Wij geven in onze offertes altijd vaste prijzen af zonder stelposten. Hierdoor geen verrassingen achteraf of tussentijds.

Waarom Groendaktotaal?

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Vakbekwaam dak- en gevelbegroeiing
 • Voor alle soorten daken een goede oplossing
 • Een goede partner voor totale dakrenovatie
 • De klant staat centraal
 • Groendaktotaal, het adres voor een groendak, sedumdak, sedum dakbedekking of sedummatten

Contactgegevens

Groendaktotaal
Schippersweg 2
7448 RT Haarle
info@groendaktotaal.nl