Hoe maak je een groendak?

Groendak maken

Wilt u van uw grijze dak een groendak maken? Begin er maar aan! Met behulp van onderstaand stappenplan kunt u uw grijze dak omtoveren in een groendak.

En daar is geen bezweringsformule voor nodig, en ook geen hogere wiskunde. Natuurlijk kan deskundig advies wel een verschil ik kwaliteit en duurzaamheid maken. Wilt u van uw eerste groendak direct een groot en blijvend succes maken? Neem dan vrijblijvend contact op met Groendaktotaal, uw specialist, leverancier en installateur van groene daken.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Stap 1: Inspecteer en reinig uw dak

  • Een groendak weegt minstens 80kg per vierkante meter. Dat gewicht moet uw bestaande grijze dak als ondersteuningsconstructie voor uw nieuwe groendak natuurlijk wel kunnen dragen. De dakbedekking moet in goede staat zijn.
  • Op een plat dak kunt u gemakkelijker een groendak aanleggen dan op een schuin dak. Voor de aanleg van sedum op hellende daken hanteren we een speciale methode. Met deze methode voorkomen wij dat uw groendak van uw huis afschuift. Wij kunnen met ons systeem sedumdaken met een helling van maximaal 30 graden aanleggen.
  • Zorg er ook voor dat uw dak schoon is, voordat u met de aanleg van uw nieuwe groendak begint. Veeg alle bladeren en eventuele rommel bij elkaar en verwijder die van uw dak.
  • Verder is het van belang dat de afvoer van regenwater op uw dak goed werkt. Is dat niet het geval? Breng dan alsnog een (beter) afvoersysteem aan.
  • Vergelijk uw grijze dak met een plantenbak waarin u potaarde en plantjes stopt. Kenmerkend voor een plantenbak zijn de hoge opstaande randen, zodat u er voldoende potaarde in kunt bergen. Op een vergelijkbare manier moeten de randen van uw dak hoog genoeg zijn om alle lagen van uw groendak te kunnen bergen.
Groendak maken

Stap 2: Kies uw vegetatiepakket

Zelf een groendak maken

Het maakt voor de manier waarop u uw nieuwe groendak aanlegt nogal een verschil of u losse plantjes of zaden koopt, of dat u een kant-en-klaar sedumpakket koopt. Groendaktotaal levert sedummatten of sedumcassettes die al zijn volgroeid en waarin verschillende soorten planten met elkaar zijn gecombineerd. Door voor onze sedummatten of sedumcassettes te kiezen, bespaart u bij de aanleg van uw groendak veel tijd in vergelijking met zelf planten of inzaaien. Een sedummat van Groendaktotaal bestaat uit een mix van zes tot acht soorten en kleuren sedum, met als resultaat een kleurrijk en gevarieerd groendak op uw huis. Of u nu uw eigen groendak samenstelt of een kant-en-klaar sedumpakket koopt, in beide gevallen heeft u de volgende lagen nodig:

  • Beschermfolie
  • Drainagelaag
  • Wortelwerend filtervlies
  • Substraat
  • Vegetatielaag

Stap 3: Breng beschermfolie en drainagelaag aan

De beschermfolie beschermt het dakleer tegen krimpen en uitzetten. Leg deze folie met een ruimte overlap op het dak. Snijd de folie op de plaats van de regenwaterafvoer kruiselings in.

Bij een licht hellend dak brengt u over de beschermfolie een drainagedoek aan. Leg deze doek met de ribbels aan de onderkant op de folie, in de lengterichting van het dak. De ribbels voeren het overtollige water van het dak af.

In het geval van een sterk hellend dak legt u de eerder genoemde rasterplaten op de beschermfolie. Begin hierbij aan de onderkant van het dak. De dakrand moet haaks zijn en zonder schuine mastiekschroot.

Vul de drainagelaag aan met een filtervlies. Dit extra vlies weert verstoppende voedingsdeeltjes uit de drainagelaag en voorkomt ongewenste wortelgroei in uw afvoersysteem.

Zelf aanleggen groendak

Stap 4: Optimaliseer de waterafvoer

Maken groendak

Eerder in deze tekst is het belang van een goed functionerende regenwaterafvoer genoemd. U bent hierbij niet klaar met een waterdichte dakgoot en regenpijp. Plaats na stap 3 een boldraadrooster in de afvoer. Strooi rond de afvoer grof grind, zodat die niet verstopt raakt. Strooi ook grind langs de dakranden, de muren en andere doorvoeren (zoals een ontluchtingspijp). Verzwaar de dakranden met smalle betontegels wanneer uw dak erg in de wind ligt.

Stap 5: Breng een substraat en vegetatielaag aan

In deze laatste stap brengt u de twee laatste lagen van uw groendak aan: het substraat (de voedingsbodem) en de vegetatie (de plantjes).

Heeft u in stap 2 een kant-en-klaar vegetatiepakket aangeschaft, zoals sedummatten of cassettes? Dan heeft u minder substraat nodig dan wanneer u de vegetatie zelf gaat planten of zaaien. Volg de aanwijzingen bij het door u aangeschafte pakket.

Uit een goed aangelegde substraat halen de planten de voedingsstoffen, water en zuurstof die zij voor een gezonde groei nodig hebben. Ook verankert het substraat de wortels van de planten, zodat die goed wortel kunnen schieten.

Is het substraat in orde? Rol dan de door u aangeschafte sedummatten uit en snij die op maat bij met een gewone huishoudschaar. Cassettes kunt u gewoon op het substraat leggen. Begin hierbij onderaan de dakrand. Sedumstekjes moet u planten en zaadjes moet u eerst instrooien en daarna inharken.

Besproei uw nieuwe groendak direct na aanleg. Bij droog en warm weer moet u uw groendak de eerste twee weken na aanleg dagelijks water geven. Met wat handigheid en groene vingers is het dus helemaal niet zo ingewikkeld om uw eigen groendak aan te leggen.

Groendak zelf maken en leggen